21 листопада: найголовніше за день

21 листопада: найголовніше за день

Укрінформ
Україна відзначає третю річницю Євромайдану. Сущенка можуть обміняти на затриманого в Рівному агента ГРУ Росії. В київській мерії обіцяють, що перерахують платіжки за тепло тим будинкам, де є лічильники

01.55

Політика «стримування та діалогу». В НАТО готові захищати членів Альянсу від агресії Росії

Політика надійного стримування агресивної поведінки Росії та одночасного залучення Москви до діалогу є найбільш ефективною. Таку думку в інтерв'ю радіо СВС висловив глава Військового комітету НАТО генерал Петр Павел.

«Протягом останнього десятиліття Росія значно збільшила свою військову потугу. Однак, підрозділи НАТО, дислоковані у сусідніх із РФ країнах, мають довести безуспішність такої політики», - сказав Павел.

Утім, він визнав, що занепокоєння Балтійських держав стосовно можливого російського вторгнення є виправданими. «Їх занепокоєння виправдані. Вони живуть близько до Росії. Вони щоденно мають справу із ефектом постійних інформаційних та пропагандистських кампаній», - зазначив генерал.

«Укрінформ»: Суттєве військове посилення країн Балтії та Польщі – це реакція НАТО на потенційні загрози з боку Росії. Експерти переконані, росіяни провокуватимуть й надалі, але Путін змушений йти на діалог, бо санкції діють, а сильних союзників у нього немає. Крім цього, вбиті російські солдати – це не те, з чим Путін хоче йти на президентські вибори 2018 року.

10.50

Транш від МВФ. Данилюк вважає, що в ньому немає гострої необхідності

Міністр фінансів Олександр Данилюк заявив, що на даний момент гострої необхідності в грошах Міжнародного валютного фонду немає. Про це він розповів у коментарі "Економічній правді"

"Транші МВФ йдуть не в бюджет, а в резерви НБУ. Наступний - не виняток. Навіть якщо ми не отримаємо його цього року, у нас не буде необхідності шукати гроші для його заміщення, як, наприклад, у випадку з неотриманням макрофінансової допомоги від ЄС або недоотримання доходів від приватизації", - заявив він.

За словами Данилюка, отримання або неотримання траншу не впливає на виконання зобов'язань в рамках бюджету. «Транш МВФ - це в першу чергу сигнал про те, що програма триває. Це важливо для зовнішніх інвесторів та інших міжнародних організацій. Як відомо, нещодавно рейтингове агентство Fitch Ratings підвищило довгостроковий рейтинг України до В-, який дозволить державі і національним компаніям запозичувати кошти на зовнішніх ринках за нижчими ставками», - зазначив міністр.

«Укрінформ»: Є великі побоювання, що не отримавши транш МВФ, наша влада знайде чим прикривати власну бездіяльність. Мовляв, без траншу і гривню не втримали і нові реформи не змогли запустити. Тому ловимо на слові пана Данилюка, який каже, що головне – цільова допомога ЄС та надходження від приватизації.

11.50

Порошенко пояснив чому не запровадив воєнний стан

Президент України Петро Порошенко заявляє, що не запровадив воєнний стан, щоб зберегти систему стримувань та противаг, політичну конкуренцію та права і свободи людини. Про це він сказав у своєму виступі на урочистому заході з нагоди Дня гідності та свободи сьогодні в Києві, передає кореспондент Укрінформу.

"В умовах зовнішньої агресії я не поступився тиску і не пішов на впровадження військового стану. Такий крок істотно посилив би повноваження президента як верховного головнокомандувача", - заявив він.

"Але я думав не про себе, а про країну, про необхідність зберегти і зміцнити все те, що є ознакою європейської культури, – систему стримувань і противаг, політичну конкуренцію, права й свободи громадян, насамперед свободу слова", - додав президент.

«Укрінформ»: Позиція Порошенка кардинально відрізняється від намірів того ж Олександра Турчинова. Влітку 2016-го, на тлі загострення в зоні АТО, секретар РНБО казав про реальну загрозу національній безпеці та переконував запровадити військовий стан. Чому на це не пішов президент – він пояснив сьогодні. І це ще Порошенко не згадав про можливі дипломатичні та економічні втрати. Скажімо так, поки триває діалог в Мінську, а сепаратисти обмежуються обстрілами, військового стану не буде.

