НАТО хоче діалогу з Росією - для мінімізації ризиків

НАТО хоче діалогу з Росією - для мінімізації ризиків

Укрінформ
НАТО не має наміру прощати Путіну його дії відносно України, але готова до діалогу в надії, що Росія все ж повернеться рано чи пізно в правові рамки, і розраховує, що таку ж політику продовжить і нова адміністрація президента США.

Про це у понеділок йшлося на конференції на тему "Нова НАТО для нових викликів?", передає кореспондент Укрінформу у ФРН.

"Росія думає про зовсім інший архітектури в Європі. Всі партнери (по НАТО) кажуть, що діалог необхідний для мінімізації ризиків, для того, щоб уникнути цих численних військових зрушень. Це добре, що новий американський президент хоче вести діалог з президентом Росії", - заявив начальник Міжнародного військового штабу при штаб-квартирі НАТО Ян Брукс.

Він висловив сподівання, що Дональд Трамп під час свого майбутнього візиту до Європи в 2017 році буде вітати рішення про розміщення додаткового контингенту в Східній Європі, яке підтримали обидві палати його Конгресу.

"Забути те, що сталося в Криму і на Донбасі, буде справжньою катастрофою, це дасть Путіну карт-бланш продовжувати його політику", - говорить і директор варшавського представництва німецького Фонду Маршалла Михайло Барановський.

"Ми не можемо і не хочемо повертатися до business-as-usual. Ми не визнаємо анексію Криму і, думаю, санкції зберігатися, поки Мінськ не буде виконаний. Але ми можемо, хоча і насилу, співпрацювати з Росією в областях, де є спільні інтереси", - зазначив керівник департаменту Росії, Білорусі, Молдови та країн східного партнерства МЗС ФРН Ханс-Петер Хинрихсен.

Спеціальний представник генерального секретаря НАТО з країнами Закавказзя та Центральної Азії Джеймс Аппатурай нагадав, що НАТО постійно робила кроки із залучення Росію до співпраці, спостерігалося зближення, однак "все зрушилося дуже сильно в іншу сторону". Тепер НАТО змушене перед обличчям очевидних загроз з боку РФ адаптувати свій підхід, шукаючи діалогу, але не будучи наївними.

"Росія не хоче більше говорити про Україну, але ми продовжуємо наполягати... Ми всі, без винятку, вважаємо, що Росія порушила Основоположний акт про співпрацю, але ми продовжуємо дотримуватися його і сподіваємося, що коли-небудь Росія повернеться в рамки...Ми просимо Росію припинити робити те, що вона прийняла для себе як політику", - заявляє спецпредставник.

Він вказав на те, що Москва говорить одне, а робить інше, і поскаржився на відсутність передбачуваності військової активності в Європі з усіма численними неоголошеними російськими військовими маневрами прямо біля кордонів Альянсу, на яких відпрацьовуються методи ведення боротьби з НАТО, включаючи застосування ядерної зброї, які до того ж не допускаються спостерігачі альянсу. І концентрація цих сил куди більше, ніж додатковий контингент альянсу, який вона планує розмістити в наступному році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-