"Пошта Суркова" на Закарпатті

Аналітика
Укрінформ
Інформація зі "зламаної скриньки Суркова" могла створюватися для продажу в Росію - спецслужбам чи військовим

Після оприлюднення хакерської інформації, ключові політичні фігури на Закарпатті звернулися до СБУ із проханням допитати їх опонентів, а безпековики натякнули на ймовірного автора "закарпатської частини" плану Суркова.

Розмови навколо оприлюдненої "закарпатської частини" з аналітики на скандальній "пошті Суркова" не вщухають от уже три дні. По-перше, гаряча тема - знову сепаратизм на Закарпатті (адже щойно два тижні тому вся країна обговорювала скандальну "сепаратистську" заяву лідера Закарпатської облради Михайла Рівіса про те, "з Україною Закарпаття чи ні"). Ну а по-друге, оприлюднена інформація зачепила деяких реальних гравців на політичному олімпі області - йдеться про звинувачених нардепа Михайла Ланя та депутата облради Івана Чубирка, які, зі свого боку, вказують на начебто замовника інформації - свого опонента Балогу.

ШАНОВНА СБУ! ДОПИТАЙТЕ, БУДЬ ЛАСКА, …УСІХ!

Щоправда, обидва політики одразу зробили заяви, мовляв, припиніть нас називати "сепаратистами", ми - за Україну. Також обидва політики практично звинуватили Віктора Балогу у витоку даної інформації.

"Сьогодні Балога звинуватив мене у зв'язках з Росією, намалювавши зрозумілий лише йому план автономізації Закарпаття. Скажу лиш одне - і контрабанда цигарок, і торгівля ресурсами, мінеральними водами, і створення злочинних угруповань під прапорами Правого сектора (і цим він скомпрометував справжніх бійців Правого сектора!), і польоти в Москву - це все діяльність Балоги! Моя ж позиція незмінна - Україна єдина і неподільна, і Закарпаття - в її складі!" - написав Михайло Ланьо на своїй сторінці в мережі Фейсбук. 

Іван Чубирко теж перевів зі свого імені увагу на опонента - Балогу:

"Знову я "агент кремля", тепер у загальноукраїнських так званих ЗМІ, а також у місцевих, які належать відомому контрабандисту сигарет Віктору Балозі", - цитують депутата місцеві ЗМІ. Я навіть не сумніваюся, що електронну пошту Суркова зламали "хакери з Синяка" (у селі Синяк на Мукачівщині є маєток Віктора Балоги, - ред.) і за хорошу оплату розтиражували по ЗМІ України. Напевно Віктор Іванович хоче інформаційно "перекрити" скандал з контрабандою сигарет з так званої ДНР, який виник через цікаву статтю у "Новій газеті". Всі пам'ятають недавню "чорнуху" на сайті кума Балоги, Олега Диби "Закарпаття онлайн" коли йшлося, що я нібито переводив через Словацький кордон російських байкерів, які прямували у Європу на 9 травня…

Тоді прикордонники і СБУ чітко спрацювали і спростували брехливу інформацію. Зараз знову мене "записали" у сепаратисти. Відчепіться ви вже від мене, хто зі мною спілкується, той знає мою позицію, що Закарпаття є невід'ємною частиною України!" - емоційно відреагував Іван Чубирко, депутат облради від партії "Відродження".  Він також офіційно попросив правоохоронців із СБУ та МВС України в Закарпатській області перевірити цю інформацію і "покласти край провокаторам Балоги від ЗМІ".

Зі свого боку, голова фракції Єдиного Центру у Закарпатській обласній раді Золтан Ленд`єл звернувся до начальника управління Служби Безпеки України у Закарпатській області з заявою щодо необхідності відреагувати на факти згадування окремих осіб із політикуму Закарпаття у документах із так званої "пошти Суркова".

"Враховуючи те, що вже неодноразово в області, в тому числі обласними депутатами, були допущені певні, ніби випадкові, заяви, обмовки, ствердження, які могли трактуватися проти цілісності України та сприяти політиці Росії, я вважаю, що такі факти, які викладені у цій переписці повинні бути перевірені Службою Безпеки України, - заявив Золтан Ленд'єл, голова фракції ЄЦ в облраді Закарпаття. - Мають бути допитані усі ті люди, прізвища яких фігурують у опублікованих матеріалах щодо дестабілізації на Закарпатті", - сказав він.

