25 листопада: найголовніше за день

25 листопада: найголовніше за день

Укрінформ
Відеодопит Януковича перенесли. Україна допомагає Ізраїлю гасити масштабну пожежу. Іспанська прокуратура оголосила Фірташа у розшук

09.35

Масштабна пожежа в Ізраїлі. Україна направила для гасіння два літаки 

Президент України Петро Порошенко підписав указ «Про надання гуманітарної допомоги Державі Ізраїль». Про це повідомляє прес-служба Президента.

«Глава держави постановив надати гуманітарну допомогу Державі Ізраїль з метою сприяння у подоланні надзвичайної ситуації, що склалася внаслідок масштабної пожежі», - йдеться у повідомленні.

Президент також доручив міністрові внутрішніх справ направити до Ізраїлю два літаки АН-32 для допомоги у гасінні пожежі поблизу міста Хайфа. "Станом на 12 год. 25 листопада, відповідно до Указу Президента, два літаки ДСНС Ан-32 П вилетіли до Ізраїлю для надання допомоги у ліквідації пожеж, що там вирують", - зазначили у ДСНС.

«Укрінформ»: Пожежа триває вже третю добу, з небезпечних районів евакуювали 60 тисяч мешканців. Це наймасовіша евакуація в Ізраїлі з часів Другої ліванської війни 2006 року. Відзначимо, роботу місцевих рятувальників. Попри масштаби лиха, жодна людина не загинула. В Хайфі, куди прилетіли наші літаки, пожежу локалізували, але через вітряну та суху погоду вона може спалахнути знову.

10.40

Блокада Алеппо. Східна частина міста на межі гуманітарної катастрофи

Жителі блокадного східного міста Алеппо мають менше 10 днів для отримання допомоги, інакше на них чекає масовий голод та смерть від нестачі медикаментів. Про це повідомляє Aljazeera.

"Ви не уявляєте, яка там ситуація. Лікарі й рятувальники в Алеппо просто використовують те, що залишилося від обладнання після бомбардувань", - сказав голова волонтерської організації "Білі каски" Раєд Аль-Салех.

Він також зазначив, що за останні два місяці "Білі каски" в результаті обстрілу і бомбардувань втратили половину свого обладнання.

"Ми стурбовані тим, що протягом десяти днів можемо спожити всі наші запаси дизельного палива,  що залишилися, яке потрібне для машин швидкої допомоги і вантажівки, щоб рухатися", - сказав він.

«Укрінформ»: Східну частину Алеппо контролюють повстанці проти яких ведуть бойові дії війська Асада та ВПС Путіна. Лише за минулому добу там внаслідок бомбардувань загинуло 59 людей. Винуваті в подібній ситуації усі учасники конфлікту. І ті хто літаки посилає, і ті хто не зміг домовитись про гуманітарний коридор, і ті хто фактично утримує людей у якості заручників.

11.35

Рік без російського газу. В «Нафтогазі» стверджують, що вони вже не тягар для держбюджету

25 листопада минає рік, відколи Україна не імпортує газ з боку Російської Федерації. Про це повідомляє "Нафтогаз України".

"Сьогодні рік, відколи ми не імпортуємо газ з боку РФ. Ця дата є знаковою для України, тому що ще три роки тому газ був головним символом політичної та економічної залежності нашої держави від сусідньої країни. З початком військової агресії проти нас подолання цієї залежності стало питанням збереження України як держави", - наголошується у відкритому листі компанії.

У цьому контексті в НАК наголосили, що за три роки боротьби на енергетичному фронті "Нафтогаз" перестав бути тягарем для держбюджету та впевнено стоїть на ногах. "В Україні формується вільний європейський ринок газу, споживачі вчасно отримують газ та тепло без жодних політичних поступок Росії, а фінансування української оборони вдалося збільшити у декілька разів", - йдеться у листі.

«Укрінформ»: Зіскочити з голки «Газпрому» то лише перший крок до енергетичної незалежності. Попереду реформування самого «Нафтогазу», створення незалежного газотранспортного оператора, інтеграція до енергоринку ЄС. Щодо вже реальних реформ, то за два роки частка приватних імпортерів газу зросла до 26%.

12.10

Українські «диверсанти» в Криму. СБУ називає це невдалими спробами вербування

Про це керівник апарату голови Служби безпеки України Олександр Ткачук сказав на брифінгу у п'ятницю, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Служба не виключає, що ті затримання, про які рапортує російська спецслужба, - насправді це просто невдалі спроби вербування громадян України. І для того, щоб показати свою начебто силу, російські спецслужби реалізують ті погрози, які вони висловлюють нашим громадянам під час відвідування АР Крим», - сказав Ткачук.

