9 листопада: найголовніше за день

9 листопада: найголовніше за день

Укрінформ
Дональд Трамп переміг на президентських виборах у США. Порошенко вдячний ЄС за чергові санкції проти Росії. Горілка знову подорожчає: нова мінімальна ціна – 69,78 гривень

07.30

Кому президент, а кому канабіс. Жителі Каліфорнії, Массачусетса і Невади проголосували за дозвіл вживання марихуани

Жителі штату Каліфорнія проголосували за дозвіл вживання марихуани в рекреаційних цілях громадянами старше 21 року. Як повідомляє журнал Time, ініціатива була винесена на референдум також в Арізоні, Мені, Массачусетсі і Неваді.  Крім штату на Західному узбережжі марихуану дозволили також в Массачусетсі і Неваді. Три регіони – Флорида, Арканзас і Північна Дакота - дозволили вживання марихуани в лікувальних цілях за призначенням лікаря.

Наразі куріння канабісу в рекреаційних цілях легалізовано в Колорадо, Вашингтоні, Орегоні, федеральному окрузі Колумбія і на Алясці. У медичних цілях марихуану можна вживати в 26 штатах, проте це здійснюється під суворим контролем влади. Наркотик можуть отримувати, в основному, хворі.

Референдум в декількох штатах пройшов одночасно з виборами, на яких відбувається голосування за членів Палати представників Конгресу США, частина сенаторів та президента.

«Укрінформ»: Одна справа вживання марихуани з медичною метою (дозвіл отримують хворі на онкологію і СНІД), та інша справа – куріння для розваги. Прихильники кажуть, що дозвіл посилить привабливість регіонів для туристів та дасть додатково в бюджети кожного штату по 40 млрд доларів щорічно.

09.50

Дональд Трамп переміг на виборах президента США. Він закликав американців обєднатися

Кандидат від Республіканської партії Дональд Трамп переміг на виборах 45 президента Сполучених Штатів Америки. Про це інформує Радіо Свобода.

За повідомленням агенції AP, республіканський кандидат має 276 голосів у колегії виборників. Для перемоги на виборах одному з кандидатів достатньо мати 270 представників у цій колегії. Також республіканці здобули перемогу і на виборах в обох палатах Конгресу.

У перемозі Трампа ключову роль зіграли результати голосування в так званих "штатах-гойдалках". Так, абсолютно несподівано Трамп переміг в Північній Кароліні, Флориді, Огайо.

Виступаючи після оголошення результатів виборів у США, Дональд Трамп закликав всіх жителів Америки об'єднатися. "Зараз Америці пора знову об'єднатися після роз'єднання. Я закликаю республіканців, демократів, виборцям незалежних кандидатів об'єднатися в єдину націю. Настав час це зробити", - заявив він.

«Укрінформ»: Чому переміг Трамп? Саме він зумів мобілізувати свій електорат (а це переважно середній клас) у ключових штатах, а от прихильники Клінтон розслабилися. Опитування, рейтинги та виграні дебати зіграли з ними злий жарт і багато хто не пішов голосувати, впевнений у перемозі свого кандидата. Реакція світу на перемогу Трампа очікувана – падіння на світових ринках і розгубленість в Європі.

10.50

Сьогодні День української писемності. Відомі літератори пояснили, чому потрібно спілкуватися рідною мовою

До Дня української писемності та мови вітчизняні письменники записали відеозвернення. Участь в акції взяли Оксана Забужко, Юрій Андрухович, Тарас Прохасько та Іван Малкович, розповіла кореспондентові Укрінформу організатор зйомок Юлія Капшученко-Шумейко. 

«Ідея відеороликів була в тому, щоб російськомовні українці зрозуміли абсурдність факту - чому вони розмовляють не своєю мовою, тому ми ставили лише по два запитання кожному письменнику, з яким спілкувались - чому вони говорять і пишуть українською. На це питання багато хто реагував здивовано - а як інакше, це ж природно? І тому ми сподіваємося, що так само природно виникне запитання у всіх російськомовних українців і вони таки перейдуть на нашу мовну сторону», - зазначила Капшученко-Шумейко.

 «Укрінформ»: Згідно останніх опитувань 63% мешканців нашої країни вважать українську своєю рідною мовою. Втім точних цифр, скільки з них спілкуються українською в повсякденному житті, немає. Відомо лише, що за останні три роки ця цифра зросла. Причини зростання – це і освіта, і самоідентифікація на тлі війни, і вплив україномовних зірок.

11.40

Нові санкції від ЄС. У список додали депутатів Держдуми, обраних в Криму

Президент України Петро Порошенко висловив вдячність Раді ЄС за запровадження додаткових персональних санкцій у зв'язку з незаконними "парламентськими виборами" в анексованому Криму. Про це Глава держави написав у своєму Твіттері.

Президент також подякував Євросоюзу "за збереження політики невизнання незаконної анексії Криму та посилення санкційного тиску проти російського агресора". ЄС додав до переліку осіб і компаній, щодо яких діють санкції у зв'язку з порушенням територіальної цілісності, суверенітету і незалежності України, депутатів Держдуми РФ, обраних в окупованому Криму. 

