Раді пропонують перекласти відшкодування за рішеннями ЄСПЛ на чиновників

Раді пропонують перекласти відшкодування за рішеннями ЄСПЛ на чиновників

Укрінформ
У ВР зареєстровано законопроект, що передбачає запровадження персональної відповідальності посадових осіб за незаконні дії або бездіяльність, що призвели до подачі заяви до Європейського Суду з прав людини та за результатами розгляду якої було винесено рішення на користь заявника.

Відповідний проект закону №5438 «Про внесення змін до Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» (щодо вдосконалення процедури виконання рішень та пропозицій Європейського суду з прав людини)» оприлюднений на сайті українського парламенту.

Автором документа є народний депутат ВР від фракції БПП Андрій Шинькович.

Як зазначається у пояснювальній записці до проекту нормативно-правового акта, згідно з  чинним законодавством, виконання рішень ЄСПЛ покладається на органи виконавчої влади, які забезпечують здійснення заходів індивідуального (виплата справедливої сатисфакції, повторний розгляд справи адміністративним органом тощо) та загального характеру, необхідних для належного виконання рішення Суду у справі проти України та усунення недоліків системного характеру, які лежали в основі виявленого ЄСПЛ порушення.

Разом з тим, автор наголошує, що сьогодні кількість звернень громадян України до Європейського суду з прав людини за захистом їх порушених прав та свобод збільшилася. 

«Аналіз практики вирішення спорів Європейським Судом з прав людини, щодо порушення Україною в особі її органів норм Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, свідчить про негативну тенденцію у діяльності всієї системи державних органів, в наслідок порушення окремими посадовими особами норм українського та міжнародного законодавства. При цьому значні витрати бере на себе і без того перевантажений бюджет України, а не особи, які повинні нести персональну відповідальність за свої дії або бездіяльність, такий стан речей безперечно, не кращим чином відображається на  іміджі  нашої Держави в очах світової спільноти», - ідеться у пояснювальній записці.

Законопроектом пропонується доповнити положення чинного закону «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» нормами, які б покладали персональну відповідальність за незаконні дії або бездіяльність посадових осіб, що призвели до подачі заяви до ЄСПЛ та за результатами розгляду якої Судом було постановлено рішення на користь заявника.

Крім того, у проекті закону пропонується покласти витрати, пов'язані з виконанням ухвал ЄСПЛ, на вказаних посадових осіб та позбавити їх права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-