Попов запевняє, що не спілкувався з Льовочкіним ні до, ні після розгону Євромайдану

Попов запевняє, що не спілкувався з Льовочкіним ні до, ні після розгону Євромайдану

Укрінформ
Обвинувачений у причетності до розгону студентського Євромайдану в ніч на 30 листопада 2013 року екс-голова КМДА Олександр Попов заявляє, що не спілкувався з тодішнім головою Адміністрації президента Сергієм Льовочкіним ані напередодні, ані після тих подій, а пошук відповідей на запитання і винних необхідно розпочинати з МВС.

Про це він повідомив в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Якщо така причетність (Льовочкіна до розгону Євромайдану - ред.) є, то мені про неї невідомо. По-перше, у мене не було спілкування з Льовочкіним ані напередодні, ані після подій на Майдані, навіть у телефонному режимі. Якщо чесно, такі заяви здаються мені сміхотворними. Все просто: є "Беркут" - спецпідрозділ, який виконував накази виключно з МВС. І, по-хорошому, саме там варто було б починати ставити запитання", - сказав він про події трирічної давності, за які зараз його судять.

За словами екс-голови КМДА, таке внутрішнє розслідування в МВС було проведено. "Навіть два: перше підписав міністр Захарченко, друге - Аваков. Потім було ще розслідування Верховної Ради під керівництвом Москаля. У жодному з них прізвищ Попов або Льовочкін і сліду немає", - стверджує Попов.

Він зазначив, що 29 листопада 2013 року учасники Майдану заявили про припинення акції, прибрали сцену й анонсували продовження акцій на 1 грудня, про що йому стало відомо з новин. "Цього самого дня був дзвінок від керівництва РНБО (секретарем якого тоді був Андрій Клюєв - ред.). Мені рекомендували бути готовим завезти конструкції ялинки і новорічної атрибутики в ніч із 29-го на 30 листопада. На думку спецслужб, як мені пояснили, це був єдиний безпечний період, мінімальна присутність людей на Майдані не давала підстав для конфлікту. Я віддав відповідні розпорядження. А ось те, що сталося далі, досі залишається загадкою", - зазначив Попов.

Екс-голова КМДА наголосив, що згідно із законом міліція, і тим паче спецпідрозділ "Беркут", ніколи не підпорядковувалися міській владі й отримували укази безпосередньо з МВС. "І у нас було багато масових акцій, і далеко не завжди мирних, проте правоохоронці завжди поводилися максимально толерантно і гуманно. Чекати відкритого побиття людей - мені б навіть у страшному сні такого не наснилося. Проте це сталося", - сказав він.

Попов заявляє, що не знає, хто винен у тому, що сталося, і це питання не дає йому "спокійно спати вже три роки".

"Але особисто у мене був вибір: змиритися з тим, що я ніколи не дізнаюся правди і захистити себе спеціальним законом, як його називають, "про амністію", або пройти весь шлях принижень і звинувачень на свою адресу, але дізнатися правду для себе і країни. Я не звик уникати відповідальності. І тому моя справа в суді", - зазначив він.

Як відомо, Попова підозрюють у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 28 (скоєння злочину групою осіб за попередньою змовою), ч. 2 ст. 340 (незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій посадовою особою), ст.27 (співучасть у злочині) і ч. 3 ст. 365 (перевищення влади або посадових повноважень) Кримінального кодексу України у зв'язку з подіями на Майдані наприкінці листопада 2013 року.

Його справу направлено до Шевченківського районного суду Києва в лютому 2015 року. Відбулося вже 42 засідання, і поки що триває допит потерпілих, яких у цій справі 84 людини. За словами адвоката Попова Максима Дирдіна, допитано близько 50 потерпілих. Планується допитати ще близько 300 свідків, після чого вивчатимуть докази і велику кількість документів, представлених стороною обвинувачення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-