Лутковська вимагатиме у РФ пояснити, чому не видали Сенцова і Кольченка

Лутковська вимагатиме у РФ пояснити, чому не видали Сенцова і Кольченка

Укрінформ
Українська сторона звернеться до Росії з вимогою пояснити причини відмови в екстрадиції українських політв'язнів Олега Сенцова і Олександра Кольченка.

Про це в ефірі Эспрессо.TV заявила уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська.

Лутковська зазначила, що після того, як російська сторона відмовилася від екстрадиції бранців, почала надходити тривожна інформація про те, що Олег Сенцов і Олександр Кольченко почали піддаватися тиску.

Для того, щоб перевірити цю інформацію, Лутковська має намір просити уповноваженого представника Верховної Ради з прав людини, який працює в Росії на громадських засадах, приїхати до місця відбування покарання для того, щоб переконатися в тому, що з українськими полоненими все нормально.

"Крім того, я буду просити російського омбудсмена втрутитися у цей процес, але втрутитися з точки зору умов відбування покарання, і щоб перевірити підстави для відмови передачі цих двох громадян для відбування покарання в Україні", - підкреслила Лутковська.

Як повідомляв Укрінформ, незаконно ув'язненого в Росії українського режисера Олега Сенцова перевели 22 жовтня у штрафний ізолятор, існує підозра щодо застосування до нього тортур.

Раніше Міністерство юстиції Російської Федерації відмовило Міністерству юстиції України у передачі Сенцова Україні, мотивуючи це тим, що він є російським громадянином.

Сенцов і Кольченко були засуджені Північно-Кавказьким окружним військовим судом до 20 і 10 років позбавлення волі 25 серпня 2015 року. Їм були пред'явлені звинувачення у підготовці підриву пам'ятника Леніну в Сімферополі, а також у підпалі офісів "Російської громади Криму" і "Єдиної Росії". Обидва українця визнані правозахисним рухом "Меморіал" політв'язнями.

24 листопада 2015 року Верховний суд Росії залишив без змін вироки Сенцову і Кольченку. Їх етапували з київського СІЗО 4 лютого 2016 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-