5 грудня: найголовніше за день

5 грудня: найголовніше за день

Укрінформ
Трагедія в Княжичах. Провал референдуму в Італії призвів до відставки прем’єр-міністра. Справа «Нафтогаз» проти «Газпрому»

01.40

Телефонні дзвінки Трампа. В Держдепі радять майбутньому президенту перш ніж телефонувати радитись з ними

Перехідній команді майбутнього президента США Дональда Трампа не зайве було б звертатися до Держдепартаменту, перш ніж розмовляти по телефону з закордонними лідерами. Про це заявив держсекретар США Джон Керрі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"З нами не зв'язувалися перед жодною з таких розмов, - сказав глава зовнішньополітичного відомства США у Вашингтоні. - Я вважаю, що рекомендації експертів про поточний статус потенційної проблеми могли б бути дуже цінними. Користуватися цими порадами чи ні - це вже інше питання, але очевидно, що цього не відбувається".

«Укрінформ»: Трамп ще не розпочав офіційно виконувати обов’язки президента, а вже встиг наробити проблем. Спочатку він з власної ініціативу телефонував до керівництва Пакистану, з яким у США складні стосунки з часів війни проти «Аль-Каїди». А потім поговорив з главою Тайваню, наразивши країну на дипломатичний скандал з Китаєм. При цьому Трамп не визнає помилок. Каже, Китай не погоджує свою політику зі США, то чому ми повинні зауважувати на їх вимоги.

03.10

Аварія «Прогресу». Вантаж на МКС тепер спробують транспортувати японці

Японський космічний апарат H-II Transfer Vehicle (HTV)-6 запустять в космос 9 грудня. HTV-6 доставить вантаж на Міжнародну космічну станцію замість "Прогрес МС-04", зазначає znaj.ua.

Як повідомлялося, місія російського апарату "Прогрес МС-04" 1 грудня закінчилася провалом. На висоті 190 км над землею "Прогрес" зазнав аварії. Причиною, за словами росіян, стала позаштатна ситуація.

У NASA повідомили, що всі пілоти, що працюють на борту МКС, перебувають у повній безпеці і отримали необхідні відомості про статус місії. Російський і американський сегменти працюють в нормальному режимі.

«Укрінформ»: Шістьом астронавтам МКС (три росіянина, два американця і француз) тепер доведеться чекати на новий вантаж до 13 грудня. Саме тоді японський корабель має стикуватися з МКС і поповнити запаси медикаментів, продуктів харчування, води, палива і наукового устаткування. Найгірше, що японцям доводиться фактично «рятувати» станцію після аварії «Прогресу» і в прискореному режимі лагодити власний корабель у якого були серйозні проблеми в паливній системі двигуна.

10.00

Смертельна перестрілка в Княжичах. Спецназ міг не ідентифікувати машину ДСО, бо вона була без проблискових маячків

Про це в ефірі Еспресо.TV заявив радник глави МВС Зорян Шкіряк. 

"Я виїжджав на місце подій. Машина ця була без проблискових маячків. І в такій пітьмі, де не було жодного освітлення, я не виключаю, що можна було не побачити розпізнавальні знаки", - сказав Шкіряк.

Водночас у зв'язку з трагедією в Княжичах міністр внутрішніх справ Арсен Аваков перерве свій триденний робочий візит до Канади і достроково повернеться в Україну.  Також стало відомо, що сім'ям поліцейських, які трагічно загинули у перестрілці в Княжичах на Київщині, виплатять по 700 тисяч гривень.

«Укрінформ»: На жаль, подібні трагедії трапляються навіть з куди більш тренованими та досвідченими поліцейськими по всьому світу. Тому не варто зараз зловживати глобальними висновками щодо наших правоохоронців, бездумно критикувати усіх і тиснути на недоліки, які зявляються під час  реформування. Трагедія в Княжичах повинна прискорити ці реформи і покращити їх якість – це перше. А реально винні за кров і сором  мають понести покарання.

