27 жовтня: найголовніше за день

27 жовтня: найголовніше за день

Укрінформ
Російський суд залишив під вартою українського журналіста Романа Сущенка. Кабмін запевнює, що зростання мінімальної зарплати на 100% не спровокує інфляцію. Україна отримає 1,3 млрд доларів від МВФ.

03.35

Візит Савченко до Москви: Фейгін вважає, що він зіграв на користь російської пропаганди

Марк Фейгін, адвокат неправомірно затриманого в Москві журналіста Укрінформу Романа Сущенко, пояснив, чим шкідливий зовні щирий вчинок Надії Савченко – приїзд до Москви на суд над українськими політв'язнями. Це він пояснив кореспондентові Укрінформу.

«Російський піар-супровід приїзду Надії Савченко в Москву створює ілюзію, що будь-який українець може безбоязно приїжджати в Росію, що все спокійно. Але це неправда! При цьому я розумію, що сама наївна Надія Вікторівна щиро хотіла допомогти комусь. Однак отриманий інформаційний фон шкодить у справах інших українських політв'язнів», – розповів Фейгін.

Також, на думку адвоката, через подібні дії зникає відчуття війни Росії з Україною, створюється видимість, що атмосфера напружена, але не така вже ворожа. «У цих умовах українські громадяни з різних сфер діяльності можуть втратити обережність, приїхати в Росію. А тут будь-який з них може бути заарештований і в чому-небудь звинувачений. Людину «візьмуть», а нам додасться роботи – ще одного витягувати з російської в'язниці. З точки зору створення в РФ ілюзії безпеки такі спонтанні візити приносять тільки шкоду», - резюмує адвокат.

«Укрінформ»: Чергова витівка Савченко вже не дивує – це лише наступний рядок у довгому списку її неоднозначних заяв та вчинків. Вона вперто псує стосунки з українським суспільством, буквально штовхає нас до прийняття версії про «креатуру Медведчука та агента ФСБ». Найгірше, що дії Савченко шкодять не лише їй, але й багатьом гідним людям.

11.45

Підвищення мінімальної зарплати. Уряд не збирається додатково друкувати гроші

Кабінет міністрів України не планує додатково друкувати гроші для підвищення заробітних плат в наступному році. Про це на брифінгу в четвер заявив міністр соціальної політики Андрій Рева, повідомляє "112 Україна".

"А де гроші? Гроші планується взяти з економіки України. Жодним чином не планується зростання грошової маси через її друкування, тобто включення друкарського верстата. Жодним чином не планується під це залучення іноземних кредитних ресурсів. Мова йде виключно про той ресурс, який є сьогодні в економіці України і який передбачений законом про державний бюджет України на 2017 рік", - зазначив керівник Мінсоцполітики.

Водночас з цим Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що збільшення мінімальної заробітної плати удвічі до 3200 грн відповідає загальному балансу бюджету та не спричинить інфляційних процесів і не зашкодить бізнесу, натомість це рішення сприятиме забезпеченню справедливої системи оцінки праці у країні.

"За рахунок того, що ми проведемо детінізацію заробітних плат, за рахунок того, що ми почнемо виплачувати справедливу заробітну плату, бюджет буде збалансований. Дефіцит не буде перевищений більше ніж 3%. Жодних проблем у нас не буде. Я це просто підтверджую і підкреслюю. Це все відповідає нашому загальному балансу", - сказав Гройсман.

«Укрінформ»: Українці активно обговорюють намір Кабміну підвищити мінімальну зарплату з нового року до 3200 гривень. Зараз мінімалка становить 1450 гривень і за рахунок чого уряд планує підвищити її удвічі не зовсім зрозуміло. Тим більше, що в бюджеті на 2017 рік передбачено зростання зарплати лише до 1762 гривень. Несподіваність цього рішення і надто вже красива «кругла» цифра наштовхує на думку, що пов’язано воно не лише з економікою…

12.25

Справа Сущенка. Суд відхилив апеляцію на арешт українського журналіста

Московський суд відхилив апеляцію на арешт журналіста Укрінформу Романа Сущенка. Про це у Фейсбуці пише журналіст Роман Цимбалюк. Це у Твіттері підтверджує і адвокат Сущенка Марк Фейгін: "Скаргу на арешт відхилили. Сущенка залишили під вартою".

Як повідомляв адвокат Сущенка Марк Фейгін, засідання проводиться у закритому режимі, оскільки ФСБ вбачає у справі державну таємницю. Однак при цьому розглядатиметься не питання «по суті обвинувачення», а суто процесуальні питання, порушення, які мали місце при затриманні і призначенні тримання під вартою.

Міністерство закордонних справ України висловило протест у зв'язку з рішенням московського суду відхилити апеляцію на арешт журналіста Укрінформу Романа Сущенка.

