17 листопада: найголовніше за день

17 листопада: найголовніше за день

Укрінформ
Аваков оголосив конкурс на посаду глави Нацполіції. Прикордонники спростовують заяву Лукашенка про «потоки зброї» з України. Гонтарєва каже, що МФВ може не дати черговий транш

06.40

Справа банку «Михайлівський». Аби повернути гроші можуть арештувати мережу магазинів «Ельдорадо»

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб очікує арешту мережі магазинів "Ельдорадо", яка належать власнику скандального банку "Михайлівський" Віктору Поліщуку. Про це заявила директор департаменту розслідування протиправних діянь і протидії корупції ФГВФО Катерина Мисник, передає FinClub.

"Ми сподіваємося, що прокуратура Києва продовжить з нами співпрацювати, будуть і далі накладатися арешти на майно Віктора Поліщука, будуть стягуватися кошти із пов'язаних з ним осіб і з бізнесу. Мова йде, наприклад, про мережу "Ельдорадо", яка належить бізнесмену. Це бізнес Віктора Поліщука. Кошти, які зараз йдуть йому, повинні йти державі", - заявила Мисник.

«Укрінформ»: Аферу з «Михайлівським» активно експлуатують для усіляких «акцій протесту», тому держава повинна тут грати на випередження. Наміри арештувати активи Віктора Поліщука (комплекс «Гулівер» та мережа «Ельдорадо») це добрий знак для вкладників, яким й досі винні понад 2 млрд гривень. В цілому афера «Михайлівського» коштувала Україні 23 млрд гривень.

11.05

Переговори в Мінську. Наближені до Кучми спростовують його плани залишити процес

Леонід Кучма заявив журналістам, що вже тривалий час просить Адміністрацію президента знайти йому заміну, але поки цього не сталося. У самій українській групі називають подібну заяву колишнього президента емоційною і сподіваються, що він не вийде з процесу, пишуть вітчизняні ЗМІ.

Прес-секретар Кучми Дарка Оліфер більш розгорнуто відповісти про плани колишнього президента і переговори про його заміну відмовилася. Вона наголосила, що наразі Леонід Кучма продовжує працювати в ТКГ як офіційний представник України і 23 листопада він візьме участь у наступному засіданні в Мінську.

"Екс-президент залишається в Мінських переговорах, і навіть на внутрішніх зустрічах про подібний крок не говорив", - розповіла член політичної підгрупи Мінської контактної групи щодо Донбасу Ольга Айвазовська. За її словами, подібна заява відображає періодичний настрій тих чи інших учасників групи саме через емоційну складність переговорів. "Я впевнена, що Леонід Кучма не вийде з цього процесу і буде виконувати цю функцію доти, поки він там потрібен. А сьогодні він – одна з ключових фігур у Мінську", - сказала Айвазовська.

«Укрінформ»: Ключові слова в цій ситуації – Леонід Кучма емоційно втомився. Чому? Можливо, через безрезультатність процесу. На думку експертів, якщо Кучма піде, то переговори в Мінську загальмуються, а може і взагалі призупиняться. У Києва немає рівнозначної заміни.

12.15

Лукашенко скаржиться на потік зброї з України. Наші прикордонники це спростовують

Ситуація в Україні принесла багато проблем Білорусі - в тому числі й збільшення незаконного потоку зброї та вибухівки. Про це заявив президент Білорусі Олександр Лукашенко, передає TUT.BY.

"Ми грудьми закриваємо 1200 кілометрів кордону з Україною, тому що потоком йде зброя, вибухівка. Ми їх затримуємо не тільки на кордоні, але й на залізничному вокзалі. Нам дуже непросто", - заявив він. За його словами, весь потік зброї, вибухівки, який раніше переміщувався із заходу на схід через Прибалтику й Україну, сьогодні ринув через Білорусь.

Натомість помічник голови Держприкордонслужби - прес-секретар Олег Слободян, коментуючи висловлювання президента Білорусі, заявив, що кордон з Білоруссю надійно охороняється, і Держприкордонслужба не фіксує суттєвих потоків вивезення зброї.

"Поодинокі випадки трапляються, але говорити про те, що існують якісь стабільні трафіки чи цілі канали, підстав немає. Слова президента сусідньої держави я не можу коментувати,  але ситуація не має такого масштабного характеру, як ідеться у заяві", - наголосив Слободян.

