Сейм Латвії не дозволив латвійцям служити в українській армії

Сейм Латвії не дозволив латвійцям служити в українській армії

Укрінформ
Сейм Латвії у четвер не дозволив своїм громадянам служити в українській армії.

Авторами відповідного звернення стали депутати Національного об'єднання Едвін Шноре і Яніс Домбрава, які подали відповідні пропозиції до другого читання поправок до закону про Нацбезпеку, інформує Lsm.lv

"У зверненні до Сейму Шноре заявив, що влітку, щоб запобігти ситуаціям, коли латвійці їдуть до Росії, щоб брати участь у тамтешніх військових таборах, Міністерство оборони запропонувало встановити законом, що негромадяни не можуть служити в іноземних арміях, а громадянам можна вступати лише в армії країн ЄС і НАТО", - йдеться у повідомленні.

Шноре зазначив, що під час української кризи в армії України служило кілька громадян Латвії. І щоб діяльність цих осіб не була кримінально караною, запропонував вписати в закон пункт, який би дозволив громадянам Латвії служити у збройних силах держав-партнерів НАТО. В їх число, окрім України, входять також армії Чорногорії та Боснії.

Шноре навів як приклад Зимову війну між Фінляндією і СРСР, коли багато латвійських добровольців вирушило на допомогу Фінляндії, і їх діяльність не стала кримінально караною.

Проте оборонна комісія парламенту цю ідею відхилила. Багато депутатів коаліції висловили думку, що в такому разі, латвійські солдати повинні брати участь у бойових діях в латвійській же формі і підкорятися латвійському командуванню.

Депутат Олексій Лоскутов ("Єдність") заявив, що якби латвійцмя було б дозволено служити до Майдану, тоді вони, можливо, потенційно могли б брати участь у подіях, коли бійці "Беркут" відкрили вогонь по протестуючих у Києві.

Рішення про поправки до закону про нацбезпеку депутатам ще треба прийняти у третьому та остаточному читанні.

Фото: uk.wikipedia.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-