11.45

Мер Івано-Франківська взяв кредит на авто. Про це він повідомив у соцмережах

Мер Івано-Франківська Руслан Марцінків через соціальну мережу повідомив, що взяв кредит на придбання нового автомобіля. Про це Марцінків написав у Facebook.

«У світлі останніх подій повідомляю, що оформили з дружиною кредит на Skoda Оctavia в Кредо банку. Так як ми любимо подорожувати, прийняли це рішення. Також отримав перший завдаток за продаж машини Деу ланос, який є у моїй власності. Кредит розрахований на 3 роки», - повідомив Марцінків.

Він додав, що кредит оформив «на себе, а не на дружину, чи родичів». Проте не пояснив, що мається на увазі під "останніми подіями", ймовірно, йдеться про низку скандалів, пов'язаних з е-деклараціями чиновників.

«Укрінформ»: Руслан Марцінків обрав тактику тісного контакту з мешканцями міста. Він самостійно перевіряє як їздять маршрутки, як живеться інвалідам, як прибирають вулиці і торгують на ринках. Це чудово. Але заявляти на увесь світ про кредит на авто – виходить суміш хизування та показушної чесності. Ну, принаймні, це моя така думка.  

12.50

Провал референдуму в Італії. Політики розчаровані, але не вірять в ризики для ЄС

Про це заявив міністр економіки Франції Мішель Сапен, повідомляє Euobserver. 

"Італія - це глибоко європейська країна", - сказав Сапен. Він заявив, що розглядає референдум як вирішення внутрішнього питання.

Громадяни Італії на референдумі у неділю, 4 грудня, висловилися проти внесення змін до конституції, запропонованих чинним урядом під керівництвом Маттео Ренці. Прем'єр-міністр, як і обіцяв, оголосив про відставку.

Канцлер ФРН Ангела Меркель шкодує про намір прем'єр-міністра Італії Маттео Ренці піти у відставку. Водночас глава МЗС ФРН і кандидат в президенти Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр також висловив розчарування результатом італійського референдуму, сказавши, що «це точно не є позитивним внеском в один з найскладніших для Європи періодів».

«Укрінформ»: Є інший погляд на провал референдуму в Італії, який вже назвали продовженням низки перемог популістів.  Після відставки Ренці, країна стикнеться з політичною нестабільністю та посиленням позицій правих партій. А вони в Італії популярні, критикують ЄС і виступають проти санкції щодо Росії.  Італійські праві одні з тих, хто активно підриває єдність ЄС з середини.

13.40

Інцидент на російському крейсері «Адмірал Кузнєцов». Там втопили вже другий літак

Російський винищувач Су-33 з авіакрила крейсера "Адмірал Кузнєцов" зазнав аварію: він через обрив троса викотився за межі палуби. Про це повідомили "Інтерфаксу" у департаменті інформації та масових комунікацій Міноборони Росії.

Як пише журналіст Девід Ценціотті у своєму блозі на The Aviationist з посиланням на військові джерела, аварія сталася 3 грудня, і погодні умови були хороші.

За даними репортера, з другої спроби Су-33 не зміг приземлитися на авіаносець і впав у море. Пілот встиг катапультуватися, його підібрав рятувальний вертоліт. 

«Укрінформ»: «Адмірал Кузнєцов» уже і димів мов під час пожежі, і літак з нього вже падав. Найпоширеніші версії аварій – технічна несправність і помилки пілотів. В Кремлі кажуть, що «пілоти втомлені, бо роблять виснажливу і героїчну роботу». На хвилинку, зараз вони бомбардують сирійський Алеппо, де щодня гинуть сотні цивільних. Херої…

14.45

Звільнення українських заручників на Донбасі. В СБУ сподіваються на обмін до Нового року чи Різдва

Про це повідомив радник голови СБУ Юрій Тандіт у коментарі ЛІГА.net.

 "Ми сподіваємося, що до Нового року будуть звільнені наші заручники. Ми впевнені, що Російська Федерація, яка позиціонує себе як правова держава, зробить все для того, щоб до Різдва були звільнені наші заручники. Ми готові у будь-який момент забрати наших хлопців. Зробимо все, щоб провести цю операцію", - сказав Тандіт.