Разом із тим, вважають закарпатські депутати, має дати пояснення керівництво області.

"Адже одна зі згаданих осіб (мається на увазі Іван Чубирко, депутат олбларди від партії "Відродження", - ред.) входить у формальну коаліцію більшості у Закарпатській обласній раді. А названий народний депутат (йдеться про Михайла Ланя, - ред.) фактично підтримує і голосує разом із коаліцією у Верховній Раді України. Все це наводить на певні не дуже приємні висновки", - вважає Золтан Ленд'єл.

"Але попри все, це повинно бути предметом розгляду спецслужб. Саме тому і голова ОДА, і голова обласної ради мають пояснити, яким чином під їх керівництвом в області можуть відбуватися такі речі?" - сказав Ленд'єл.

Примітно, що на закарпатську частину "плану Суркова" не було публічної реакції Віктора Балоги, який є досить активним коментатором ключових подій в області та країні.

МОСКАЛЬ: ЦЕ ФАЛЬШИВКА, НА ЗАКАРПАТТІ ЗАРАЗ НЕ ТА СИТУАЦІЯ

Офіційно прокоментував черговий "сепаратистський скандал" і губернатор Закарпаття Геннадій Москаль. Або російські спецслужби не розбираються в ситуації на Закарпатті, або оприлюднене листування Суркова - фальшивка, - вважає він.

"План дестабілізації на Закарпатті, оприлюднений хакерами начебто з електронного листування помічника Путіна, абсолютно нереальний, оскільки не відповідає тому, що насправді відбувається на Закарпатті, - заявляє Геннадій Москаль. - Сам текст написано безграмотно з численними граматичними та фактичними помилками, наведені дати виконання завдань, які давно минули, роль русинства занадто перебільшена, названі організації, яких взагалі немає в природі, приплетені якісь румунські русини, яких ніколи не існувало, й таких дурниць - маса. Тому або цей план складали люди, які не розбираються у ситуації на Закарпатті й, намагаючись вислужитися перед керівництвом Росії, подають йому спотворену картину, або ж це грубо сфабрикована фальшивка. Зараз будь-які намагання створити на Закарпатті якусь автономію чи окреме квазіутворення на зразок так званих "лнр" чи "днр" приречені на повний провал", - сказав Геннадій Москаль.

ПЕТРО ГЕЦКО МОЖЕ БУТИ АВТОРОМ "ЗАКАРПАТСЬКОГО ТЕКСТУ"

На скандал відреагували й в Управлінні СБУ в Закарпатській області - відзвітували про русинський рух і кількість затриманих в області сепаратистів:

- Служба безпеки України постійно вживає заходів для нейтралізації спроб російських спецслужб розхитати ситуацію на мирних територіях, в тому числі і в Закарпатській області, - сказав Олег Воєводін, начальник управління СБУ в Закарпатській області. - У 2014-2016 роках слідчим відділом Управління внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про 25 кримінальних правопорушень проти основ національної безпеки України. 7 кримінальних проваджень цієї категорії скеровані до суду, у п'яти з них законної сили набули рішення судів.

Окрім того, зазначив Воєводін, співробітники УСБУ в Закарпатській області зруйнували плани російських спецслужб дестабілізувати обстановку в регіоні та втілити антиукраїнський сценарій створення так званої "Республіки Підкарпатська Русь". Упродовж останніх двох років слідчі управління розслідували 18 кримінальних проваджень для з'ясування обставин цієї антиконституційної діяльності.

- Один із фігурантів цих проваджень, так званий прем'єр-міністр фейкової республіки (йдеться про Петра Гецка, який називає себе прем'єр-міністром республіки Підкарпатська Русь, - ред. ), підозрюваний за статтями 109, 110, 111 Кримінального кодексу України, тривалий час переховується від правосуддя в РФ. У червні цього року обвинувальний акт стосовно нього був скерований до суду - для заочного засудження цього громадянина. Судовий розгляд триває, - зазначив Воєводін.