У список включені п'ять депутатів від Криму Костянтин Бахарєв, Руслан Бальбек, Андрій Козенко, Світлана Савченко, Павло Шперов і депутат від Севастополя Дмитро Бєлік. На вересневих парламентських виборах в Держдуму РФ у Криму було обрано 8 депутатів. Однак стосовно двох з них (Наталія Поклонська і Михайло Шеремет) ЄС вже оголосив санкції після того, як Росія анексувала Кримський півострів в 2014 році.

«Укрінформ»: Тут важлива послідовність Євросоюзу. Попри усі закулісні ходи і ниття окремих країн, ЄС не змінює власної позиції щодо анексованого Криму. Нові санкції це також і сигнал Росії – ніяких компромісів не буде.

12.00

Сформовано стоп-листок для тих, хто виступав в окупованих Криму і Донбасі

Радник міністра МВС Антон Геращенко повідомив, що прикордонна служба України закінчує формування стоп-листка для російських акторів, які без згоди української сторони відвідували окупований Крим і Донбас та виступали там з гастролями. Про це він написав у Facebook.

"Для російських шоуменів буде заборонено в'їзд в Україну на кілька років. Початок вже покладено. Учора двох російських акторів, які приїхали заробити, видворили з України із забороною в'їзду на три роки. Шкода, що раніше не розпочали", - написав він.

У зв'язку з цим Геращенко звернувся з проханням повідомляти про виступи російських акторів на території окупованого Криму і Донбасу за адресою: info@dpsu.gov.ua Після перевірки інформація буде використана для захисту Українського інформаційного простору і території від російських гастарбайтерів.

«Укрінформ»: Свіжий випадок із забороною на в’їзд до України відомих російських акторів Миколи Добриніна і Людмили Артем’євої вкотре підігрів інтерес до цієї теми. Пишуть, мистецтво не має кордонів, не ображайте гарних акторів. Зачекайте, є елементарне почуття гідності та відповідальності. Виступаєте в окупованому Криму? Дозволяєте собі ставити під сумнів територіальну цілісність України? Тоді не ображайтесь, ви зробили свій вибір і після цього в Україні вас не чекають.

12.10

Бюджет-2017. Уряд заклав 500 млн гривень на компенсацію ліків для сердечників, діабетиків та астматиків

Уряд у проекті бюджету на 2017 рік заклав 500 млн грн на компенсацію вартості ліків для хворих на серцево-судинні захворювання, цукровий діабет і астму. Про це сказав Прем'єр-міністр Володимир Гройсман на засіданні Кабміну у середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У проекті бюджету на 2017 рік ми закладаємо 0,5 млрд грн на реімбурсацію, щоб компенсувати хворим по трьом категоріям вартість ліків. Це означає, що хворі на гіпертонію, цукровий діабет ІІ типу, астму отримають державну підтримку та компенсацію вартості ліків для свого лікування і підтримки якості життя», - сказав Гройсман.

Крім того, додав він, у бюджеті передбачено 150 млн грн для створення центрів кардіо-судинної хірургії. «Це рішення дасть можливість як мінімум на третину зменшити смертність та інвалідність від інфаркту міокарда», - зазначив Прем’єр-міністр. 

«Укрінформ»: Державна компенсація за ліки – крок не новий. Так, це реальна підтримка деяких категорій хворих, але це не вирішення усіх проблем. Куди вагомішою є новина про створення центрів кардіо-судинної хірургії. На черзі створення педіатричних центрів і осучаснення пологових будинків. 

13.00

Горілка знову подорожчає. Нова мінімальна ціна – 69,78 гривень

Уряд схвалив підвищення мінімальних цін на алкогольні напої – півлітра горілки коштуватиме 69,78 грн. Відповідну постанову на засіданні Кабінету міністрів презентував перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку й торгівлі України Степан Кубів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Проект постанови передбачає підвищення мінімальних цін на алкогольні напої. Необхідність коригування мінімальних цін обумовлена тим, що їх діючий рівень, запроваджений у вересні 2015 року, не відповідає витратам суб’єктів господарювання на виробництво та реалізацію алкогольний напоїв», - сказав Кубів.

За його словами, в умовах реалізації постанови мінімальна ціна за пляшку горілки 0,5 л вмістом спирту 40 градусів підвищиться до 69,78 грн.

«Укрінформ»: Головна підстава – зросла ціна на спирт. З 240 гривень за декалітр до 285 гривень. Піднялись й інші витрати. Кабмін змушений захистити нашого виробника, натомість правоохоронці повинні захистити споживачів. Ні для кого не є таємницею, що чергове підвищення ціни на алкоголь провокує появу нових партій фальсифікату. Інколи навіть смертельного. А там і самогоноваріння у масових масштабах  на підході…

14.15

Перші наслідки перемоги Трампа. Хаос і падіння на біржах

Світові фондові ринки і американський долар продовжили падіння після новини про перемогу на виборах президента США кандидата від Республіканської партії Дональда Трампа. Про це повідомляє Радіо Свобода.

