Гельсінська група розповіла про програму відзначення свого 40-річчя

Гельсінська група розповіла про програму відзначення свого 40-річчя

Укрінформ
Українська Гельсінська Група озвучила програму відзначення свого 40-річчя. Серед подій -  зустріч з Президентом України, молитва на могилі Патріарха Володимира, поїздка на Байкове кладовище, де поховані 7 членів УГГ, конференції, виставки.

Про це повідомив Василь Овсієнко - член УГГ, політв'язень, публіцист, історик дисидентського руху - на прес-конференції в Укрінформі.

"Серед заходів - відкриття 7 листопада в Центральному державному архіві громадських об'єднань  виставки "Кожна людина має право на свободу", де експонуються документи Національного архівного фонду, що висвітлюють діяльність УГГ упродовж 1976-1988 років", - розповів Овсієнко.

8 листопада в музеї Києво-Могилянської академії відбудеться наукова конференція "Український правозахисний рух 1970-1980-х років у боротьбі за права людини та українську державність", перед початком якого буде відкрито виставку "В'язні сумління", що налічує 21 стенд, про історію українського правозахисного руху 1970-1980-х років.

"Спільна молитва на Софійській площі, на могилі Патріарха Володимира, який теж був членом УГГ і відсидів 20 років, за покійних членів Української Гельсінської Групи та інших політв'язнів відбудеться 9 листопада о 10.00. По завершенню молитви - поїздка на Байкове кладовище, де поховані 7 членів УГГ та інші політв'язні", - сказав Овсієнко.

Він повідомив також, що 9 листопада членів УГГ погодився прийняти Президент України.

"У зустрічі візьмуть участь десятеро нас. А з 41 члена УГГ в живих залишилося 17", - зазначив він. 

Овсієнко додав, що урочисті збори громадськості у Київському міському будинку вчителя з нагоди 40-річчя УГГ розпочнуться 9 листопада о 18.00. Заходи також продовжаться у Львові за ініціативи члена УГГ Мирослава Мариновича. Там відбудуться круглі столи і Міжнародний форум, на який запрошені колишні політв'язні з різних країн.

"Ми готувалися до цієї події ще з весни, створили оргкомітет, до якого увійшли Український інститут національної пам'яті, Українська Гельсінська спілка з прав людини, видавництво "Смолоскип" ім. В. Симоненка, Харківська правозахисна група, Музей шістдесятництва, Всеукраїнське товариство політичних в'язнів і репресованих, Конгрес національних громад України, ветеранське об'єднання "Українська Гельсінська спілка", - нагадав історик. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-