Горбатюк: Нам потрібно відточити процедуру заочного засудження

Горбатюк: Нам потрібно відточити процедуру заочного засудження

Укрінформ
Дія закону про заочне засудження не повинна обмежуватися одним роком, а саме заочне засудження повинне застосовуватися до осіб, місце перебування яких точно відоме.

Відповідну думку висловив під час "круглого столу" керівник департаменту спецрозслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк.

"Дія цього закону не повинна обмежуватися одним роком, бо цим ми прописуємо вибірковість правосуддя стосовно лише окремої категорії осіб. Також заочне засудження має застосуватися у випадках, коли у нас є докази чи свідчення щодо місця перебування розшукуваної людини в іншій країні. Ми повинні туди дати запит на екстрадицію, і коли країна нам офіційно відмовить, ми зможемо застосовувати заочне судочинство, надсилаючи за місцем перебування підозрюваного документи слідства, надавши йому право на захист та право на адвоката",- сказав він.

На переконання Горбатюка, дотримання такої процедури дасть змогу уникнути звинувачень у порушенні процедури прав підозрюваних і розраховувати на об'єктивність вироків.

Керівник департаменту спецрозслідувань наголошує, що вкрай важливо дотримуватися міжнародного законодавства, оскільки міжнародні інституції вже і так підозрюють українських правоохоронців у політичних переслідуваннях. За словами Горбатюка, це насамперед відображається у рішеннях Інтерполу по відмові у розшуку підозрюваних у вчиненні злочинів під час Майдану.

"Нам потрібно відточити процедуру заочного засудження, щоб ми не лише отримували законні вироки, а й переконували світ, що політичного переслідування немає, а вина притягнених до відповідальності доведена і покарання є обгрунтованим", - зазначив Горбатюк.

Крім того, глава департаменту спецрозслідувань зауважив, що наразі більшість законів ухвалюється без погодження з практиками, зокрема прокурорами, юристами, адвокатами, що призводить до ухвалення законодавчих актів, які суперечать Конституції, міжнародним договорам.

"Більшість законів, які приймає парламент, Головне експертне управління Верховної Ради пише про порушення Конституції, і в тому числі в законі про спеціальне досудове розслідування це теж зазначали. Депутати знайомляться з цими висновками, знають про них і голосують про ці закони, свідомо порушуючи Конституцію", - резюмував Горбатюк.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-