Відставка Саакашвілі є результатом його стратегічного прорахунку - політолог

Відставка Саакашвілі є результатом його стратегічного прорахунку - політолог

Укрінформ
Відставка Михеїла Саакашвілі з посади Одеського губернатора є результатом його стратегічного прорахунку, адже відомий грузинський політик так і не визначився, чи йому слід зосередитися на реформуванні Одещини, чи створювати загальнонаціональну політичну організацію.

Таку думку в коментарі Укрінформу висловив політолог Віктор Небоженко

"Саакашвілі так і не вирішив, ким йому бути - талановитим реформатором, а для цього йому було добиватися якихось успіхів на Одещині і показувати це всій Україні, що, до речі, було б непоганою стратегією, чи створювати загальнонаціональну організацію, а тоді треба було їздити по країні. Але він так нічого й не обрав,  і в цьому розумінні виявився поганим стратегом. А це призвело до того, що минув час, а він втатив і організацію, і посаду", - сказав Небоженко.

Він нагадав, що два роки тому виникла  ідея перетворити Одесу на певний форпост прозахідних реформ, і Саакашвілі взявся це робити, але замість цього одеський губернатор захопився конфліктом спершу з Коломойським, а потім з Яценюком.

Експерт припустив, що зараз, скоріш за все, закривається проект точкових прозахідних проєвропейських реформаторських регіонів і, в принципі,  президенту Порошенку Саакашвілі вже став не потрібний, тож його відставка передає оце "відчуття глибокої образи і непотрібності".

Небоженко зазначив, що одеський губернатор наробив багато суто управлінських помилок, а відтак скептично поставився до слів Саакашвілі  про "перемогу корупцції" на Одещині.

"Покажіть мені бодай одну область, де не було б перемоги корупції? Панування корупції в економічному житті - це загальний фон України.  А коли вони призначали 26-річну вродливу наївну дівчину на посаду голови Одеської митниці, вони про щось думати своєю головою? Те, що легко проходило у Грузії, абсолютно не проходить в Україні", - зауважив політолог.

 Коментуючи перспективи створення Саакашвілі загальнокраїнського антикорупційного проекту, експерт зазначив, що йому  буде досить важко це зробити, бо "в нього є конкуренти, є Лещенко і, крім того, будь-який олігарх спокійнісінько вам організує антикорупційну партію, і вона ще й отримає 3% голосів".

"Я думаю, що він нікуди не поїде, залиже рани і усе ж таки буде стримувати свої емоції і не буде сильно критикувати чинну владу і Порошенка, тому що йому жити в Україні,  а чекатиме якогось зручного моменту, щоб знову заявити про себе", - резюмував політолог.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-