16 листопада: найголовніше за день

16 листопада: найголовніше за день

Укрінформ
МВС, столична мерія та «Київенерго» шукають винуватих у завищених платіжках. Голову Рахункової палати підозрюють у махінаціях. В МЗС вважають, що Резолюція ООН щодо Криму – це перший крок до звільнення півострова.

06.55

«Акції протестів» у центрі Києва. ОБСЄ стверджує, що люди стоять на мітингу за 10 доларів

Учасники мітингу під Національним банком України розповіли спостерігачам ОБСЄ, що за участь у демонстрації їм заплатять суму, що дорівнює в еквіваленті 10 доларам США. Про це йдеться у звіті СММ ОБСЄ.

У Києві члени Місії спостерігали за масовим зібранням поряд з будівлею Національного банку України, яке було організоване політичною партією "За життя". За їх даними на мітингу були присутні близько 1 200 осіб, 70% з яких - літні жінки.

Протестувальники тимчасово заблокували вулицю перед будівлею банку. Члени Місії бачили, що край натовпу стояли приблизно 20–30 молодих чоловіків у цивільному одязі, які зупиняли людей, що намагалися залишити демонстрацію, і запитували їх, куди ті прямують. Ці молодики також зупинили спостерігачів, заявивши, що вони є членами "групи швидкого реагування" політичної партії "За життя".

Два демонстранти порізно розповіли спостерігачам, що за участь у демонстрації їм заплатять суму, що дорівнює в еквіваленті 10 доларам США.

«Укрінформ»: Бридке враження залишили по собі «акції протестів» під Радою та НБУ. І від того під якими прапорами стояли люди, і зовнішній вигляд самих людей, і те скільки цим людям заплатили. Якщо це і був план «Шатун», то це відверта халтура і скачування грошей у замовників. Втім, спецслужбам і МВС не варто розслаблятись, головні акції заплановані на четвер та суботу.

09.15

Резолюція ООН про права людини в Криму. В МЗС вважають що, це перший крок до повернення півострова

Схвалену в ООН Резолюцію про ситуацію з правами людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополь (Україна) міністр закордонних справ Павло Клімкін вважає особливо важливою на шляху до деокупації півострова. Про це він написав у Твітері.

"Постійний правозахисний моніторинг ООН – перший крок до деокупації українського Криму. Відтепер формулювання "тимчасова окупація української Автономної Республіки Крим і міста Севастополь" - офіційно в усіх документах ООН до деокупації Криму", – наголосив глава МЗС.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат від фракції БПП Рефат Чубаров переконаний, що Резолюція ООН про права людини в Криму стане ще одним інструментом для українців у питанні продовження санкцій проти РФ та розширенні цих санкцій. 

«Укрінформ»: Це важлива дипломатична перемога України. Також резолюція допомагатиме нам у міжнародних судах. Про її важливість свідчить той факт, що Росія чинила шалений спротив прийняттю цієї резолюції. В хід йшли підкуп і тиск. Прикро, але під час розгляду і голосування за цю резолюцію наша сусідка – Білорусь зайняла антиукраїнську позицію. Наша влада не повинна залишити це поза увагою.

10.15

«Вбивство» нардепа Шухевича. СБУ наразі не бачить загрози життю депутату

Говорити про реальну загрозу життю народного депутата від фракції Радикальної партії Юрія Шухевича рано. Про це в ефірі телеканалу "112 Україна" повідомив керівник апарату голови СБУ Олександр Ткачук.

"Поки що говорити про якусь реальну загрозу, яку бачить та оцінює СБУ, передчасно, але ми будемо в будь-якому випадку відпрацьовувати повний комплекс заходів для того, щоб не допустити нанесення будь-якої шкоди народному обранцю", - зазначив він.

СБУ надала охорону народному депутату України із фракції Радикальної партії Юрію Шухевичу після того, як голова фракції Олег Ляшко заявив про загрозу життю колеги.