«Укрінформ»: За словами Слободяна, насправді з Білорусі навіть більше ввозять зброї до нас, ніж ми до них. Тому слова Лукашенка не більше ніж піар, розрахований на споживача внутрішнього і того, що на Сході.

13.40

Пояснити задекларовані статки готові лише два депутати. За словами Соболєва, це Гринів та Константіновський

Лише народні депутати Ігор Гринів (глава фракції БПП) та Вячеслав Константіновський (позафракційний) звернулися до Комітету з питань запобігання та протидії корупції з пропозицією пояснити задекларовані статки на засіданні Комітету. Про це в коментарі Укрінформу повідомив голова Антикорупційного комітету Єгор Соболєв.

"Крім Гриніва і Константіновського, з пропозицією пояснити свої статки ніхто не звертався, ніхто не хоче... Всі інші вважають, що зможуть "пересидіти", "заговорити цю тему". Думаю, що треба почати з декларацій тих, хто задекларував дуже багато і хто працював лише на держслужбі, ніколи не був пов'язаний із справжнім бізнесом", - сказав Соболєв.

За його словами, члени Антикорупційного комітету будуть звітувати стосовно своїх статків і мають стати прикладом.

«Укрінформ»: Раніше Єгор Соболєв вже називав прізвища депутатів, до чиїх статків найбільше запитань. Це Олег Ляшко, Ігор Гринів, брати Добкіни, Антон Яценко. Як бачимо, з них лише Гринів готовий щось пояснювати. Може, в НАБУ прислухаються до побажань Антикорупційного комітету ВР?

14.30

На посаду глави Нацполіції оголосять конкурс

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив глава Міністерства внутрішніх справ України Арсен Аваков.

"Призначення на посаду керівника Національної поліції України згідно з законодавством не передбачає проведення конкурсу. Однак, з огляду на той факт, що до людини, яка обійме посаду голови Національної поліції України, має бути беззастережна довіра, як українського суспільства, так і міжнародного політикуму, я прийняв рішення про проведення консультативного конкурсу для діючих поліцейських на заміщення цієї посади", - написав він.

Також Аваков повідомив про створення Консультативної комісії, до якої буде запрошено фахових експертів з міжнародного корпусу - стратегічних партнерів України - США, Канади, Консультативної місії ЄС в Україні (EUAM) та авторитетних експертів від української громадськості.

За словами Авакова, на сьогодні діють спрощені критерії відбору кандидатів на посаду глави Нацполіції, але з 1 січня 2017 року вони суттєво змінюються та стають більш вимогливими. Головний поліцейський України повинен відповідати таким критеріям: мати вищу повну юридичну освіту; мати стаж роботи в галузі права не менш як сім років; мати досвід роботи на керівних посадах не менш як п’ять років. "Після цього найкращий з відібраних кандидатів буде запропонований мною на розгляд Кабміну. Умови конкурсу будуть оголошені найближчим часом", - повідомив Аваков.

«Укрінформ»: Конкурс, комісія, кандидати – то все добре. Головне аби усе це не затяглося на рік і за усім цим в поліції не забули про зростання озброєних нападів і квартирних крадіжок, шалену плинність кадрів та захист власних працівників у судових процесах. Он кажуть, послуги адвокатів поліцейські оплачують з власної кишені.

15.25

«Тиша» в АТО. Минулий тиждень став «найгарячішим» з початку року

Протягом минулого тижня в зоні проведення АТО кількість обстрілів зросла на 160%  порівняно з попереднім тижнем. Про це під час прес-конференції в Києві заявив перший заступник керівника Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Александр Хуг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Минулого тижня кількість порушень режиму тиші, що було зареєстровано Спеціальною моніторинговою місією, перевищила приблизно на 160% ту кількість, що була минулого тижня. Це була найбільша кількість обстрілів з початку року", - заявив Хуг.

В СММ ОБСЄ особливо вказали на "драматичне зростання використання озброєння, забороненого Мінськими домовленостями" - дві третини обстрілів на минулому тижні були зроблені із забороненого озброєння.

«Укрінформ»: Найінтенсивніше тривають обстріли в районі Маріуполя, Марїнки, Попасної, Авдіївки, Докучаєвська. На жаль, є жертви серед мирного населення.