У межах низки кримінальних проваджень, розпочатих за статтями 109, 110 і 111 Кримінального кодексу України, співробітники Управління викрили і задокументували діяльність агентурної мережі спецслужб Російської Федерації, які вербували закарпатських заробітчан, відпрацьовували для них завдання - проведення акцій протесту під гаслами автономізації Закарпаття, інформують в УСБУ Закарпаття.

Наразі двоє громадян України та один громадянин РФ оголошені у розшук за вчинення злочинів проти основ національної безпеки, кажуть у Закарпатській СБУ.

Управління також працює на попередження можливих загроз. Із початку 2016 року було оголошено понад 20 офіційних застережень місцевим мешканцям - їх офіційно попередили про кримінальну відповідальність за злочини проти основ національної безпеки України, - підсумував Олег Воєводін.

СИТУАЦІЯ В РЕГІОНІ ТАКИ РОЗХИТУЄТЬСЯ

- Стосовно закарпатської частини інформації зі зламаної "пошти Суркова" - нема сумнівів, що ця інформація достовірна. Тобто, вона була, це не фейк. Те, що вона пуста, дуже віртуальна - теж відчувається, але хай вона анекдотична, карикатурна, проте все таки може проектуватися на закарпатську дійсність, - вважає Віктор Пащенко, політолог, директор Закарпатського інституту політичних досліджень. - Те, що це не обговорюється на серйозному рівні, насправді, проблема. Бо серйозно, аналітично Закарпаттям ніхто не займається.

Сама інформація із плану Суркова карикатурна, але разом із тим, там названі особи, персоналії, які викликають чимало питань. Ланьо та Чубирко реально не зможуть реалізувати сепаратистський план на Закарпатті, але усі знають, зокрема, що Іван Чубирко курує на Закарпатті осередок "Українського вибору" Медведчука. Ці люди можуть дестабілізувати ситуацію в краї - через ту ж контрабанду, через погіршення криміногенної ситуації (Михайло Ланьо в кримінальних колах має прізвисько Блюк). Те, що край може стати кримінальним анклавом, - цілком реально. Так, у нас нема сепаратистських настроїв русинських, але дуже багато людей живе з контрабанди - вони хочуть бути поза правовим полем. І їхнє бажання стимулюють. Те, що Закарпаття виводиться із правового поля таким чином, теж дестабілізує ситуацію. Якщо відбуватимуться якісь глобальні зміни - це зіграє свою роль.

- Тому тим більше це вимагає уваги влади, - вважає політолог. - А тим часом влада на Закарпатті співпрацює у тісній спайці з криміналітетом (справа в тому, що в закарпатському осередку "Відродження" немало саме таких представників влади). Тому й виходить, що у нас влада бореться з контрабандою разом із контрабандистами.

- Щодо закарпатської специфіки у сенсі сепаратистських настроїв - вона справді є, - пояснює політолог, - але треба сказати, що ця проблема не нова, навіть застаріла, а крім того, ще й надто перебільшена. Ще в середині 90-х років соціологи проводили дослідження (під керівництвом Тиліна) на предмет найбільш нестабільних регіонів у країні - й називали серед них Крим і Закарпаття. За висновками соціологів ці області першими могли відколотися від країни. У зв'язку з цим є ще один цікавий момент: Медведчук має дві дачі - на Закарпатті та в Криму.

Тому, проектуючи усі ці речі на скандал із «поштою Суркова», треба сказати, що так, закарпатська інформація карикатурна, але вона має деякі реальні корені. І не зважати на них не можна.

ТЕМА СЕПАРАТИЗМУ - ВІЧНИЙ КОЗИР ДЛЯ МІСЦЕВИХ ПОЛІТИКІВ

- Що стосується реакції на закарпатську частину в так званому "плані Суркова" безпосередньо на Закарпатті, треба сказати, що простих закарпатців ця тема взагалі не зачепила. Люди набагато жвавіше обговорювали перемовини в Нормандському форматі, - каже Михайло Шелемба, політолог, викладач УжНУ. - Крім того, людям у нашій складній економічній ситуації, м'яко кажучи, зараз зовсім не до сепаратизму, а у кого й були такі погляди, тих уже переконала ситуація на Донбасі, усім зрозуміло, до чого це призводить.