 «Укрінформ»: Цілком адекватне пояснення усім цим затриманням військових пенсіонерів. Не захотів працювати на ФСБ? Значить, будеш українським «диверсантом». Подібні «викриття», за задумом російських спецслужб, повинні не лише зламати волю затриманих, але й залякати інших потенційних «українських шпигунів».

12.40

Український експорт в ЄС. Ліцензії торгувати з Європою мають вже 277 підприємств

Про це повідомив голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа, інформує Урядовий портал.

«Ми бачимо прогрес у просуванні вітчизняного виробника на ринок Європейського Союзу. Так, зараз 277 українських підприємств мають право експортувати свою продукцію на європейський ринок, із них 97 – підприємства, які виробляють харчову продукцію, 180 – це підприємства, які виробляють продукти нетваринного походження», - зазначив Лапа.

Він уточнив, що із зазначених 97 підприємств-виробників харчових продуктів 7 – виробники м’яса птиці та продуктів із нього, 19 – риби і рибопродуктів, 2 - яєць та яйцепродуктів, 49 - меду бджолиного, 5 - жаб’ячих лапок та равликів, колагену -1, кишкової сировини – 1. При цьому, наголосив Лапа, у поточному році в результаті довготривалих спільних зусиль держави та бізнесу 13 українських підприємств були схвалені на експорт до ЄС молока та молочних продуктів.

«Укрінформ»: Експорт українських товарів до Євросоюзу в 2016 році зріс на 6,7% порівняно з аналогічним періодом минулого року, склавши 6,5 мільярда доларів. Сьогодні ЄС вже займає перше місце серед ринків збуту української продукції. В Європу йде 36,2% експорту. Натомість обсяг експорту в Росію зменшився до 9,2%. Нещодавно в ЄС збільшили нам квоти на торгівлю зерновими, крупами, медом, кукурудзою. При цьому Україна має резерви і може нарощувати свій експорт мяса, часнику, грибів.

13.25

Прокуратура Іспанії оголосила у розшук Фірташа. Його підозрюють у відмиванні грошей

Антикорупційна прокуратура Іспанії оголосила в міжнародний розшук українського газового магната Дмитра Фірташа. Його підозрюють у відмиванні великих сум грошей. Фірташ оголошений у розшук разом з двома спільниками - громадянами України, повідомив мадридському кореспонденту DW у п'ятницю представник прокуратури.

Назвати прізвища цих осіб він відмовився, пояснивши відмову "інтересами слідства". Співрозмовник DW також зазначив, що одночасно з видачею ордера на розшук в Барселоні і в місті-курорті Марбелья 24 листопада були затримані п'ять інших спільників Фірташа. Вони безпосередньо займалися відмиванням капіталів українського олігарха. Серед затриманих - відомий іспанський адвокат Антоніо де Фортуні.

За даними прокуратури, ці люди створили для Фірташа ряд офшорних компаній в Панамі, хоча певна частина капіталів осідала в Іспанії - вкладалася в нерухомість. За словами співбесідника DW, мова йде про "десятки мільйонів євро незаконного походження". Назвати точні суми представник прокуратури відмовився. Він також повідомив, що справу Фірташа розглядає прокуратура в рамках операції "Вариола", розпочатої в липні 2016 року з арешту в Барселоні сина колишнього мера Києва Леоніда Черновецького - Степана Черновецького і ще 11 осіб, також підозрюваних у відмиванні грошей. Степан Черновецький був звільнений з-під арешту ще влітку, але залишається під слідством.

«Укрінформ»: На Фірташа вже давно полюють американське ФБР та українська прокуратура. Зокрема, ФБР звинувачує українського олігарха у хабарі (18,5 млн доларів) в обмін на ліцензію на розробку родовищ титану в Індії. В США його загрожує 50 років ув’язнення та конфіскація активів. Так що іспанці лише треті в черзі і не факт, що ця черга до них дійде. Американці програли Фірташу перший суд у Відні, тому їх переповнює бажання взяти реванш.

