Лутковська просить російську колегу сприяти поверненню Сенцова і Кольченка

Лутковська просить російську колегу сприяти поверненню Сенцова і Кольченка

Укрінформ
Уповноважений ВР з прав людини Валерія Лутковська заявила, що питання про визнання незаконно засуджених у Російській Федерації Олега Сенцова і Олександра Кольченка громадянами України й відповідно повернення на українську територію наразі «зависло», проте сподівається вирішити його найближчим часом.

Про це вона зазначила в коментарі журналістам, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Питання зараз зависло, але я дуже сподіваюся, що воно буде вирішено найближчим часом», - відповіла омбудсмен на запитання, на якому етапі знаходиться справа про передачу Україні Сенцова і Кольченка.

Вона розповіла, що у даному випадку мова йде про передачу цих двох незаконно засуджених українців на українську територію на основі Конвенції про передачу засуджених осіб.

Водночас Лутковська підкреслила, що РФ виходить з того, що і Сенцов, і Кольченко як кримчани отримали автоматично російське громадянство і не підпадають під дію Конвенції.

При цьому вона зауважила, що колишній омбудсмен РФ Елла Памфілова погодилася з аргументами української сторони про визнання обох незаконно засуджених громадянами України, але після її відставки доводиться знову переконувати РФ в українському громадянстві Сенцова і Кольченка.

«Я знову звернулася до російської колеги (нового омбудсмена РФ Тетяни Москалькової - ред.) з посиланням на те, що в принципі російська влада вже поінформована про нашу позицію і вже знає, що це є громадяни України, які не мали можливості відмовитися від автоматичного прийняття російського громадянства, тому що тоді просто знаходилися під вартою. Я просила її втрутитися в цю ситуацію і максимально позитивно вирішити питання про передачу цих двох осіб на територію України, а далі ми вирішимо проблему, яким чином бути з ними і з тим вироком незаконним», - підкреслила Лутковська.

Разом з тим, омбудсмен зазначила, що вже зустрічалася з Москальковою, і вона виконала свою обіцянки щодо візиту її представників до незаконно засуджених українців.

«Це дозволяє мені сподіватися, що ті домовленості, які ми досягли, вони так само будуть реалізовані», - додала Уповноважений ВР.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-