«Укрінформ»: Зважаючи на закритий режим і посилання на «державну таємницю», захистити Сущенка в суді майже неможливо. В Росії «чудовий» досвід фабрикування і доведення до вироку подібних «шпигунських» справ. Сьогодні єдина реальна можливість допомогти українському журналісту – усіляко тиснути на російську владу і готуватися до обміну.

14.00

НАТО посилює східний фланг. У країнах Балтії та Польщі розміщують нові батальйони

Міністри оборони багатьох країн-членів НАТО підтвердили участь своїх збройних сил у чотирьох багатонаціональних батальйонах, які будуть розміщені у країнах Балтії, а також у Польщі. Це питання глави оборонних відомств обговорили на засіданні у Брюсселі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Наші сили будуть дійсно багатонаціональними, що засвідчить дійсний сигнал: НАТО є єдиним. Напад на будь-якого союзника розглядатиметься як атака на усіх нас», - наголосив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг.

Серед союзників рішення направити свої підрозділи до складу чотирьох батальйонів підтвердила Канада. Ця країна, зокрема, направить 400 військовослужбовців до Латвії. Німеччина очолить батальйон у Литві, куди призначить 600 військовослужбовців.

Велика Британія займеться розгортанням батальйону на території Естонії, призначивши до його складу 800 військових, два танки, а також бойові броньовані машини Stryker, безпілотні розвідувальні дрони. У Польщі батальйон розгортатимуть США, включаючи 900 військових, а також артилерію і танки.

«Укрінформ»: Не таємниця з якою метою це все робиться. Таким чином НАТО оперативно реагує на нові загрози з боку Росії. Усі втомились від постійних провокацій російської авіації, а тут на додачу до Калінінграду перекинули ракетні комплекси «Іскандер».

15.05

Справи проти Януковича, РФ і сепаратистів. ГПУ та Міжнародний кримінальний суд погодили майбутню співпрацю

У Генпрокуратурі досягли домовленостей з представниками Міжнародного кримінального суду стосовно притягнення до відповідальності екс-президента Віктора Януковича, його оточення та терористів з "ДНР" та "ЛНР". Про це написав заступник генпрокурора Євген Єнін у Фейсбуці.

"Тригодинні переговори з Офісом прокурора Міжнародного кримінального суду - є спільне розуміння подальшого спільного алгоритму дій України та МКС щодо притягнення до відповідальності Януковичів і ко, керівництва РФ та підконтрольних їм терористів", - написав він.

«Укрінформ»: Подібні масштабні справи тривають роками, але вони гарантують те, що покарання неминуче. Важливо мати своїм союзником усі головні міжнародні судові органи. МКС – ключовий союзник як для збору доказів, так і для майбутніх процесів.

15.20

Черговий транш від МВФ. Україна чекає на 1,3 млрд доларів до кінця року

Національний банк України очікує, що до кінця поточного року Україна отримає транш від Міжнародного валютного фонду у розмірі 1,3 мільярда доларів США. Про це заявив заступник голови Національного банку Дмитро Сологуб, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Очікуємо транш в обсязі 1,3 мільярда доларів до кінця цього року. Наступного року очікуємо 4 транші на загальну суму 5,4 мільярда доларів.",- сказав Сологуб.

Раніше голова НБУ Валерія Гонтарева повідомила, що місія Міжнародного валютного фонду прибуде до України на початку листопада.

«Укрінформ»: Уся співпраця з МВФ – це, як казав президент Порошенко, «фінансова подушка» для українських реформ. І те, що з нами й досі мають справи, доводить наш рух до змін. Нарешті, це рух до тих часів, коли Україні вже не потрібні будуть транші МВФ і Світового банку.

16.00

Інцидент з бортом «Київ – Мінськ». Білорусь й далі наполягає, що Україна погрожувала збити їх літак

Україна погрожувала збити літак "Бєлавіа", який 21 жовтня 2016 року здійснював рейс з Києва до Мінська. Про це заявив прес-секретар Міністерства закордонних справ Білорусі Дмитро Мирончик, передає прес-служба відомства.

"У нас є розшифровка переговорів екіпажу літака "Бєлавіа", що летів рейсом "Київ - Мінськ" 21 жовтня, з українським диспетчером. У цьому документі є чіткі заяви про загрозу застосування бойової авіації у випадку, якщо літак не розвернеться і не прибуде в Київ. З цієї розмови абсолютно чітко зрозуміло, що ці слова - не ініціатива диспетчера, а вказано конкретне відомство, що віддало відповідні команди", - заявив Мирончик.

Він також зазначив, що Білорусь здивована позицією української сторони в цьому питанні. "Українська сторона мала можливість домогтися своїх цілей, не вдаючись до примусових дій стосовно повітряного судна, а використовуючи двосторонні механізми співробітництва по лінії силових структур. На жаль, на згадану ситуацію реакція української сторони абсолютно відсутня. Якщо її не буде і далі, то ми будемо змушені зробити додаткові кроки, аж до опублікування розшифровки переговорів членів екіпажу з українським диспетчером", - додав Мирончик.

