7 листопада: найголовніше за день

7 листопада: найголовніше за день

Укрінформ
Відставка Саакашвілі: залишив Одесу аби підкорити Київ. Китай хоче зону вільної торгівлі з Україною. Через протести активістів відклали призначення нового голови поліції Черкащини

08.50

Президентські вибори у США. Відрив Клінтон від Трампа 4-5%

Кандидат у президенти США від Демократичної партії Хілларі Клінтон випереджає свого основного суперника - республіканця Дональда Трампа на 4 процентних пункти. Про це свідчать дані опитування NBC News спільно з The Wall Street Journal, опубліковані 6 листопада.

За Клінтон готові віддати свої голоси 44% виборців, за Трампа - 40%. Лібертаріанця Гері Джонсона підтримують 6% виборців, Джилл Стейн з партії зелених - 2%. При цьому, якщо не враховувати Джонсона і Стейн, то відрив між Клінтон і Трампом становить 5%.

«Укрінформ»: Невеличка перевага Клінтон тримається ось вже кілька останніх місяців. Але деякі ксперти відзначають, що у Трампа більше «сплячих» прихильників. Особливо у штатах, які матимуть вирішальний вплив на результат, - Флорида, Північна Кароліна, Огайо, Мічіган, Нью-Гемпшир. Чи «прокинуться» вони у день виборів?

10.00

Суддя Мельничук, який забороняв Євромайдан, повернувся на роботу. Так вирішили Вища рада юстиції

Суддя Київського апеляційного адмінсуду Володимир Мельничук, який свого часу не знайшов порушень у судовій постанові про заборону Майдану, пройшов кваліфікаційне оцінювання Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Про це написав на своїй сторінці у Facebook адвокат Роман Маселко.

"Черговий "суддя Майдану" пройшов кваліфікаційне оцінювання ВККС та вже спокійно довічно буде продовжувати вершити "правосуддя" та отримувати підвищену заробітну плату. І не простий суддя, а той, який підтримав сумнозвісне рішення про заборону Майдану", - зазначив він.

Адвокат нагадав, що суддя Мельничук разом з суддею Лічевецьким не побачили жодних порушень у постанові судді Саніна, якою було заборонено проведення масових акцій протесту з 1 грудня 2013 р. по 7 січня 2014 р. 

За словами Маселка, тимчасова спеціальна комісія вирішила, що названі судді (Санін, Мельничук та Лічевецький) мають бути звільнені за порушення присяги (рішення від 24 вересня 2014 року), однак Вища рада юстиції цього рішення не підтримала.

«Укрінформ»: Нагадаємо, суддя Мельничук визнав незаконними усі протести в кінці 2013 року і це лише посилило антиурядові виступи. Останні рішення ВККС підривають не лише довіру до цієї комісії, але й судової реформи взагалі. Сподіваємось, громадські організації цей факт не проігнорують.

11.00

Зміна влади у світовому тенісі. Першою ракеткою став Енді Маррей

Британець Енді Маррей в понеділок змістив серба Новака Джоковича з першого рядка світової класифікації Асоціації тенісистів професіоналів (ATP). Про це стало відомо після того, як Джокович програв у чвертьфіналі "Мастерса -1000" в Парижі, а Маррей вийшов у фінал змагань, де у підсумку обіграв американця Джона Ізнера - 6:3, 6:7 (4:7), 6:4, повідомляє Тенісний портал України.

29-річний Маррей став найстаршим гравцем, який дебютує на вершині світового рейтингу ATP з часів Джона Ньюкомба, який став першою "ракеткою" світу у 1974 році у віці 30 років. Крім того, Енді став першим британцем на вершині світової класифікації.

«Укрінформ»: Блискучий сезон Маррея. Шотландець виграв Уїмблдон, Відкритий чемпіонат США та вдруге став олімпійським чемпіоном. Енді довів до ідеалу свій силовий стиль, крім цього йому трохи посприяв і сам Джокович. Серб провалив кілька важливих турнірів і не зміг захистити у рейтингу велику кількість очок. Нагадаємо, найкращий з українців Олександр Долгополов посідає в світовому рейтингу 63-е місце.