«Укрінформ»: Ще одна огидна історія з-за кулуарів Ради. Шановану людину хотіли використали з неясними намірами. А простіше кажучи, підставити. А слова про наміри вбити Шухевича, то швидше емоції та політичний драматизм від Ляшка.

11.35

Рада досі не змінила «закон Савченко». Тим часом достроково вийшли вже 9 тисяч злочинців

Поки депутати "провалюють" зміни до "закону Савченко", 9 тисяч злочинців, що майже дорівнює кількості оперативників, вже вийшли на волю. Про це повідомив у Facebook директор Департаменту комунікацій Міністерства внутрішніх справ Артем Шевченко.

"Вчора Верховна Рада провалила два депутатські законопроекти змін до "закону Савченко"... Тим часом увесь цей 2016 рік з колоній масово виходять злочинці, 10% з яких знову йдуть на рецидив... Такі як цей маніяк з Олександрії на Кировоградщині: сидів за вбивство, вийшов за "законом Савченко", влітку вбив двох молодих дівчат і хлопця... і забрав би ще немало невинних життів, якби його не спіймали", - написав Шевченко.

«Укрінформ»: Рано чи пізно поправки до цього закону внесуть. Але не потрібно маніпуляцій. З випущених достроково за «законом Савченко» на рецидив пішли 10%. Зате з тих, хто потрапив під амністію в 2014 році, повторно пішли на кримінал понад 20%. «Закон Савченко» багато критикують, але потрібно говорити і про те, як правоохоронці прикривають ним свою бездіяльність.

12.25

Завищені платіжки за тепло і воду. З ними розбиратиметься МВС та київська мерія

Міністерство внутрішніх справ розслідуватиме інцидент щодо завищених у два-три рази платіжок на тепло та гарячу воду, які отримали кияни. Про це на засіданні Кабінету міністрів сказав міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Прохання до віце-прем'єра, направити матеріали до нас, щоб ми розібралися: може, це більше ніж помилка", - сказав Аваков. Ця пропозиція була підтримана Прем'єр-міністром України Володимиром Гройсманом. "Якщо це помилка, ми розберемося, якщо не помилка - то покараємо. Хай би краще щось добре зробили, ніж розхитувати ситуацію", - сказав Гройсман.

Також Кабінет міністрів України доручив Київській міській державній адміністрації та ПАТ "Київенерго" розібратися із завищеними у два-три рази платіжками за опалення.

«Укрінформ»: То така нова українська мода – в усьому вбачати «зраду»? Чомусь не хочеться вірити, що і тут був чийсь підступний задум, а не технічний збій. В усякому разі цю ситуацію можна швидко і майже безболісно виправити. Вибачитись і перерахувати.

14.00

В Генічеську все гаразд з постачанням газу. Мер міста навіть пожалівся, що залишки доводиться спалювати

Всупереч брехливим заявам російського керівництва, нині Генічеський район повністю забезпечує власні потреби в газі, а невикористаний - спалює. Про це заявив у відеокоментарі місцевому інформаційному порталу "Новий візит" голова Генічеської райдержадміністрації Олександр Воробйов.

"Українські свердловини можуть давати 70 тис. кубів газу за добу. Сьогодні споживання у Генічеському районі - близько 30-35 тис. кубів. У нас залишається вільний газ. І ми можемо його сьогодні дати українцям, які знаходяться в Криму. Але ми його бездарно спалюємо. І знаєте чому? Тому що ви захопили Глібовське підземне газове сховище у Джанкойському районі", - заявив Воробйов, звертаючись до Путіна.

«Укрінформ»: Історія, яку розігнали пропагандисти Кремля, мовляв, мешканці замерзаючого українського Генічеська благають Путіна поділитися газом з Криму, зійшла нанівець. Мало того, що Херсонщина фізично не може отримувати газ з Криму, так ще й усю історію, виявляється, запустив відомий пранкер Вован. Його жарт кримські чиновники сприйняли серйозно і вирішили вислужитись перед Путіним. В результаті дурнями залишились саме вони.

