Антикорупційний досвід України став у нагоді багатьом державам - Петренко

Антикорупційний досвід України став у нагоді багатьом державам - Петренко

Укрінформ
Досвід України у процесі антикорупційних змін наразі переймають у багатьох країнах.

Про це заявив міністр юстиції України Павло Петренко у п'ятницю під час панельної дискусії “Боротьба з корупцією та “Партнерство “Відкритий Уряд”: майбутні можливості” у рамках Міжнародної антикорупційної конференції IACC (International Anti-Corruption Conference), яка 1 грудня розпочала свою роботу у Панамі, повідомляє прес-служба Мін’юсту.

“У рамках реалізації програми “Партнерство “Відкритий Уряд” в Україні нам вдалося запровадити чималу кількість антикорупційних змін. При чому їх ефективність визнали не лише в Україні, нині наш досвід переймають у багатьох країнах світу”, - сказав Петренко.

За його словами, запровадження реформ у рамках ініціативи “Партнерство “Відкритий Уряд”, до якої наша країна приєдналася ще у 2012 році, проходило зі значними труднощами. Однак, після Революції Гідності цей процес пожвавився, і сталося це багато в чому завдяки відкритості нової влади у її діалозі з громадським сектором та експертами, як всередині держави, так і на міжнародному рівні. Саме послідовна позиція Президента, уряду та парламенту дала такі результати.

“Ми виконали наші зобов’язання щодо створення реєстру декларацій чиновників. Ми створили і успішно запустили систему електронних торгів арештованим майном СЕТАМ та систему електронних тендерних закупівель ProZorro, яка вже дала можливість державі зекономити на тендерах понад 6 млрд грн. Ми серед перших у всьому світі ввели обов’язок відкривати реальних власників компаній”, - наголосив міністр.

При цьому, було реалізовано низку інших ініціатив, серед яких кардинальні зміни у сфері надання послуг громадянам: передача послуг місцевій владі, приватним нотаріусам та онлайн сервісів. Забезпечено вільний доступ до публічної інформації та зроблено справжній прорив у створенні системи електронного урядування.

Як зауважив Петренко, чи не найголовнішим напрямком роботи став початок реальної боротьби з корупцією. Після Революції Гідності уряд на чолі з Арсенієм Яценюком заклав підвалини нової антикорупційної політики, метою якої було знищення найбільшого внутрішнього ворога країни.

“Ми прийняли величезний пакет найпрогресивнішого антикорупційного законодавства. Було запущено нові антикорупційні органи. Ми відкрили реєстри та дали старт системі електронного декларування. Цього року електронні декларації вже подали понад 130 тисяч чиновників”, - констатував він.

Петренко також поінформував присутніх, що на засіданні уряду за ініціативи Прем’єр-міністра було затверджено План дій із впровадження Ініціативи “Партнерство “Відкритий Уряд” у 2016 – 2018 роках.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-