"Наступний бій" за кримську резолюцію ООН буде 15 грудня - Геращенко

Укрінформ
Під час голосування щодо Резолюції про ситуацію з правами людини в Криму на засіданні Генасамблеї ООН, яке відбудеться 15 грудня, Росія спробує зменшити кількість країн, що говорять про системні порушення на півострові. 

Про це перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко написала у середу на своїй сторінці у Facebook.

"Подібні резолюції, що стосуються обговорення прав людини і фіксації порушень, завжди приймаються в ООН дуже непросто. Тому 73 голоси ЗА - це непоганий результат. Тепер українській владі, дипломатам, політикам важливо зосередитися і активізувати діалог з тими 76 країнами, що утрималися. Бо це теж важлива позиція, іноді - демонстрація витримки перед тиском РФ, яка включила всі свої важелі шантажу і тиску і відверто намагалася зірвати обговорення резолюції. Від комітетів закордонних справ, євроінтеграції ми направили листи до парламентів багатьох країн з проханням звернутися до своїх урядів і підтримати Україну по Резолюції. Ми працюємо далі", - зазначила вона.

За словами Геращенко, "наступний бій" - голосування резолюції на засіданні Генасамблеї ООН - відбудеться 15 грудня. 

"В РФ немає можливості заблокувати там голосування і накласти вето, але будуть спроби зменшити кількість країн, що говорять про системні порушення в Криму. Тому працюємо, аби якомога більше членів ООН заявили, що РФ - крадій і агресор, яка вкрала Крим і масово порушує там (права) кримських татар і українців", - наголосила вона. За словами Геращенко, у резолюції вперше на рівні ООН Росія визнається країною-окупантом, там засуджується заборона Меджлісу, масові порушення прав людини і конституційних прав громадян України в Криму. 

"Резолюція вимагає негайного звільнення незаконно утримуваних в Криму, де РФ оголосила сафарі на кримських татар і українців, щодня хапає "шпигунів", "диверсантів", "терористів", - зазначила Геращенко.

Вона також наголосила, що серед 23 країн, які голосували проти, - в основному ті, хто традиційно не підтримує резолюції, в яких йдеться про права людини чи відверті сателіти Кремля. 

"Найболючіше Україна сприймає голосування Вірменії, Казахстану і Білорусі. Ми розуміємо особливі взаємини цих країн з РФ і з повагою ставимося до цього. Але очікуємо поваги до права України на суверенітет і територіальну цілісність, ми на Донбасі захищаємо право на самостійність всіх пострадянських країн. А щодо Мінську... ми шануємо мінський нейтральний майданчик, але очікуємо нейтральності, а не гри на одному боці - на боці РФ", - зазначила Геращенко.

Як повідомляв Укрінформ, країни-члени ООН ухвалили Резолюцію про ситуацію з правами людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополь (Україна) під час голосування на засіданні Третього комітету Генеральної Асамблеї Організації. Резолюція засуджує масові порушення прав людини в окупованому Криму і закликає Росію, як державу-окупанта, дотримуватися своїх зобов'язань згідно з міжнародним правом. Ухвалена резолюція також містить звернення до Управління Верховного комісара ООН з прав людини з підготовки звіту щодо ситуації на Кримському півострові. Серед іншого, в документі йдеться також про необхідність забезпечення з боку окупаційної влади РФ безперешкодного доступу міжнародним правозахисникам, у тому числі тим, які діють під егідою ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-