"Якщо ми зможемо хоч би одну людину звільнити, то це буде велика перемога. Велике значення для процесу звільнення заручників у даному випадку мають наші західні партнери, європейські та США, вони нам допомагають у цьому питанні", - підкреслив Тандіт.

«Укрінформ»: Сьогодні в ОРДЛО офіційно знаходиться 108 українських заручників. Зниклими безвісті вважають майже 500 українців. Наразі бойовики підтверджують, що у них в полоні 50 осіб. Про великий обмін за схемою «всіх на всіх» говорять вже не вперше, але попередні спроби зривались через завищені та нерівноцінні вимоги сепаратистів.

16.15

Україна увійшла в десятку найбільших постачальників зброї. Наша частка в глобальному експорті – 2,6%

Україна за підсумками 2011-2015 років увійшла до топ-10 найбільших експортерів озброєнь. Про це йдеться в доповіді Стокгольмського інституту дослідження проблем миру (SIPRI) за 2015 рік, опублікованому в понеділок, 5 грудня.

"Частка України в глобальному експорті зброї становила в 2011-2015 роках 2,6%", - підрахували експерти SIPRI. Україна посідає в списку найбільших експортерів 9 місце, трохи поступаючись Італії.

Загалом за вказаний період (перші 5 років цього десятиріччя) обсяг торгівлі зброєю збільшився на 14% порівняно з попереднім п'ятиріччям. На п'ятірку найбільших торговців зброєю - США, Росію, Китай, Францію і Німеччину - припадає 74% усього обсягу. При цьому Сполучені Штати і РФ очолюють цей список з 1950 року, і ніщо не говорить про можливість зміни такого стану речей.

Китай є третім за величиною як експортером, так і імпортером озброєнь. А найбільше зброї купують Індія і Саудівська Аравія.

«Укрінформ»: Опинившись в стані війни, наша країна зуміла не лише забезпечити власну армію, але й збільшити експорт зброї. Україна серед лідерів з продажу танків, бронетранспортерів, стрілецької зброї, наукових розробок в галузі ракетобудування і авіації. Також ми ремонтуємо і модернізуємо техніку ще радянської армії. Скажімо, винищувач Міг-29 чи ударний вертоліт Мі-24В.

17.20

Справа «Нафтогаз» проти «Газпрому». Стокгольмський арбітражний суд завершив слухання

Стокгольмський арбітражний суд завершив слухання у справі НАК "Нафтогаз України" і російського "Газпрому" про транзитний контракт. Про це повідомив головний комерційний директор "Групи Нафтогаз" Юрій Вітренко на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, суд заслуховував сторони два тижні, при цьому доводи українських юристів були максимально переконливими. "Слухання в Стокгольмському арбітражі закінчилися. Два тижні суд заслуховував юридичних радників, свідків і експертів. Наша сторона, як і минулого разу (за контрактом на закупівлю газу), була переконливою. Молодці, одним словом", - написав Вітренко.

Вітренко також повідомив, що Україна вимагає привести тарифи на транзит газу через свою територію у відповідність з євростандартами, а Росія не переглядає тарифи протягом вже 5 років. Тому Україна звернулася до арбітражу. Він підкреслив, що у разі рішення суду на користь України, "Газпрому" доведеться кожен рік платить на 4 млрд доларів більше, а також компенсувати "Нафтогазу" більш ніж 12 млрд доларів недоотриманого доходу.

«Укрінформ»: Судова війна України з «Газпромом» триває. Наразі ми судимося за двома контрактами – щодо транзитного контракту та купівлі-продажу Україною російського газу. Сума претензій України 28,3 млрд доларів. При цьому на суди держава вже витратили півмільярда гривень. Рішення суду очікуються в березні-квітні 2017 року. «Нафтогаз» має намір судитися з Росією і за втрачені кримські активи.

Огляд Святослава Василика

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-