З Генпрокуратурою співпраці фактично немає – глава НАБУ

З Генпрокуратурою співпраці фактично немає – глава НАБУ

Укрінформ
Глава Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник стверджує, що між НАБУ і Генпрокуратурою фактично немає ніякої співпраці.

Про це він заявив на зустрічі з експертами у Фонді Фрідріха Еберта в Берліні, повідомляє кореспондент Укрінформу в Німеччині.

"Що стосується відносин з Генеральною прокуратурою, то у нас їх немає... Можливо, це будуть останні люди, яких ми коли-небудь назвемо друзями", - сказав Ситник.

Він бачить дві основні причини такого становища: по-перше, 25 років прокуратура мала монополію на розслідування корупції, а зараз ця монополія зруйнована, частина вирішальних повноважень передана НАБУ, що прокуратурі не дуже подобається. Другий аспект – це, за словами глави НАБУ, "певний конфлікт цивілізацій" - нереформованої Генеральної прокуратури і бюро, створеного на абсолютно нових засадах.

"Те, що відбувається в Генеральній прокуратурі, мене реально не задовольняє ні як громадянина України, ні як керівника НАБУ", - заявив Ситник, додавши, що процес реформування ГПУ знаходиться "навіть не на початковому етапі".

Водночас він стверджує, що пропонував допомогу голові ГПУ Юрію Луценку в питанні створення генеральної інспекції, покликаної вираховувати корумпованих прокурорів, і певна співпраця відбулася: заарештували 15 високопоставлених прокурорів.

Утім, найголовнішим невирішеним питанням Ситник вважає проблему оплати праці прокурорів. Глава НАБУ зазначив, що на законодавчому рівні це питання було вирішено ще влітку 2014 року, проте вимоги закону "систематично не виконуються". Він нагадав, що в грудні 2015 року була спроба зрівняти зарплати детективів НАБУ, антикорупційного прокурора ГПУ, "але ми захистили зарплати наших працівників". За його словами, зробити це вдалося завдяки підтримці західних партнерів.

Як повідомлялося, в Берліні глава НАБУ обговорював питання практичної співпраці з керівництвом Федерального кримінального відомства ФРН. Він також зустрівся з радником німецького канцлера із зовнішньополітичних питань Крістофом Хойсгеном, відповідальними за співпрацю з Україною в бундестагу і в МЗС Німеччини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-