8 листопада: найголовніше за день

8 листопада: найголовніше за день

Укрінформ
США обирають президента. Закон про квоти на українські пісні в ефірі вступив в силу. Новинський повернувся в Україну.

02.00

Сьогодні вступив в дію закон про квоти на українські пісні. В ефірі має звучати державною мовою 35% пісень

Закон щодо частки музичних творів державною мовою в програмах телерадіоорганізацій вступив у дію через 4 місці після його затвердження. Згідно з законом, мовлення кожної телерадіоорганізації має складатися з національного аудіовізуального продукту не менш ніж на 50%.

Також телерадіоорганізації при здійсненні радіомовлення повинні забезпечувати частку пісень державною мовою не менше 35% від загального обсягу пісень поширених протягом доби.

При цьому телерадіоорганізації, в чиєму ефірі музичні твори на мовах Європейського Союзу складають не менше ніж 60%, мають трохи меншу квоту - а саме 25% україномовних пісень.

За невиконання цих вимог телерадіоорганізаціям загрожує штраф у розмірі 5% загальної суми ліцензійного збору.

«Укрінформ»: Хоча деякі музиканти вважають цей закон «політичним», на думку експертів, він повинен дати поштовх сучасній українській культурі. Скажімо, Вікторія Сюмар каже, що нововведення запустить кар’єри нових українських співаків, композиторів, поетів. Крім цього, він стимулюватиме вже відомих виконавців писати більше україномовних текстів.

05.20

Відставка Саакашвілі планувалась ще влітку. Проте він відклав її після розмови з президентом

Голову Одеської Облдержадміністрації Міхеіла Саакашвілі, який заявив про своє звільнення, планували відправити у відставку ще влітку. Про це з посиланням на Адміністрацію президента України повідомляє Громадське.

"Відставка готувалась влітку, але під час особистої зустрічі Саакашвілі і президента були досягнуті домовленості, що це відкладається за особистим зобов'язанням Саакашвілі виконати ряд вимог", - повідомили в АП. 

Зокрема йшлось про будівництво траси Одеси -  Рені, запуск "єдиного вікна" на Одещині та ряд інших вимог. "Нічого з цього не було виконано. Саакашвілі просто зіграв на випередження, щоб це виглядало красивіше, сам пішов, а не відставили" - заявили в АП.

«Укрінформ»: Порошенко підпише указ в середу і навіть розповість, чому він незадоволений роботою Саакашвілі. Про те, що Саакашвілі у свою чергу розчарований Києвом, ми вже почули. Вочевидь, грузинському екс-президенту стало затісно в Одесі і тепер він планує піти в публічну всеукраїнську політику. Чи не запізно? Що стосується нового глави Одещини, то, швидше за все, ним призначать Анатолія Урбанського. До речі, його Саакашвілі називав «босом ізмаїльського корупційного клану».

09.30

Samsung перепросив за проблеми з новим смартфоном. Для вибачень компанія викупила рекламні сторінки в головних газетах США

Компанія Samsung викупила рекламні сторінки в трьох найбільших газетах США The New York Times, The Wall Street Journal і The Washington Post, щоб вибачитися перед покупцями. Про це повідомляє Медуза.

"У зверненні глави північноамериканського підрозділу Samsung Грегорі Лі насамперед йдеться про проблеми зі смартфоном Galaxy Note 7, батареї яких почали самозайматися. Він зазначив, що аналіз причин неполадок продовжується", - зазначається в публікації.

"У Samsung ми просуваємо інновації, щоб створювати технології, які роблять життя кращим. Важливий принцип нашої роботи: забезпечувати кращу якість і безпеку. Останнім часом ми не змогли виконати цю умову", - цитує слова Грегорі Лі The Verge.

«Укрінформ»: Компанія Samsung гучно програла конкурентні перегони Apple з його новинкою iPhone 7, але повелася гідно. Наспіх зроблений  Galaxy Note 7 відкликали з продажу, а для зняття напруги вирішили публічно вибачитися. Ось гарний приклад для наслідування. Ви почули, українські підприємці, банкіри та політики?

11.10

Фінансування оборонного комплексу під питанням. ВР досі не проголосували закон про спецконфіскацію

Державне оборонне замовлення у 2016 році залишилося без основного джерела забезпечення у зв'язку з тим, що Верховна Рада досі не проголосувала закон про спецконфіскацію, завдяки якому уряд планував наповнити спецфонд. Про це в інтерв'ю інтернет-виданню "Лівий берег" розповів секретар Ради національної безпеки та оборони України Олександр Турчинов.

"Сьогодні в оборонному комплексі виникла велика проблема. Фінансування оборонного замовлення у 2016 році гірше, ніж у 2014, а ви пам'ятаєте, в яких умовах ми працювали. В уряді подумали, що депутати відповідально віднесуться до своєї роботи й записали основну частину фінансування державного оборонного замовлення за рахунок спецфонду, а спецфонд повинен був наповнюватися за рахунок спецконфіскації (заарештованих коштів оточення Януковича). Вже 2016 рік добігає кінця, а закон про спецконфіскацію досі не ухвалений. У результаті державне оборонне замовлення залишилося без основного джерела забезпечення", - сказав він.

 «Укрінформ»: Занепокоєння зрозуміле. Не зрозуміла логіка Кабміну, який такі важливі витрати віддав на відкуп політичних спекуляцій в Раді. Закон про спецконфіксацію суперечливий (в ЄС його критикують) і дискусії навколо нього точитимуться ще довго. А українській оборонці, тим часом, не вистачатиме фінансування.

