Янукович як свідок – це «зрада», а Янукович як обвинувачений – «перемога»

Янукович як свідок – це «зрада», а Янукович як обвинувачений – «перемога»

Аналітика
Укрінформ
Ми допустили можливість пропагандистської провокації Росії, яку тепер незрозуміло як нейтралізувати

Допит Віктора Януковича по «скайпу» з Ростова як свідка у справі за звинуваченням колишніх «беркутівців» вже встигли назвати шоу-допитом. Сьогодні він не відбувся, бо «Правий сектор» завадив доставці в суд обвинувачених, заблокувавши виїзд з Лук’янівського СІЗО. Перенесли на наступне судове засідання 28 листопада.

Коментарі напередодні цієї «вистави» найвищих українських посадових осіб – Генерального прокурора Юрія Луценка та секретаря РНБО Олександра Турчинова – були досить скептичні щодо її корисності. Прокурор сказав, що «не очікує, що колишній президент Віктор Янукович надасть важливі свідчення у справі злочинів проти Євромайдану», і взагалі «я особисто розглядаю це дійство в якості чергової піар акції про «нелегітимну київську хунту». Секретар вважає, що «росіяни, що дали дозвіл на цей допит, просто хочуть зробити шоу, в якому «свідок» Янукович буде захищати «беркутівців» і поливатиме брудом Майдан».

Тож нічого дивного, що влада, зокрема – МВС, палець об палець не вдарила, аби розблокувати виїзд з СІЗО. За свідченням очевидців, блокувальників було заледве три десятки, та ще й з прапорами, які тільки заважали б у можливій сутичці з поліцією. Маємо рідкісний випадок, чи не єдиний, коли інтереси українських радикалів-націоналістів повністю збіглися з інтересами української влади. Зіграли, як-то кажуть, у дві руки. У «Правого сектора» були свої резони зірвати фактичний виступ Януковича по українському телебаченню, по суті, такі самі, як і у влади – нейтралізація пропагандистської акції Росії. Хоча публічно радикали казали, що побоюються рішення судді відпустити обвинувачених.

Отже, першу спробу росіян «запустити» Януковича на загальноукраїнську аудиторію ми відбили. Буде друга – 28 листопада. Що робитимуть тоді влада і «Правий сектор»? Повторять трюк з «блокуванням»? Вийде фарс. Придумають щось інше? Навіть якщо так, то буде ж і третя спроба, і четверта. Адже головна помилка нами вже зроблена: український суд не зміг чи не захотів (якби захотів, то зміг би; наша судова практика багатюща в цьому сенсі), відхилити вимогу захисту «беркутівців» допитати Януковича як свідка. І тепер секретарю РНБО залишається тільки сердитися: «Український суд повинен служити Україні та її законам, а не працювати масовкою в сценарії російських спецслужб». І це ще не все. Учора Укрінформ писав, як процедуру відеодопиту може бути використано захистом Януковича, щоб у принципі унеможливити суд над ним у заочному режимі.

Отже, якщо є правові лазівки, щоби законно відмінити юридичний фарс з «віртуальним» допитом Януковича, їх конче треба знайти і застосувати. Бо радикальним вирішенням цієї ситуації для нас було б переведення Януковича із свідків у статус обвинуваченого. А з цим, на жаль, не складається, та й час вже згаяний – до 28 листопада з цим явно не встигнути. Тут чомусь інтереси влади і суспільства (а не лише радикалів) не збігаються. Суспільство просто палає бажанням побачити судовий вирок колишньому Президенту України, а правоохоронні органи влади таке бажання не задовольняють. Нами допущена можливість пропагандистської провокації Росії, яку поки що незрозуміло як нейтралізувати.

Юрій Сандул. Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-