«Укрінформ»: Далеко не найкраща операція СБУ, яка спричинила непорозуміння на міжнародному рівні. Хотіли затримати терориста, а повернули літак заради політолога зі сумнівною репутацією на прізвище Мартиросян і в результаті відпустили його. Дивно, що за шість діб українська сторона не зуміла влагодити конфлікт з сусідами.

16.35

Нові інвестиції в Україну. На Житомирщині запустили завод, який співпрацює з Audi, Volkswagen, Porsche

Президент України Петро Порошенко взяв участь у відкритті на Житомирщині нового підприємства з іноземними інвестиціями "Кромберг енд Шуберт Україна", що виробляє електротехнічне та оптичне устаткування. Про це повідомляє прес-служба глави держави.

"Ваше виробництво є фактом того, коли інвестор голосує доларом, гривнею, євро за українську незалежність та підтримує Україну", - сказав Порошенко під час відкриття.

Компанія "Кромберг енд Шуберт" розпочала роботу в Україні з міста Луцьк у 2004 році. У Житомирській області підприємство започаткувало свою діяльність у 2015 році та на сьогодні реалізує інвестиційний проект з будівництва підприємства по виробництву електротехнічного та оптичного устаткування загальною вартістю 30 млн євро в селі Оліївка. Продукція цього заводу постачається виробникам таких автомобільних марок як Audi, Volkswagen, Porsche тощо. На підприємстві працює близько 2 тисяч людей.

«Укрінформ»: Нові робочі місця це завжди дуже добре. Навіть, якщо за самою компанією тягнеться негативний шлейф. Справа в тому, що на луцький завод «Кромберг енд Шуберт» було багато нарікань. І на погані умови праці, і занижену зарплату, і упереджені штрафи. Маємо сподівання, що на Житомирщині подібних нарікань не буде. 

17.10

Битва за Мосул. Від початку операції знищено майже тисячу бойовиків ІДІЛ

За даними американського військового командування, з почату операції по звільненню іракського Мосула від бойовиків "Ісламської держави" було ліквідовано від 800 до 900 терористів. Про це повідомляє i24news із посиланням на AFP

Як повідомляє видання, іракські сили безпеки і курдські загони «Пешмерга», які наступають на іракське місто Мосул, досягли відносно швидкого прогресу. За попередніми оцінками, у Мосулі знаходяться від 3500 до 5000 бойовиків ІДІЛ, та ще приблизно до 2000 терористів тримають оборону навколо міста. Точні цифри назвати важко, оскільки бойовики ІДІЛ пересуваються по місту змішуючись з місцевим населенням.

«Укрінформ»: Звільнення Мосулу йде за планом не лише у військовому аспекті, але й гуманітарному. Відповідні організації вже готові прийняти понад 10 тисяч біженців з Мосулу. Але буде їх куди більше. Масовий відтік цивільного населення дозволить коаліції з часом інтенсивніше обстрілювати місто.

17.30

У Міноборони незадоволені мас-медіа. Кажуть, армія усім забезпечена, а критика негативно налаштовує суспільство проти ЗСУ

Директор Департаменту державних закупівель і постачання матеріальних ресурсів Міноборони полковник Володимир Гулевич заявив, що інформація у ЗМІ щодо незабезпеченості ЗСУ не відповідає дійсності.  Про це він сказав під час брифінгу в Міністерстві оборони, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

«На жаль, останнім часом в ЗМІ продовжує з'являтися багато негативної інформації щодо незабезпеченості Збройних сил: відсутності зимової форми одягу, невитрачання бюджетних коштів, неспроможністю наших вітчизняних виробників забезпечити якісними товарами і своєчасно. На наш погляд, дана інформація навмисне розповсюджується з метою дискредитації Міноборони та негативного налаштування суспільства проти Збройних сил», - заявив Гулевич. 

Він підкреслив, що цього року Міністерство оборони взяло на себе 100% зобов'язань щодо матеріального забезпечення. «Додатково в цьому році  урядом заплановане фінансування 900 мільйонів на матеріальне забезпечення. Ми провели торги на 600 мільйонів. До кінця грудня маємо вже укласти угоди», - додав полковник.

«Укрінформ»: На наш погляд у відповідному департаменті Міноборони не зовсім вірно реагують на критику. Тим, що «до кінця грудня маємо вже укласти угоди» - сказано все, бо йдеться про забезпечення на зимовий період… Недоліків у постачанні української армії достатньо. І це не вигадки, варто лише зайти на соцсторінки відомих волонтерів та активістів і пересвідчитись у цьому. Але усі недоліки можна виправити, якщо оперативно на них реагувати в тому числі і завдяки повідомленням у ЗМІ і соцмережах. Тому не там шукаємо ворогів, пане Гулевич.

Огляд підготував Святослав Василик. Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-