Допит Януковича: прокуратура хоче почути відповіді на

Допит Януковича: прокуратура хоче почути відповіді на "незручні" запитання

Укрінформ
Прокуратура найбільше зацікавлена у тому, щоб допит Януковича відбувся, аби почути відповіді екс-президента на "незручні" запитання.

Про це у п'ятницю після закінчення засідання у Святошинському районному суді Києва повідомив прокурор Генпрокуратури Олексій Донський, інформує офіційний сайт Генпрокуратури.

"Прокуратура зацікавлена в тому, щоб допит відбувся, але за умови, що це буде повноцінна процесуальна дія, яка не обірветься після того, як Янукович виголосить свою промову, а сторона обвинувачення почне ставити конкретні незручні питання на спростування його позиції... Повноцінний допит, на нашу думку, цікавий саме обвинуваченню; неповноцінний, обірваний - цікавий стороні захисту", - сказав Донський.

Держобвинувач пояснив, що Янукович є підозрюваним у кримінальному провадженні за тими самими епізодами, у яких проходять екс-співробітники спецпідрозділу МВС «Беркут». Конкретні епізоди було направлено до суду, саме щодо цих осіб, оскільки вони були затримані, і прокуратура мала забезпечити якнайшвидше притягнення їх до кримінальної відповідальності.

За словами Донського, кримінальне провадження стосовно Януковича направити до суду одночасно з підозрюваними "беркутівцями" не було можливості, оскільки він переховувався від слідства. Досі достеменно не відомо, де фактично він переховується, а факт його одноразового з’явлення до російського суду не дає можливості встановити місце постійного перебування. Від виконання процесуальних обов’язків підозрюваного екс-президент ухиляється.

Тому справу стосовно Януковича було виділено в окреме кримінальне провадження, в якому він має статус підозрюваного, а у провадженні, яке наразі розглядається у Святошинському районному суді м. Києва, він допитуватиметься як свідок, наголосив держобвинувач. За його словами, це загальна практика у кримінальному процесі, бо особа не може двічі відповідати у різних кримінальних провадженнях за одні і ті самі діяння.

"Тому Янукович є підозрюваним у кримінальному провадженні, яке розслідується відносно нього, а в провадженні щодо співробітників "Беркута", яке розглядається в суді, він має процесуальний статус свідка", - підкреслив прокурор.

Як повідомляв Укрінформ, у п'ятницю Святошинський райсуд Києва планував допитати Януковича в режимі відеоконференції як свідка у справі про розстріли під час Євромайдану. Проте засідання перенесли на 28 листопада через неможливість доставити до суду обвинувачених екс-"беркутівців". Активісти заблокували їхній виїзд із Лук'янівського СІЗО. На думку протестувальників, Янукович має бути у суді як обвинувачений, а не як свідок.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-