Інвестори побоюються, що несподівана перемога Трампа може призвести до глобального економічного і торговельного сум’яття і багатьох років політики непередбачуваності. Курс долара до євро і єни впав на 1,3%. Ціни на нафту впали більш ніж на чотири відсотки - до 43,17 долара за барель.

Через обіцянку Трампа побудувати «гарну стіну» між Сполученими Штатами і Мексикою, якщо він переможе на президентських виборах, мексиканський песо на тлі новини про перемогу республіканця впав до рекордно низького рівня щодо долара.

«Укрінформ»: Трамп спробував заспокоїти світ у своїй переможній промові, наголошуючи на словах «діалог, партнерство, справедливість». Світовий бізнес розгублений.. До речі, в Нацбанку вже відреагували на перемогу Трампа і попередили про можливі негативні наслідки для української економіки. Наприклад, через нестабільність на світових сировинних ринках.

15.35

Перемога Трампа – це шанс України стати сильнішою. Також Карасьов вважає, що США зніме санкції з Росії

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов вважає, що з перемогою на президентських виборах в США Дональда Трампа Україні потрібно буде провести корекцію своєї внутрішньої і зовнішньої політики та навчитися самостійно вирішувати свої проблеми. Таку думку він висловив у середу на прес-конференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Не виключаю, що з перемогою Трампа може бути суттєва корекція як зовнішньої, так і внутрішньої політики України. Перемога Трампа - це катастрофа для окремих українських політиків, які звикли, що за них хтось щось вирішує, але не для України, адже це шанс, щоб стати мудрішими, дорослішими і сильнішими, відійти від ілюзій, що за нас хтось вирішить наші проблеми", - сказав Карасьов. 

Він вважає, що перемога Трампа змусить Україну менше сподіватися на зовнішніх партнерів і самостійно вирішувати такі "ключові проблеми української державності", як територіальна цілісність і національна безпека - "без парасольки Барака Обами". "Нам потрібно бути дорослішими і розраховувати на власні зусилля: немає армії, немає сильної економіки, то потрібно бути гнучкими, іти на певні компроміси, а не розраховувати, що хтось за нас домовиться", - зауважив політолог.

Що стосується відносин Америки з Росією, то Карасьов переконаний, що це аж ніяк не будуть дружні відносини, хоча санкції з Росії знімуть. Скоріш за все, це буде конкуренція і співпраця на засадах окремих угод.

"Це будуть двосторонні окремі угоди, але санкції з Росії знімуть. Крим залишиться осторонь. По Донбасу продовжиться, очевидно, "нормандський формат", або доведеться Україні укладати двосторонню угоду з Росією - не на умовах капітуляції, а на умовах компромісу. Можливо це і найкращий варіант, коли ми з Росією сам на сам вирішимо це питання, тому що Путіну ці питання треба вирішити до президентських виборів 2018 року", - зазначив Карасьов.

«Укрінформ»: Цінність перемоги Трампа для України не лише в подоланні комплексу «дядько зі США все вирішить». Це і переорієнтація на більш тісні стосунки з нашими сусідами. Насамперед, з Польщею та Туреччиною. Україні час ставати сильним самостійним гравцем і поступово позбавлятись залежності у порадах від ЄС, Світового банку, МВФ.

17.00

Безробіття серед молоді у нас нижче ніж у ЄС

Рівень безробіття молоді в Україні загалом нижчий, ніж у країнах ЄС, і вдвічі нижчий, ніж у країнах регіону Східної Європи і Центральної Азії. Про це заявила координатор групи «Work4Youth» Міжнародної Організації Праці (МОП) Сара Елдер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Якщо говорити про показники безробіття молоді, то можна побачити, що в Україні цей показник становить 11,6 % від загальної кількості молодих українців, а це нижче, ніж загалом для ЄС і значно нижче,  ніж середнє значення цього показника для інших країн цього регіону (Східної Європи і Центральної Азії - ред.), - 25, 5%. Тут Україна, як ми бачимо, показує загалом непоганий результат», - сказала Елдер.

Вона поінформувала, що якщо серед молоді об'єднати тих, хто працює на непостійній зайнятості, є незайнятими, безробітними, неактивними на ринку праці і не навчається, то такий показник - негативного невикористання робочої сили - буде становити 38 відсотків від усієї кількості молодих людей в Україні. За її словами, цей показник загалом нижчий, ніж у країнах Балканського регіону.

 «Укрінформ»: Молоді українці активніше шукають роботу, бо менш соціально захищені ніж їх європейські однолітки. І це ми не беремо до уваги тисячі українців (до 30 років), які поїхали заробляти закордон. Ситуація з молоддю на українському ринку праці була б кращою, якби держава активніше допомагала молодим у їх самостійних проектах. На жаль, багато ініціатив та стартапів молодих українців не знайшли підтримки на батьківщині, зате були реалізовані закордоном.

Огляд Святослава Василика, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-