14.00

Відеодопит Януковича перенесли. Причина – Правий сектор зірвав транспортування екс-беркутівців до суду

Святошинський районний суд міста Києва, під час якого мав відбутися відеодопит колишнього президента Віктора Януковича, ухвалив рішення щодо перенесення свого засідання у справі про розстріл активістів на Інститутській у лютому 2014 року, на 13.00 28 листопада. Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Сьогоднішнє засідання розпочалося із затримкою у зв’язку із відсутністю екс-беркутівців, адже їх не могли вивезти з Лук'янівського слідчого ізолятора через блокування активістами. Потім суд оголосив 20-хвилинну перерву, після якої оприлюднив своє рішення про дату перенесення засідання.

При цьому, Віктор Янукович обіцяє взяти участь у судовому засіданні 28 листопада в режимі відеоконференції. "Я зацікавлений у встановленні істини", - сказав Янукович.

Втім, в прокуратурі побоюються, що запланований на 28 листопада можливий допит колишнього президента Віктора Януковича також може бути зірвано, коли сторона обвинувачення почне задавати запитання. «В наших інтересах, щоб... допит був проведений, щоб допит відбувся повноцінно. Інша справа, що ми остерігаємося інших моментів, що на тому етапі, поки він говоритиме з папірця, у нього буде така можливість (брати участь у допиті - ред.), а тоді, коли дійде черга до наших запитань..., коли почнуться перші питання, може бути заблоковано. Таке побоювання у нас, безумовно, існує», - сказав прокурор у справі про розстріли під час Євромайдану Олексій Донський.

«Укрінформ»: Зірваний відеодопит Януковича залишив по собі присмак заздалегідь підготовленої вистави. В результаті Україна не заробила на ньому ніякого позитиву. Натомість, світ вкотре побачив підозрілу некомпетентність українських правоохоронців та суду. Так, сили, які стоять за Януковичем, хочуть використати цей відеодопит як черговий елемент гібридної війни проти України. Але чому тоді прокуратура допустила виклик адвокатами підсудних Януковича на допит у якості свідка, а не забезпечила йому статус звинуваченого?

15.10

Нові тарифи Укрзалізниці. Балчун пропонує припинити істерики та провести відкриту дискусію

Таку думку висловив очільник ДП "Укрзалізниця" Войцех Балчун на своїй сторінці у Facebook

"Час покласти край медійним істерикам. Тема тарифів на перевезення надто серйозна, щоб спекулювати нею, граючи на нервах клієнтів і пасажирів. Політиканство і звичайний лобізм – треба речі називати своїми іменами. Можна було б показувати на тих, хто отримує надприбутки за рахунок низьких вантажних тарифів і дешевої національної валюти і намагається формувати негативну громадську думку про нашу тарифну політику на 2017 рік", - написав він. 

При цьому, на думку Балчуна, найкращий спосіб покласти край подібним спекуляціям - провести відкриту дискусію з цього приводу. "Краще покласти на стіл прозорі і переконливі аргументи. Тому пропоную провести відкриту дискусію у рамках, наприклад, парламентського Комітету з питань транспорту. Зберемо представників наших стратегічних клієнтів, Міністерства інфраструктури, депутатів, експертів. Запросимо журналістів, організуємо пряму трансляцію. Кожен представить свої міркування", - запропонував він. 

«Укрінформ»: За словами Балчуна таку дискусію можна провести вже наступного тижня на Дарницькому вагоноремонтному заводі. Нагадаємо, що Укрзалізниця заклала на 2017 рік підвищення тарифів на пасажирські перевезення на 35%, а вантажоперевезення – на 25%. Підвищення потрібне на капітальне будівництво та модернізацію рухомого складу. Нові тарифи стануть чинними лише після затвердження уряду.

16.50

Назарбаєв проти перейменування Астани на його честь. Каже, навіщо змінювати відомий бренд

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв не вбачає потреби перейменовувати столицю країни Астану на його честь. Про це він сказав в опублікованому 25 листопада інтерв’ю, повідомляє "Радіо Свобода".

"Усі знають Астану, це бренд, тому немає потреби змінювати назву столиці", - сказав Назарбаєв.

Як повідомлялося, 23 листопада депутати парламенту Казахстану одностайно ухвалили декларацію до 25-річчя незалежності країни, у якій пропонувалося перейменувати "столиці й інші важливі об’єкти по всій країні" на честь Назарбаєва.

«Укрінформ»: Лукавить Нурсултан Абішевич Назарбаєв. За його логікою, перейменовувати Астану недоцільно, бо це бренд. А те, що це нагадує гірші радянські традиції і просто нескромно, його не бентежить. Не бентежить його і те, що закони в країні пишуть депутати, готові бездумно усе перейменовувати на догоду одній людині.

Огляд Святослава Василика

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-