Розгін одеського Майдану: суд залишив на свободі екс-регіонала Орлова

Розгін одеського Майдану: суд залишив на свободі екс-регіонала Орлова

Укрінформ
Приморський райсуд Одеси розглянув 17 жовтня клопотання обласної прокуратури про призначення запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою стосовно колишнього першого заступника голови Одеської облдержадміністрації Олександра Орлова, якого слідчий підозрює у причетності до перешкоджання проведенню мирних зборів громадян біля будівлі ОДА 19 лютого 2014 року.

Внесене клопотання прокуратури суд відхилив, погодившись із доводами адвоката Ірини Носкіної, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Суд викликав на 17 жовтня для дачі показів одного з ключових свідків Сергія Калинчука, що мав підтвердити свої свідчення проти Орлова або спростувати його причетність до скоєння інкримінованого злочину.

Оскільки свідок Калинчук перебуває зараз у Києві і не зміг прибути до суду, він підтвердив свідчення, надані раніше слідчому, про незаконне перешкоджання Орловим проведенню мирних зборів, відповідно до процесуального законодавства, не приїжджаючи до Одеси.

Виходячи з цього, представник державного обвинувачення Катерина Бойченко висловила позицію прокуратури про застосування до підсудного, раніше арештованого за підозрою в організації масових заворушень, запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Однак суд під головуванням Віктора Попревича вирішив задовольнити клопотання адвоката  Носкіної, яка просила не обирати міри запобіжного заходу у вигляді арешту Орлова. Суд при цьому врахував те, що підозрюваний у скоєнні низки злочинів перебуває під заставою.

Як повідомлялося, 22 вересня облпрокуратура оголосила Орлову підозру в скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 294 (організація масових заворушень), ч. 1 ст.28 (вчинення злочину організованою групою осіб за попередньою змовою або злочинною організацією) Кримінального кодексу України. Приморський райсуд задовольнив клопотання прокуратури про обрання міри запобіжного заходу - взяття Орлова під варту строком на 60 діб з правом внесення застави в розмірі понад 8 мільйонів гривень. Увечері 29 вересня після внесення застави Орлова випущено з камери Одеського СІЗО.

Того ж дня Орлову було пред'явлено підозру у вчиненні нового злочину, і прокуратура звернулась до суду з клопотанням про зміну йому запобіжного заходу - із застави на утримання під вартою. Цього разу Орлову інкримінують скоєння злочину за ознаками ст. 340 (незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів чи мітингів) Кримінального кодексу України.

19 лютого 2014 року активісти одеського Євромайдану проводили на площі перед ОДА акцію "Досить стріляти!". Коли до мітингувальників вийшов тодішній голова ОДА Микола Скорик і почав виправдовувати застосування сили та зброї проти учасників столичного Євромайдану, його освистали. Після того як Скорик повернувся до адмінбудівлі, на площу прибули кілька автобусів, з яких вийшли близько двохсот екіпірованих у захисне спорядження осіб, озброєних дерев’яними битами, кийками та металевими прутами, з наклейками на одягу "Стоп, Майдан!" і георгіївськими стрічками.

Вони жорстоко побили учасників мирного пікету, в тому числі й журналістів, за повної бездіяльності присутніх на площі працівників міліції. Було розбито фото- і відеокамери журналістам, які висвітлювали акцію біля будівлі ОДА.

Фото: Думская

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-