13.10

Саакашвілі залишив посаду голови Одеської ОДА. Каже, хоче звільнити Київ від корупціонерів

Міхеїл Саакашвілі подає у відставку з посади голови Одеської облдержадміністрації. Про це він заявив на брифінгу в Одесі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я вирішив подати у відставку і почати новий етап боротьби. У мене не опустяться руки, я не втомлюся, нехай навіть не сподіваються. І нехай вони не розраховують позбутися мене! Я - той солдат, який іде скільки може, а потім - стільки, скільки потрібно. Скільки потрібно для повної перемоги, для того, щоб звільнити Україну від цього корупційного бруду, який капіталізує на крові наших солдатів, на жертвах Майдану, який зрадив ідеї української революції та у якого єдина мотивація - набивати свої кишені, посилювати свій клан і остаточно грабувати Україну до нитки", - заявив Саакашвілі.

За його словами, він хотів бачити в Одеській області такі самі темпи розвитку, як у Грузії, але для цього необхідно позбутися корупціонерів.

"Ми обов'язково піднімемо і Одесу. Коли я приїхав сюди, я хотів, щоб тут були такі самі темпи розвитку, як у Батумі. Але я добре пам'ятаю, що Батумі ми почали розвивати лише після того, як звільнили Тбілісі від корупціонерів. І Одеса розвиватиметься лише після того, як Київ буде звільнений від корупціонерів, які прямо сприяють бандитизму і беззаконню, у тому числі в Одеській області", - сказав політик.

«Укрінформ»: Обєктивні оцінки діяльності Саакашвілі на посаді губернатора Одещини ще попереду. Зокрема, цікавлять результати великих планів з подолання корупції на митниці, залучення інвестицій, розвитку туризму. Саакашвілі вважався одним з локомотивів реформ, але більше запам’ятався гучними конфліктами (Яценюк, Аваков, голова Державіа) та піар-акціями (робочий кабінет на трасі Одеса – Рені, скорочення штату обладміністрації). Головна причина відставки – початок нового всеукраїнського політичного проекту? Чомусь, здається, що це не факт…

13.50

Проект Шовкового шляху. Китай хоче з Україною зону вільної торгівлі

Китайська сторона запропонувала створення українсько-китайської зони вільної торгівлі. Про це у Києві на Першому міжнародному українському форумі Шовкового шляху 2016 Ukraine Silk Road Forum заявив посол КНР Ду Вей, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Китайська сторона запропонувала на робочому рівні амбітну мету - створення українсько-китайської зони вільної торгівлі. Сподіваємося на активізацію дослідження цього питання з української сторони", - сказав він.

Крім того, за словами посла КНР, реалізація китайського проекту Шовкового шляху, що покликаний активізувати економічне співробітництво і нарощування торгівлі між КНР і Європою, є немислимою без України.

"Без України реалізація ініціативи буде неповною, навіть немислимою. Через це Україна стала однією з перших серед більш ніж 60 країн, які приєдналися до Шляху", - зазначив він.

«Укрінформ»: Україна повинна стати ключовим перевалочним пунктом в китайському економічному проекті (транспортному коридорі) Шовковий шлях, на який вже зібрано майже 50 млрд доларів. Китай хоче активізувати свою співпрацю з ЄС і ми ідеальні посередники та партнери. І взагалі, в сучасних умовах потрібно зближатися з Китаєм. Це і політичний вплив, і світові зв’язки, і спільне виробництво, і ринок для наших товарів.

15.20

Реформа ЗСУ. Британці навчатимуть військовій логістиці

У Миколаєві, на базі 81 Центру забезпечення пальним Тилу Збройних Сил України розпочався курс тактичної паливно-транспортної логістики. Заняття з українськими воїнами проводитимуть військові інструктори Королівських Збройних сил Великої Британії. Про це повідомляє прес-служба Міністерства оборони. 

«Захід триватиме два тижні, протягом цього часу британські інструктори поділяться досвідом логістичного забезпечення військових частин та підрозділів, які виконують завдання в районі бойових дій на досвіді іракської та афганської кампаній», - йдеться в повідомленні. 

