Порошенко: Сьогодні вчергове повторився фарс у російському судилищі над громадянами України

Порошенко: Сьогодні вчергове повторився фарс у російському судилищі над громадянами України

Укрінформ
Президент України Петро Порошенко назвав фарсом рішення Верховного суду Росії щодо громадян України Миколи Карпюка та Станіслава Клиха.

Про це він написав на своїй сторінці в Facebook.

"Сьогодні вчергове повторився фарс у російському судилищі над громадянами України Миколою Карпюком та Станіславом Клихом. І це попри цілковиту абсурдність висунутих проти них обвинувачень та незважаючи на тяжкий стан здоров’я Станіслава, який потребує невідкладної медичної допомоги, написав він.

За словами Порошенка, абсурдність ситуації підкреслює і нещодавня відмова Москви передати Україні наших Олега Сенцова та Олександра Кольченка, нібито, через їхні російські паспорти. І це після того, як Омбудсмен РФ визнала, що і Кольченко, і Сенцов є громадянами України.

У зв’язку з цим Президент доручив Міністерству закордонних справ та іншим профільним відомствам активізувати зусилля для найскорішого звільнення усіх громадян України і захисту їхніх прав, в тому числі з допомогою посилення міжнародного тиску на Росію.

Сьогодні у Верховному суді Росії після розгляду апеляції у справі українських політв'язнів Миколи Карпюка та Станіслава Клиха в ній було відмовлено.

Як повідомлялося, лідер Української національної асамблеї (УНА) Микола Карпюк був затриманий в Росії в березні 2014 року. Українського журналіста Станіслава Клиха затримали у вересні 2014 року на території РФ.

У травні 2016 року Верховний суд Чечні виніс їм вирок – обох визнали винними в участі у бойових діях на боці Республіки Ічкерія в 1990-х і засудили до 22,5 і 20 років колонії відповідно. Обидва заперечують свою провину і заявляють, що були незаконно затримані, а їх зізнання були отримані російським слідством під тортурами.

У лютому 2016 року російська правозахисна організація "Меморіал" визнала Карпюка і Клиха політв'язнями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-