Україна хоче розробити «тлумачник» для противників асоціації у Нідерландах

Україна хоче розробити «тлумачник» для противників асоціації у Нідерландах

Укрінформ
Україна обговорює з Європейською радою розробку інтерпретаційного документа для пояснення положень Угоди про асоціацію України з Євросоюзом, який дасть змогу зняти побоювання противників ратифікації у Нідерландах.

Про це на брифінгу у вівторок заявила заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Та форма (ратифікації Нідерландами Угоди - Ред), про яку йшла мова, тобто про юридично зобов'язуючий документ, для нас була дуже сумнівною, оскільки в нас ще до того було відчуття, що ми перебуваємо у нерівних умовах з Молдовою і Грузією. Водночас ми зараз обговорюємо з Європейською Радою питання щодо інтерпретаційного документа, який фактично матиме на меті пояснення положень Угоди - як працюють положення щодо перспективи членства, щодо співробітництва у сфері оборони і у військовій сфері і як працюють механізми надання фінансової допомоги", - сказала Зеркаль.

За її  словами, подібна ситуація була при укладанні  договору про зону вільної торгівлі між ЄС та Канадою, коли Рада ЄС на 14 сторінках виклала інтерпретацію тих положень, які викликали занепокоєння у Валлонії.

Зеркаль зазначила, що саме цей документ буде базою для інтерпретації положень Угоди про асоціації України з ЄС.

"Це буде не угода, яка потребує ратифікації, а фактично спільно прийняте рішення щодо того, як тлумачаться положення Угоди у разі розбіжностей. Тобто це як кодекс з поясненнями", - уточнила заступник міністра.

Вона пояснила, що, наприклад,  Угода про асоціацію не дає Україні автоматичного права подавати заявку на членство у Євросоюзі, оскільки це регулюється ст. 49 Договору про створення Європейського союзу.

"Звичайно, що всі умови, пов'язані з членством у ЄС, також випливають з Договору про створення Євросоюзу, а не з Угоди між Україною та Євросоюзом. І так буде відбуватися ця інтерпретація", - резюмувала Зеркаль.

Як повідомляв Укрінформ, прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте 31 жовтня у листі до парламенту заявив, що уряд країни продовжить переговори щодо ратифікації асоціації Україна-ЄС ще на 6 тижнів. Їх мета  - чітко визначити, що Угода про асоціацію не веде до членства України у ЄС, не передбачає вільного руху робочої сили на європейський ринок, а також що не стоїть питання військової співпраці та фінансової допомоги. На думку уряду Нідерландів, таким чином буде віддано належне думці тих, хто голосував проти угоди на квітневому референдумі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-