16.10

МВФ може не дати черговий транш. На думку Гонтарєвої, причина у зволіканні з реформами і політична нестабільність

Про це на щорічних зборах членів європейської бізнес асоціації заявила глава Національного банку України Валерія Гонтарєва, пише прес-служба регулятора на своїй сторінці в Facebook.

За її словами, причиною такого ризику є зволікання парламенту з проведенням пенсійної та земельної реформ, а також нестабільна політична ситуація. "Якщо ми не будемо працювати, не будемо робити реформи, Національний банк не зможе гарантувати фінансову стабільність у державі", - підкреслила глава НБУ.

Гонтарєва підкреслила, що реалізація реформ, на яких наполягають міжнародні партнери України, дозволить збільшити міжнародні резерви до 23,2 млрд доларів на кінець наступного року, а також створить основу для подальшого поліпшення макроекономічної ситуації в країні.

«Укрінформ»: Отже, за словами глави НБУ, Україна може не отримати 1,3 млрд доларів від МВФ. Головний ризики у такому випадку – «випаровування» держрезерву. Увесь він піде на наші борги та відсотки. Місія МВФ ще вчора завершила свою роботу в Україні і судячи з песимістичного настрою в НБУ, до нас є чимало зауважень.

17.00

У Києві представили звіт про злочини «влади» в Криму. Це докази для Міжнародного кримінального суду в Гаазі

У Києві представили звіт "Міжнародні злочини в Криму: оцінка двох з половиною років російської окупації", спрямований напередодні до Міжнародного кримінального суду. Інформація, що міститься у звіті, є доказом злочинів і порушень фундаментальних прав людини на території Кримського півострова з лютого 2014 року, розповіла на прес-конференції у Києві директор організації "Міжнародне партнерство за права людини" Бриджіт Дюфур, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Зокрема, заявила вона, у звіті, складеному у співпраці з організаціями КримSOS і Контактна група з прав людини, зафіксовано 7 вбивств, 15 випадків зникнень людей, 39 випадків тортур або нелюдяного ставлення і 90 випадків насильницького утримання.

За словами керівника міжнародної організації, головною мішенню протиправних дій окупантів у Криму стали кримські татари та українці, які вважаються опонентами і критиками нової "влади" на півострові.

Дюфур відзначила, що у звіті зібрано докази з різних джерел - це і звіти міжнародних організацій, які змогли потрапити до Криму, і свідчення журналістів, які інформували про злочини в Криму у своїх матеріалах, а також звіти комісара з прав людини ООН і звіт ОБСЄ.

Як відзначила Дюфур, важливим є те, що здійснювані у Криму впродовж двох з половиною років злочини "є широкомасштабними, системними і не випадковими", тому, підкреслила вона, "ми хочемо справедливості, ми хочемо покарання злочинців". "Саме тому ці докази були комуніковані нами до Міжнародного кримінального суду, згідно із статтею 15 Римського статуту", - резюмувала Дюфур.

«Укрінформ»: Те, що Росія по-справжньому злякалася цих доказів, свідчить вчорашній указ Путіна про вихід РФ з Римського статуту та Міжнародного кримінального суду. Росія намагається уникнути формальної відповідальності за свої злочини (тепер російські громадяни неосудні в Гаазі), але у світової громадськості є інші способи покарати окупантів. Це  санкції та ізоляція загарбаного півострова. Новий Нюрнберг, зрештою…

17.40

Посли ЄС дали «зелене світло» безвізовому режиму з Україною.  Далі слово за Європарламентом і Радою ЄС

Рада Євросоюзу ухвалила рішення про початок міжінституційних переговорів із Європарламентом та Єврокомісією щодо завершення процесу скасування візових вимог для українських громадян. Це питання підтримав у четвер комітет постійних представників країн-членів при Раді ЄС, повідомили власному кореспонденту Укрінформу у Брюсселі у керівній інституції Євросоюзу.

Водночас головною політичною умовою для завершення цього процесу має бути ухвалення, насамперед, нового так званого запобіжного механізму щодо призупинення безвізових режимів з усіма третіми країнами.

«Укрінформ»: Україна зробила черговий крок у набридлому процесі боротьби за безвізовий режим з ЄС. Що далі? А далі вже остаточне рішення приймають на пленарному засіданні Європарламенту та на засіданні Ради ЄС. Якщо приймають, звісно…

Огляд Святослава Василика

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-