12.05

Справа Сущенка. Адвокат Фейгін називає варіант обміну

Захист незаконно затриманого в Москві кореспондента Укрінформу Романа Сущенко розраховує, що його обміняють на затриманого в м. Рівне 8 жовтня Віктора Павленка. Про це адвокат журналіста Марк Фейгін написала в Twitter.

"Вийшов від Сущенко з Лефортово. Загалом, ми розраховуємо, що Кремль піде на обмін Сущенка на Віктора Павленка, заарештованого у Рівному 8.10.16", - зазначив Фейгін.

"Оприлюднена мною можливість обміну Віктора Павленка на Романа Сущенка – варіант, робоча версія. Але її вже потрібно публічно обговорювати, тому що виключно конфіденційні переговори з Кремлем малопродуктивні. А з моменту арешту мого підзахисного, українського журналіста, скоро мине два місяці. Далі тягнути не можна. Тому я беру на себе озвучити таке прізвище. Що скаже Кремль?", - сказав Фейгін.

«Укрінформ»: В СБУ Павленка називають агентом ГРУ Росії, якого в Україні затримали на гарячому, коли той передавав секретні матеріали. Наразі важко сказати, наскільки цінний він для російської влади і чи рівнозначна він фігура нашому політв’язню Сущенку. За словами Фейгіна, дружина Павленка активно «тисне» на владу аби її чоловіка обміняли. Обнадійливим є той факт, що раніше Фейгін вже точно передбачив варіант обміну Надії Савченко.

13.00

Санкції проти Росії. ЄС продовжить їх ще на півроку

У планах Європейського Cоюзу - продовження санкцій проти Росії ще на півроку через невиконання Мінських угод. Про це заявили посадовці ЄС у коментарі Bloomberg.

"Уряди країн ЄС, ймовірно, продовжать заходи (санкції проти Росії, термін дії яких закінчується 31 січня - ред.) ще на шість місяців, оскільки основною умовою їх зняття є повне дотримання пакту, спрямованого на припинення війни в Україні", - зазначають офіційні особи на умовах анонімності. За даними видання, в ЄС вважають, що альтернативи продовженню антиросійських санкцій немає.

«Укрінформ»: Офіційно про продовження санкцій оголосять 24 листопада під час саміту Україна – ЄС. Європейські лідери (насамперед, Олланд і Меркель) змушені реагувати на те, що Кремль залишається глухим до Мінських домовленостей. Незрозумілим є поки що і ставлення нової президентської адміністрації США до санкцій. Швидше за все, якийсь час Трамп витратить на пошук спільної мови з РФ. А поки цей процес триватиме, США свої санкції - теж не відмінять.

14.50

Платіжки за тепло. В київській мерії обіцяють, що перерахують тим будинкам, де є лічильники

Перерахунок за опалення буде здійснено в будинках, де показники з приладів обліку були зняті невчасно, або не враховані при формуванні квитанцій. Про це на брифінгу сказав заступник голови Київської міської державної адміністрації Петро Пантелеєв, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"За дорученням  міського голови ми комісійно розібрали це питання за участі представників НКРЕКП, представників Мінрегіонбуду. І висновком є те, що в будинках, де не було (встановлено - ред.) лічильників, нарахування відбулося за розрахунковим принципом. Саме до цієї категорії найбільше питань, тому що в квитанціях суми нарахування значно відрізнялися від  будинків з лічильниками. "Київенерго" при  нарахуванні використало методику, затверджену постановою КМУ №1037,  використало її згідно вимог чинного законодавства, і якихось порушень ми там не знайшли. Є методика, вона використовується. Підстав для перерахунків цій категорії немає, вони відсутні. Щодо будинків, де лічильники є, але з них не зняли показники, - це недоопрацювання, по цій категорії будуть виконані перерахунки", - сказав Пантелеєв.

«Укрінформ»: Отже, якщо вірити пану Пантелеєву, то вся справа в приладах обліку тепла. Де лічильники є і працюють, питань до нарахувань за опалення немає. Перерахують в 654 будинках, які були обладнані приладами тепла, але розрахунок провели без урахування показників. Найцікавіше, що існує ще одна категорія будинків. Будинки де теплові лічильники поцупили чи зіпсували. Таких майже 200 будинків. Для них «Київенерго» піде на компроміс і при перерахунку використає усереднені показники за минулий опалювальний сезон.