12.20

Вибори президента в США. Попередні результати стануть відомі у середу в 10-й ранку

Вівторок, 8 листопада, стане вирішальним для майбутньої американської політики, адже на території всієї країни пройде основний день голосувань на президентських виборах США, а також виборів до американського Конгресу та губернаторів окремих штатів. Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Сполучених Штатах.

Офіційно виборчі дільниці на території США у вівторок почнуть відкриватися о 6-й ранку за місцевим часом (о 13-й за Києвом).

За підсумками останніх соцопитувань Гілларі Клінтон ще в понеділок випереджала Дональда Трампа на кілька процентних пунктів. Однак, враховуючи специфіку виборчої системи в США, кандидати змагатимуться не стільки за кількість виборців, скільки за перемогу в кожному зі штатів. При цьому ключовими для них залишаються так звані swing-states, де шанси кандидатів приблизно однакові, а кількість виборщиків з них визначить переможця. Серед них – Флорида, Огайо, Пенсильванія, Північна Кароліна. Очікується, що попередні результати виборів президента будуть оголошені о 3-й ночі за Вашингтоном (о 10-й за Києвом).

«Укрінформ»: Більшість експертів відзначають непередбачуваність цьогорічних президентських виборів у США. Останні місяці кандидат йдуть нога в ногу. Суттєво не змінили розклад сил ні дебати, ні компромат. Тенденція світової підтримки наступна: ЄС за Клінтон, Росія за Трампа, Китаю все одно. Ключові штати в цих виборах – Флорида, Мічіган і Пенсільванія.     

12.30

Поліцейському, який застрелив підлітка, повідомлено підозру в умисному вбивстві

Слідчими прокуратури міста Києва завершено досудове розслідування у кримінальному провадженні стосовно співробітника Управління патрульної поліції в місті Києві Сергія Олійника за фактом подій, що відбулися в ніч на 7 лютого 2016 року у  столиці під час переслідування автомобіля BMW. Про це повідомляє прес-служба прокуратури міста Києва.

"На підставі отриманих у ході слідства речових доказів та висновків ряду експертиз правоохоронцю повідомлено підозру в умисному вбивстві, а також замаху на умисне вбивство і  перевищенні влади або службових повноважень", - йдеться у повідомленні.

 «Укрінформ»: З одного боку у нас немає підстав не довіряти слідству та експертизам. З іншого – дуже хочеться почути про підозри на адресу Ростислава Храпачевського, водія того самого BMW. Тільки дивом його божевільні перегони не призвели до ще більшої біди. Чи за керування напідпитку, непокорі правоохоронцям і створення аварійних небезпек сьогодні вже не карають?

15.45

Субсидії для населення. За словами Розенка, щотижня за ними звертається 10 тисяч сімей

Про це у коментарі журналістам заявив віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Очевидно, що зараз, коли йде перша хвиля звернень домогосподарств по субсидії, ми бачимо, що на 10 тисяч родин кількість тих, хто звертається, збільшується щотижня. Період з жовтня цього року по січень 2017 буде піковим для системи соцзахисту населення щодо напливу людей у зверненнях по субсидіям", - сказав Розенко.

«Укрінформ»: Найближчі місяці будуть гарячими для тих, хто оформлюватиме субсидії. Прогнозується, що поступово кількість сімей, яким необхідна компенсація, збільшиться до 150 тисяч на тиждень. Ажіотаж викликаний не лише зимовими витратами на комуналку. Вплинули і чутки про відміну субсидій після того, як уряд підвищить мінімальну зарплату до 3200 гривень.

16.20

До 2021 року ціна на барель зросте до 65 доларів?

Про це йдеться у щорічному огляді ОПЕК World Oil Outlook 2016.

Середня ціна кошика нафти ОПЕК в 2016 році складе 40 доларів за барель і буде рости в середньому на 5 доларів щорічно аж до 2021 року, коли досягне в номінальному вираженні 65 доларів за барель. "В довгостроковій перспективі ціни на нафту ймовірно досягнуть рівня 92 доларів за барель до 2040 року в цінах 2015 року, що еквівалентно 155 доларам за барель у номінальному вираженні", - йдеться в повідомленні.

Як наголошується, попит на нафту в світі до 2040 року зросте на 16,4%.

«Укрінформ»: Виходить, усі прогнози про зменшення попиту на нафту та перехід світової економіки на нові (дешеві та екологічні) види палива наразі передчасні? Людство міцно сидить на нафтовій голці, а країни-експортери лише підігрівають інтерес. До всього цього варто додати лише одну обставину: це інформація ОПЕК – організації країн, які наживаються на експорті нафти. Ще запитання є?

17.00

Новинський таки повернувся в Україну

Народний депутат Вадим Новинський повернувся в Україну з Греції. Трансляцію спілкування Новинського з пресою вів телеканал "112 Україна, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я залишусь в Україні, справа проти мене - це тиск на опозицію. За будь-яких обставин я  знаходитимусь в Україні", сказав він. Новинський також повідомив, що офіційного подання від ГПУ ще не отримував.

«Укрінформ»: Те, що Новинський повернувся в Україну свідчить про його впевненість і про те, що у нього ще є час прийняти інше рішення. Сподіваємось, у відомстві Юрія Луценка добре підготувались до розгляду справу, а у  Раді є необхідні голоси в для позбавлення Новинського депутатської недоторканості. Чому саме Новинський і чому саме зараз? Це людина колись наближена до Януковича? Новинський вже давно муляє очі нинішній владі? Так там подібних депутатів – повно.  

Огляд підготував Святослав Василик. Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-