Раді пропонують спростити форму виборчого бюлетеня

Раді пропонують спростити форму виборчого бюлетеня

Укрінформ
У Верховній Раді зареєстрували законопроект 5306 «Про внесення змін до Закону України «Про вибори народних депутатів України» щодо спрощення форми виборчого бюлетеня.

Про це повідомляє сайт ВР.

Авторами проекту закону виступили народні депутати від фракції БПП Олександр Черненко і Тетяна Ричкова, а також народний депутат від фракції «Батьківщина» Олексій Рябчин.

Як зазначається у пояснювальній записці, ухвалення законопроекту дозволить спростити процес виготовлення виборчих бюлетенів, удосконалити порядок голосування, сприятиме економії коштів Державного бюджету та забезпечить виконання Україною взятих зобов'язань щодо захисту прав громадян з вадами зору на участь у таємному голосуванні на виборах.

«З огляду на практику проведення виборів народних депутатів, що свідчить про постійне збільшення кількості суб'єктів виборчого процесу, розмір виборчого бюлетеня досягав одного метра, а сам бюлетень був незручним для голосування виборцями та підрахунку голосів членами дільничних виборчих комісій», - пояснили автори причину написання законопроекту.

Крім того, за їхніми словами, ухвалення зазначеного нормативно-правового акта сприятиме здешевленню вартості виготовлення бюлетенів, оскільки наразі цей процес потребує значних затрат коштів Держбюджету, й у разі проведення чергових виборів народних депутатів видатки на виготовлення бюлетенів та їх доставку до окружкомів становитимуть понад 167 млн гривень.

Законопроектом, зокрема, пропонується вносити до виборчого бюлетеню тільки назву та дату проведення виборів депутатів, позначення (загальнодержавний чи одномандатний) виборчого округу, номер одномандатного округу або позначення, що він є закордонним, номер виборчої дільниці, а також позначені місця для печатки дільничної виборчої комісії та контурний шаблон для вписування цифр, з яких складається порядковий номер партії чи кандидата в депутати.

Документ передбачає, що перелік партій і кандидатів у депутати розміщуватиметься на плакатах, які розташовуватимуться на виборчій дільниці та у кабінці для голосування.

Згідно із текстом проекту закону, виборець повинен буде тільки вписати в контурний шаблон у бюлетені цифрами номер партії чи кандидата, за якого він голосує.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-