Україна має зробити все, аби Росії не було в ПАРЄ - політолог

Україна має зробити все, аби Росії не було в ПАРЄ - політолог

Укрінформ
Ризик повернення російської делегації у ПАРЄ справді існує, але щоб змусити цю організацію рахуватися з позицією України, нашій делегації слід активно працювати і намагатися задіяти якомога більше наших прямих, і непрямих союзників у складі організації.

Таку думку в коментарі Укрінформу висловив політолог Володимир Фесенко.

"Ризики (повернення російської делегації у ПАРЄ. - Ред.) безумовно, є. Українська делегація  використовує тактику процедурного блокування, і вона поки що спрацьовує. Але є очевидний прямий інтерес і публічна позиція керівника ПАРЄ пана Аграмунта, і якщо він буде наполягати і просувати повернення Росії, то ризики можуть бути достатньо серйозні", - сказав Фесенко.

Водночас він спрогнозував, що ідея президента ПАРЄ щодо повернення російської делегації може спричинити серйозний внутрішній конфлікт у самій Асамблеї, і проблема тут не в тому, що відсутність Росії у залі ПАРЄ заважає загальноєвропейському контексту обговорення якихось проблем.

"Росія дійсно велика країна і багато на що впливає, але тут є серйозна проблема: повернення Росії і визнання російської делегації після виборів до Держдуми буде означати опосередковане, непряме, але визнання анексії Криму. Це треба розуміти, це принципові речі для нас", - підкреслив експерт.

На його думку, подальший розвиток ситуації багато в чому залежатиме від поведінки наших партнерів з європейських країн і їхньої підтримки жорсткої позиції України. При цьому політолог вважає, що ідея деяких народних депутатів піти з ПАРЄ, якщо туди буде допущена Росія,  для нас є не найкращим варіантом. 

"Я думаю, що це (залишати ПАРЄ. - Ред.) неправильно, бо ми тоді опинимося в самоізоляції. Але для того, щоб цього не сталося, щоб змусити керівництво ПАРЄ рахуватися з позицією України, треба, щоб нас підтримали наші союзники серед європейських країн, зокрема, членів Євросоюзу. Їх багато - країни Балтії, Польща, Румунія, можна розмовляти також  з Грузією, можливо, з Молдовою. З великими західними країнами теж треба працювати. Я думаю, що у цьому сенсі може бути важливою позиція Німеччини, Великої Британії тощо. Тобто нам потрібно активно працювати і намагатися задіяти якомога більше наших і прямих, і непрямих союзників у складі ПАРЄ ", - переконаний Фесенко.

Як повідомляв Укрінформ, президент Парламентської асамблеї Ради Європи Педро Аграмунт на відкритті осінньої сесії ПАРЄ заявив, що асамблея має зробити все необхідне для повернення до пленарної зали представників Росії, які добровільно залишили ПАРЄ через санкції.

У вересні кілька впливових політиків Асамблеї з'їздили до Москви, щоб провести перемовини про те, чи буде Росія повертатися за стіл перемовин в ПАРЄ і про умови її можливого повернення.

Голова постійної делегації в ПАРЄ, народний депутат від БПП Володимир Ар'єв 10 жовтня заявив, що українська делегація однозначно буде проти того, щоб змінювати регламент Асамблеї, аби до організації повернулася Росія. 

11 жовтня Ар'єв повідомив, що Бюро Парламентської асамблеї Ради Європи відмовилося від ідеї змінювати регламент Асамблеї на догоду Росії. Водночас він підкреслив, що це рішення не є остаточним, оскільки російську пропозицію винесуть на дебати в політичні групи ПАРЄ у п'ятницю, 14 жовтня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-