14.40

Голову Рахункової палати підозрюють у махінаціях. Поки йому обирають запобіжну міру, він може втекти до Донецька

Силовики вручили повідомлення про підозру щодо махінацій з квартирою голові Рахункової палати Роману Магуті, яку раніше підписав генпрокурор Юрій Луценко. Про це "Українській правді" повідомив голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький.

За його словами, суд щодо обрання запобіжної міри Магуті повинен відбутися протягом 72 годин. "Будемо добиватися або домашнього арешту, або застави у розмірі заподіяної шкоди", – додав він.

Відповідаючи на запитання про те, чи буде до Магути застосований запобіжний захід, щоб не допустити його втечі до суду, він сказав, що такий захід повинне забезпечити Національне антикорупційне бюро. Він також зауважив, що Магуті загрожує від 3 до 6 років в'язниці.

У свою чергу НАБУ вважає, що Магуту, якому повідомили про підозру у зловживанні службовим становищем, треба взяти під варту, оскільки він може втекти до окупованого Донецька. Виявляється, там у Магути залишається нерухомість.

«Укрінформ»: Ще одна гучна справа і ще одне випробування для НАБУ. Перше, про що має подбати НАБУ, аби з Магутою не вийшло як з суддею-втікачем Чаусом. На перший погляд, злочин Магути (привласнив службову квартиру) не такий вже й страшний. Але саме за подібними оборудками і йдуть у владу люди з брудними руками.

16.00

Поновлено будівництво «Охматдиту». Гройсман обіцяє завершити першу чергу до середини літа

Кабмін розблокував будівництво нового лікувально-діагностичного корпусу національної дитячої спеціалізованої лікарні "Охматдит" і зробить все для того, щоб цей проект був якнайшвидше завершений.

Про це заявив Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман під час засідання уряду в середу, інформує Урядовий портал.

"Так, як я і обіцяв, ми розблокували будівництво дитячої клініки "Охматдит". До середини літа ми завершимо будівництво першої черги, закомплектуємо все те, що буде необхідно. Ми налаштовані не зупинятися і завершити будівництво цієї надважливої лікарні для нашої країни", - підкреслив голова уряду.

«Укрінформ»: Справа честі для Кабміну. Завершення конкретного будівництва (роботи не велись з 2013 року) – це завжди великий плюс для уряду. Тим паче, такого стратегічно важливого. Поряд з цим не забуваймо, що «Охматдит» будують не для галочки, а для того аби рятувати життя дітей. Тому поспіх і показуха тут недоречні.

17.15

Новинський називає докази своєї вини «нікчемними». На його думку, справа проти нього – це політичне переслідування

Народний депутат від "Опозиційного блоку" Вадим Новинський називає "юридично нікчемними" представлені Генпрокуратурою докази його нібито причетності до позбавлення волі Олександра Драбинко. Про це він заявив на засіданні Регламентного комітету Верховної Ради в середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Немає ніяких доказів моєї провини", - сказав Новинський, додавши, що матеріали Генпрокуратури є "юридично нікчемними" і які базуються на "лжесвідоцтвах". За словами Новинського, мета справи проти нього - "політичне переслідування і тиск на опозицію".

Адвокат  Новинського Олег Татаров заявив про недостатність доказової бази з боку Генеральної прокуратури щодо його підзахисного і наголошує на допрацюванні подання ГПУ.

«Укрінформ»: Адвокат Новинського вказав на недоліки обвинувачень і в ГПУ на них мали б відреагувати оперативно. Щодо заяв про політичні репресії, то ми вже таке чули багато разів. Українське суспільство сьогодні дуже спокійно реагує на подібні «плачі». Тим більше, від представника Опозиційного блоку.

Огляд Святослава Василика

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-