А от політикум скандал навколо пошти Суркова справді зацікавив - зважаючи на активне обговорення цієї теми. Чому? Тому що тема сепаратизму для закарпатських політиків завжди була топовою, це такий собі козир, який розігрують час від часу. Тому фейк чи не фейк - але така тема викликає багато коментарів. Адже щойно два тижні тому вщух черговий "сепаратистський скандал" навколо висловлювання голови облради Рівіса. А до того весною ж було звернення обласних депутатів до уряду та ВР, які спиралися на референдум 1991 року та апелювали до бажання краю бути автономним. Насправді, це серйозні речі, бо депутати повинні думати й читати, за що вони голосують.

Дивним видається уже те, що це питання так часто підіймається стосовно Закарпаття - хоча й безпідставно, штучно. Але у ЗМІ тема щоразу викликає скандал. Із чим це пов'язано - наразі незрозуміло, тому що зараз нема виборів, коли найчастіше розігрують сепаратистську карту на Закарпатті. Зараз нема жодних переломних подій, які могли б викликати такого роду настрої у регіоні. Тому скидається на те, що ця інформація (згадування Закарпаття в такому контексті) наразі вигідна самій владі.

ДЛЯ РОСІЯН ЦЯ ІНФОРМАЦІЯ ВПИСУЄТЬСЯ У ЇХНЮ ПРОПАГАНДИСТСЬКУ СТРАТЕГІЮ

- Щодо самої інформації, що стосується Закарпаття у так званому "плані Суркова", то вона не схожа на безпекову аналітику. Це скидається швидше на текст, який писався не для української аудиторії, - каже Максим Іванов, політолог, центр IM Consulting. - Закарпатці одразу визнали, що згадані події задавнені, а багато із перерахованих фігур уже не мають впливу на справжню ситуацію в області. Але цього не знають, наприклад, росіяни. Для російської аудиторії це добра інформація, яка б цілком вписалася в їхню систему пропаганди.

Ці мої здогадки підтверджує й те, що така організація як експертна група "Белінгкет" дала свій висновок щодо "пошти Суркова" - що це не фейк. У мене особисто нема підстав їм не вірити.

Цікава у цьому плані заява СБУ, де йдеться про Петра Гецка, який називає себе прем'єр-міністром Підкарпатської Русі, й уже кілька років переховується в Москві. Ота задавнена інформація, яка використана у цій аналітиці, мене одразу навела на думку, що, ймовірно, він її автор, бо Гецко активний в Інтернеті, але на Закарпатті не був давно, й знає про життя краю тільки з мережі.

На 99% упевнений що ця інформація створювалася на продаж у Росію - спецслужбам чи військовим. Задля того, аби отримати фінансування своїх проектів в Україні. Але сценарій писався людиною, яка досить далека від актуальних подій - відставання є років на 3-4. Навіть ті згадані фігури, які нині є поважними гравцями на закарпатській арені, нелогічно звинуватити у розхитуванні ситуації, бо їм це зараз непотрібно. Ще одна загадка - це те, що у цій аналітиці жодним чином не йдеться про Віктора Балогу, а він не остання людина на Закарпатті. У такого роду текстах, зазвичай, вказують як друзів, так і ворогів - те, що Балоги нема ні серед тих, ні серед інших - дивно. Бо це так само не відображає актуальної закарпатської дійсності.

І ще один парадокс - щодо цієї інформації. Вона, справді, наробила певного галасу. Примітно, що усі політичні гравці Закарпаття одноголосно заявили, що вони - не сепаратисти й уболівають за Україну. Якщо відкинути взаємозвинувачення, усі про це сказали. Це, як на мене, наразі дозволяє поставити деяку крапку в дискусії щодо того, є Закарпаття сепаратистським краєм чи ні.

Тетяна Когутич, Ужгород.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-