НАЗК за законом не має права брати участь в обшуках - нардеп

НАЗК за законом не має права брати участь в обшуках - нардеп

Укрінформ
Чинний Кримінальний процесуальний кодекс не передбачає участі представників Національного агентства з питань запобігання корупції у складі груп слідчих.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав нардеп Ігор Луценко, коментуючи повідомлення голови НАЗК Наталії Корчак про те, що НАЗК веде переговори з Генпрокуратурою щодо включення представників агенції до складу слідчих груп. 

"Нагадаю пані Корчак, що чинний Кримінальний процесуальний кодекс не передбачає участі представників НАЗК у складі груп слідчих. Максимум, як можна залучати представників НАЗК у роботу слідства, – це у ролі профільних фахівців", - зазначив Луценко.

Він наголосив, що точне виконання КПК необхідне для того, аби суд мав змогу винести обвинувальний вирок.

"Якщо ж КПК не виконується, то у випадку з включенням когось із НАЗК у склад групи слідчих, що проводить обшук, може означати автоматичне визнання доказів, зібраних за участю сторонніх осіб, недопустимими", - застеріг нардеп.

Луценко висловив здивування щодо того, у чому взагалі може полягати діалог між НАЗК та Генпрокуратурою з цього приводу. "Мені хотілося б думати, що представники прокуратури, люди з юридичною освітою, пояснюють НАЗК в ході цього діалогу ті базові юридичні істини, котрі я описав вище. Якщо вже є таке бажання вести діалог з приводу зміни КПК, то це слід робити із суб’єктами законодавчої ініціативи – нардепами чи Кабінетом Міністрів, приміром", - зазначив Луценко.

Він зауважив, що не намагається звинуватити когось у фаховій непридатності, а лише прагне ще раз пояснити, що боротьба з корупцією можлива лише у єдиний спосіб: примусом державного апарату до виконання законів.

"Виконання Закону мусить стосуватися у найпершу чергу антикорупційних органів, вони мають у цьому сенсі бути взірцевим взірцем. На жаль, «революційна доцільність» зараз домінує у діяльності цих органів, орієнтація на піар, на гучні заяви – спотворює їх роботу", - вважає нардеп.

На його переконання, магістральним шляхом боротьби з корупцією має бути розширення механізмів, за допомогою яких громадяни зможуть примушувати чиновників виконувати закон, не порушуючи їхніх права і свобод.

"Інші шляхи будуть лише цю корупцію урізноманітнювати, як ми це зараз бачимо. На жаль, творення неконтрольованих та юридично нігілістичних «антикорупційних інституцій» лише множить корупцію", - резюмував Луценко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-