Велика валюта та маленькі хитрощі

Велика валюта та маленькі хитрощі "жертв" е-декларування

Укрінформ
Їм довелося йти на "фінансовий" стриптиз, показуючи свої накопичення. Чи можуть вони розраховувати на сатисфакцію?

Ми якось забули про одну важливу обставину: декларування доходів і майна - не новація в Україні, для держчиновників у тому числі. Чому ж всі попередні роки все було тихо та спокійно, а зараз так багато шуму? Змінилося тільки одне - декларації стали доступними широкому загалу. Те, що раніше не хвилювало чиновників, які контролювали інших чиновників, громадськість обурило. Це яскрава характеристика нашої державної системи боротьби з корупцією, яка без громадського контролю є недієздатною. І ще. Верхи показали всі ці валізи готівки, безглузді колекції хронометрів та ін., а тепер вони напружено чекають: що буде? Чи будуть перевіряти правильність заповнення, наявність задекларованих сум та інше. Потім, за результатами цих спостережень, вони приймуть рішення, як діяти далі. Тому найгірше, що може зробити суспільство, - це обмежиться нинішнім враженням, яким би воно не було. Потрібно продовжувати та нав'язувати цей постійний, якщо хочете, нудний контроль.

А поки можна констатувати наступне:

1.Валізи готівки - це буфер, щоб "важкі часи" пересидіти

Багатьох дивують та обурюють не тільки суми, зазначені у деклараціях "чесних" політиків і держслужбовців, але і те, що величезні суми грошей вони зберігають у готівковій валюті. Хоча, чому тут дивуватися? Все закономірно. Мільйони та мільярди держчиновників та політиків – це, найчастіше, кримінальні гроші. Хабарі, державний рекет, злодійство і т. д. Політики-бізнесмени - окрема історія. А кримінальні гроші у переважній більшості - це готівка. Легалізація таких грошей - завжди проблема для криміналу. Для чиновника та політика, який не займається бізнесом, подвійна. Їх навіть не можна покласти на депозит. Поклав - значить засвітив раз і назавжди. А раптом запитають: "Звідки?" Якщо не зараз, то потім. Звідси й накопичені величезні суми готівки. Але жити підкреслено аскетично, як це робив пан Корейко з "Золотого теляти", їм було важко, і вони почали купувати та витрачати. Кругова порука держчиновників, відсутність ефективної системи державного контролю та нормативної бази для системного документального аналізу та зіставлення їх офіційних доходів з реальними дозволяли їм це робити, не боючись відповідальності. А тут раптом - бац! Народу дозволили помацати їх за вим'я, причому публічно. Навряд чи вони злякалися, але певне занепокоєння відчули.

Логіка їх міркувань, ймовірно, така. Жити, як це бидло, на 200-600$ в місяць ми не зможемо, але як тоді пояснити наші витрати на десятки тисяч доларів у 2015 році, якщо у нас офіційний дохід становить саме ці 600$? Значить треба показувати в декларації такі залишки, які нам дозволять жити як раніше. Те, що лежить в банках, не зменшити і не збільшити. Та й витрачати їх безконтрольно не вийде. А ось готівку ніхто не проконтролює. Можна вказувати, скільки хочу. Хто перевірить? Адже інвентаризацію ніхто не зможе провести. Хоча ні, скільки хочу показати не вийде - посадять. Треба якось скромніше.

Слідуючи цій логіці, і були проставлені у деклараціях мільйони готівки. Причому, швидше за все, в більшості випадків декларації не відповідають реальним залишкам у декларантів.

Тут можливі дві ситуації:

А. Фактично грошей набагато більше, але декларанти розуміли, що вказувати їх все - це підписати собі вирок. Припустимо по-скромному: загальна сума задекларованих активів не перевищує і 10% реальних залишків.

Б. Фактично залишків грошей менше, ніж зазначено в декларації. Навіщо це робити?

Уявіть чиновника, який постійно, з року в рік отримує певну суму кримінального доходу і витрачає його на свої потреби. Він знає, і навіть упевнений, що такі доходи буде отримувати і далі. Отже, їх треба вказати в декларації. Нібито вони вже у нього є. Тоді на питання, звідки у вас гроші на такі витрати, завжди можна відповісти: "Я їх декларував". Виникає питання: а як бути в наступному, вже 2017 році? Ну, це час покаже. Ми ж говорили, що подібний декларант зараз вичікує. Як мінімум рік він собі забезпечив, а там - видно буде.

2. Е-декларація та вічний двигун

Посилаючись на ці задекларовані мільйони, тепер можна без проблем не один рік витрачати хоч десятки мільйонів. Чому? Тому що порушено основний принцип обліку. Якщо немає суцільного обліку витрат, то облік залишків і прибутку (доходу) нічого не дає. Ви ж не будете контролювати всі їхні покупки та вести їх системний облік. Ви просто не зможете цього зробити. Максимум, що можливо, - це проконтролювати їхні великі покупки та зіставити їх із задекларованими залишками.

Так, це створює для них певний дискомфорт. Та і з незадекларованими мільйонами, які залишилися, треба щось вирішувати.

3. Якщо завтра амністія. Капіталів

І ось ми підходимо до того, як замінити цю тимчасову формулу, що не говори, а обмежує розмах фантазії декларанта та членів його сім'ї. Адже ми вже говорили тут, що ця е-декларація - проміжний хід, гросмейстер цілком може взяти курс "на повторення позиції": три рази вона повторилася - і в шахах фіксується нічия, статус-кво, іншими словами. Що, власне, і було потрібно.

Як вона може виглядати? Ну, наприклад, ви ще нічого не чули про пропозицію амністії капіталу? Звичайно ж, на благо народу. Звичайно, він легалізується і неодмінно буде інвестований в нові бізнес-проекти, нові робочі місця, зарплати і... райське життя.

Чи вдасться таки внести зміни до правил е-декларування. Зараз проти цього всі повстали - суспільство, кредитори, а через рік, можливо, й проскочить, коли гострота спаде.

Загалом, може бути багато варіантів.

4.Готівку простіше вивезти

А ось тепер про бізнес. Чому декларанти не вкладають свої гроші в бізнес, а тримають їх "під матрацом"? Скажіть, навіщо вам вкладати гроші в ризикований бізнес, коли ви вже займаєтеся надприбутковим бізнесом? Не здійснюючи жодних вкладень, не несучи ніяких витрат з фантастичним відсотком рентабельності!

Друге. Бізнес не дає можливості легалізувати кримінальні доходи. Для легалізації доходів бізнес має бути прибутковим, а це податки, й чималі. Якщо показувати збитки, а прибуток приховувати, то це значить знову входити в "кримінальне поле" з меншою рентабельністю та ще більшими ризиками, ніж при хабарях. Навіщо?

Третє. Займатися бізнесом чиновник може тільки через підставних осіб - знову великі ризики.

Ну, і нарешті, одна з головних принад готівкових грошей - їх простіше заховати і, якщо доведеться тікати з країни, - простіше вивезти. Дав хабар "колезі" на контролі - і ти за кордоном - з грошима і майже чистою совістю.

Валерій Карєв, фінансовий аналітик, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-