15.40

Справа сина Мустафи Джемілєва. В п’ятницю він вийде на свободу

Російський адвокат Марк Фейгін підтвердив інформацію про майбутнє звільнення з в’язниці в РФ сина лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва – Хайсера. Про це він заявив у коментарі Крим.Реалії.

"Хайсер Джемілєв буде звільнений в найближчу п’ятницю, оскільки термін його ув’язнення закінчується", – повідомив Фейгін.

Водночас адвокат не виключив можливості виникнення перешкод у процесі звільнення сина Джемілєва. "Перешкоди завжди можуть виникнути, ніхто від них не застрахований. Що стосується місця його перебування після звільнення, то зараз це питання (оскільки був встановлений адміністративний нагляд – ред.) вирішується", – сказав Фейгін.

«Укрінформ»: За умовами адміністративного нагляду Хайсер Джемілєв повинен найближчі три роки провести в окупованому Криму і там двічі на місяць з’являтися в райвідділку МВС. Син, який відбуває ув’язнення в Астрахані за відновленою РФ кримінальною справою, в якій Хайсера звинувачували у вбивстві через необережність, залишається одним з важелів тиску персонально на Мустафу Джемілєва та усіх лідерів кримських татар. Разом з тим, Хайсер принципово відмовляється приймати російське громадянство і прагне виїхати до України. 

16.20

Апостольське послання Папи Римського. Франциск дозволив відпускати гріх аборту усім священикам

Папа Римський Франциск дарував усім католицьким священикам право прощати гріх аборту, яким раніше були наділені тільки єпископи і спеціальні сповідники. Про це повідомляє ВВС.

"Понтифік також продовжив дозвіл прощати аборти, про який було оголошено на період так званого Ювілейного року милосердя Римсько-католицької церкви, який тільки-но закінчився. Протягом цього року для кожного католика допускалася можливість індульгенції - повного відпущення гріхів за умови дотриманні ряду умов", - йдеться в повідомленні.

Аборт, відповідно до вчення Римсько-католицької церкви, вважається настільки тяжким гріхом, що передбачає автоматичне відлучення від причастя тих, хто скоїв його. У так званому апостольському посланні, опублікованому 21 листопада Ватиканом, Папа написав, що "немає такого гріха, якого б не змогла торкнутися і пробачити милість Божа, якщо цей гріх знайшов відображення в покаянні серця".

«Укрінформ»: Подібний крок Папи повинен дещо зменшити градус протистояння в Польщі. Там суспільство розділилось на прихильників та противників повної заборони і криміналізації абортів. Опоненти кажуть, що рішення Ватикану зробить верхівку польської католицької церкви менш непримиренною до абортів.

17.15

Боротьба з договірними матчами в Україні. Президент ФФУ каже, що нам потрібна система футбольної прокуратури

Президент ФФУ Андрій Павелко заявив, що найближчим часом в Україні буде представлено систему футбольної прокуратури. В ефірі програми "Великий футбол" на каналі "Футбол 1" він також зазначив, що нам необхідний генпрокурор у царині футбольного правосуддя, повідомляє Укрінформ.

"Найближчим часом ми представимо систему футбольної прокуратури. Нам необхідний генеральний прокурор у царині футбольного правосуддя і та людина, яка нестиме відповідальність за розслідування найгучніших справ відносно договірних або корупційних дій в українському футболі", - сказав Павелко.

«Укрінформ»: Криза, бідність, відсутність належного контролю і серйозних покарань стали чудовим підґрунтям для договірних матчів в нашому футболі. Не встиг влягтись скандал навколо «дивного» матчу в першій лізі «Гірник-Спорт» - «Іллічівець» (1:3), як під підозру потрапив інший поєдинок. Гра чемпіонату УПЛ «Зірка» - Волинь» (2:0). На обидва матчі приймались рекордно великі суми ставок (255 і 54 тисячі доларів, відповідно) і саме букмекери першими повідомили про можливість фіксованого результату. Якщо створення футбольної прокуратури не популізм, то букмекери мають стати головними союзникам федерації у цій справі.

Огляд Святослава Василика

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-