«Укрінформ»: Масштабні та докорінні змінити в українській армії тривають. Військове забезпечення – це також ціла наука, яка дуже просунулась вперед за останні роки. Сьогодні умови в АТО вимагають від нас не лише вчасно забезпечувати військових усім необхідним, але й вміло охороняти сам процес транспортування та знати усе про мінно-вибухову безпеку на дорогах.

15.45

Призначення Лютого новим керівником поліції Черкащини відклали. Громадськість області виступила проти

Призначення Валерія Лютого керівником Головного управління Нацполіціїї у Черкаській області призупинено через необхідність проведення консультацій з громадськістю. Таке рішення було прийнято за результатами обговорення цього питання міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим з головою Національної поліції Хатією Деканоідзе, повідомили у понеділок у Департаменті комунікації МВС України. 

«Вирішено призупинити дію наказу про призначення на посаду начальника ГУНП у Черкаській області полковника поліції Валерія Лютого для проведення консультацій», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що міністр внутрішніх справ і голова Нацполіції запрошують громадськість Черкащини для обміну думками з цього приводу, представлення позицій та висловлення аргументів, після чого і буде прийняте остаточне рішення про призначення керівництва ГУНП Черкаської області.

«Укрінформ»: Валерій Лютий дуже суперечлива фігура і активісти Черкащини були категорично проти його призначення. В минулому пан Лютий встиг попрацювати радником одіозного Геннадія Кернеса та «засвітитися» на скандальних виборах мера у Кривому Розі. Крім цього, Лютого мали взагалі понизити у посаді після провальної атестації. Спроба Авакова і Деканоідзе знайти компроміс вітається, хоча навіщо пропихати нагору такі «кадри» як Лютий все одно не зрозуміло.

16.40

Нові вимоги до претендентів на наукові ступені. Для них хочуть ввести інтелектуальні декларації 

Обов'язковою вимогою для здобувачів наукових ступенів буде заповнення інтелектуальних декларацій. Про це повідомив керівник секретаріату Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО) Сергій Храпатий на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Згідно із законом саме Національне агентство прописуватиме вимоги та відповідні критерії до дисертаційних робіт, здобувачів наукових ступенів, їх наукових керівників і наукових консультантів, опонентів, а також до експертів галузевих експертних рад, процесу акредитації та освітніх програм, що акредитуються. Впевнений, що серед інших вимог (а можливо й основною вимогою!) до здобувачів, експертів тощо обов'язково буде вимога щодо існування у них того, що можна умовно назвати "і-декларація", - написав Храпатий.

«Укрінформ»: Гарна ідея аби зупинити потік псевдонауковців та сумнівних докторів і професорів. Насамперед, це стосується родичів можновладців. За словами Храпатого, невдовзі на затвердження уряду подадуть вимоги до «і-декларації».

17.15

ІДІЛ готує нові теракти в Європі. Це помста за поразки в Іраку та Сирії

Терористична організація "Ісламська держава" готує теракти в країнах Європи у відповідь на військові поразки в Іраку та Сирії, передає видання ABC España з посиланням на джерела в розвідці.

За даними джерел у розвідці, терористи мають намір здійснити атаки в місцях масового скупчення людей на стадіонах, концертах та великих транспортних вузлах.

Крім того, терористи можуть приурочити нові атаки до річниці терактів у Парижі в листопаді 2015 року. Джерело в розвідці також зазначило, що нещодавно послідовники ІДІЛ отримали сигнал до активних дій від лідера організації Абу Бакра аль-Багдаді, який закликав їх "пролити ріки крові невірних на їхній землі".

«Укрінформ»: Очікувана тактика від ісламістів. Обставини для них зараз складаються так, що невдовзі доведеться залишити Мосул та Ракку. А тому міжнародний тероризм знову виходить на перше місце. Навіть якщо це більше загрози та психологічний тиск на європейців, спецслужбам все одно слід приготуватись. Війна з ІДІЛ закінчиться не скоро. 

Огляд підготував Святослав Василик. Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-