10 жовтня: найголовніше за день

10 жовтня: найголовніше за день

Укрінформ
Росію хочуть повернути в асамблею ПАРЄ. Безвізовий режим з ЄС навряд чи приймуть до 24 листопада. Клінтон знову перемогла Трампа на дебатах.

06.10

Передвиборчі дебати у США. Знову перемогла Клінтон

Кандидат у президенти США від Демократичної партії Хілларі Клінтон здобула перемогу в другому турі передвиборних дебатів. Про це свідчать дані опитування CNN/ORC, пише «УП».

«Клінтон підтримали 57% опитаних, республіканця Дональда Трампа - 34%», - йдеться у повідомленні.

Впродовж дебатів кандидати посперечалися про використання електронної пошти Хілларі Клінтон, реформу системи охорони здоров'я, про іслам та Росію.

Клінтон підкреслила, що мусульмани є складовою частиною американського суспільства, а прийом біженців - це гуманітарний обов'язок враховуючи тривалість громадянської війни в Сирії, а також звинуватила Росію в дестабілізації обстановки. При цьому Клінтон назвала курдів "кращими партнерами" в боротьбі з ІДІЛ.

«Укрінформ»: Трамп вийшов на другий тур дебатів на тлі гучного скандалу. Телевізійники оприлюднили непристойні вислови Трампа про жінок. Дійшло до того, що Республіканська партія може замінити його на виборах на Майкла Пенса, а 43% американців вважають, що Трамп має зняти свою кандидатуру. Щодо дебатів, то Клінтон знову була переконливішою, відчувалися її досвід і хороша робота помічників.

07.00

Парламентські вибори в Грузії. Партія Саакашвілі програла «Грузинській мрії»

У парламенті Грузії будуть представлені "Грузинська мрія", "Єдиний національний рух" і проросійський "Альянс патріотів Грузії". Як повідомляє Центральна виборча комісія країни, це стало зрозуміло після підрахунку 99,9% голосів виборців.

Найбільше голосів виборців отримала правляча партія – "Грузинська мрія"- 48,6%, за нею - попередня правляча партія, створена Михайлом Саакашвілі, "Єдиний національний рух" - 27,14%. Партія "Альянс патріотів Грузії" балансувала на межі, але врешті набрала рівно 5% голосів виборців і зможе утворити фракцію з шістьох депутатів.

«Укрінформ»: Насправді це означає одне: ми слабо знаємо чим і як живе Грузія. Сенсацією виборів став прохід проросійської партії з маргінальною антизахідною риторикою? «Грузинська мрія» також вважалась проросійською, також перемогла на виборах 4 роки тому. А дипломатичні відносини з РФ – як були розірвані, так і залишились.

10.25

Санкції в дії. Siemens заборонив використовувати свої електротурбіни в окупованому Криму

Німецька компанія Siemens заборонила використовувати електротурбіни, що виробляються на її підприємствах, в окупованому Криму. Про це повідомив заступник міністра юстиції Сергій Пєтухов на консультації Україна-ЄС з питання політики невизнання незаконної анексії Криму в Брюсселі, повідомляє Крим.Реалії.

Серед проблемних моментів, пов'язаних з невиконанням санкційного режиму торгівлі європейських компаній з Кримом, обговорювалося питання постачань електротурбін компанії Siemens, спочатку передбачених для станції, яку планують на Кубані. Сергій Пєтухов запевнив, що «у контракті німецької фірми внесені пункти, які забороняють використовувати ці турбіни на території Криму. Ми, зі свого боку, продовжимо моніторинг цієї угоди».

Представник українського уряду додав, що ЄС оновлює своє інформування бізнес-структур: при підписанні контрактів з Росією, в них буде вписано положення, що обмежує використання товарів та технологій, передбачених санкціями, на території Криму.

«Укрінформ»: Ніхто краще не проконтролює виконання санкцій крім нас. Тому саме Україна (політики, дипломати, активісти) зобов’язана тримати ЄС в тонусі. Аби навіть думок про обхідні схеми не виникало. Найгостріша наразі проблема – незаконний захід кораблів країн-членів ЄС в Крим. Україна повинна вимагати пояснень і покарання по кожному випадку.

12.25

Мистецька сенсація. В Ужгород привезуть твори Енді Воргола

Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль задумав привезти до Ужгорода музейні твори відомого художника Енді Воргола. Про таку ініціативу повідомляє його прес-служба

"У нас виникла ідея влаштувати в атріумі облдержадміністрації виставку музейних творів Енді Воргола, яку приурочимо до відкриття площі. Для реалізації цієї ідеї попросимо сприяння Генерального консульства Словацької Республіки в Ужгороді. Виставка Енді Воргола могла б стати справжньою мистецькою подією не тільки для Закарпаття, а й далеко за його межами», - вважає Москаль.

Він нагадав, що один із найвідоміших художників сучасності, засновник поп-арту походить із родини русинів-українців, які проживали в с.Микова біля Меджилабірців, що за 120 кілометрів від Ужгорода в Словаччині. "Будучи у містечку, ми хотіли запросити родичів Енді Воргола на відкриття площі, названої на його честь у с.Минай біля Ужгорода. Як виявилося, прямої рідні всесвітньовідомого художника в Словаччині немає, тому ми запросили на Закарпаття керівництво Музею сучасного мистецтва", – зазначив Москаль.

«Укрінформ»: Навіть дивно, що ця ідея прийшла лише зараз. В України під боком батьківщина генія поп-арту, а у нас більшість освічених людей про це й не чули. Для багатьох взагалі буде одкровенням, що Воргол етнічний русин-українець. Маємо надію, що задум невгамовного Геннадія Москаля реалізується вже найближчим часом.  

13.00

Нобелівська премія з економіки. Нагорода дісталась за внесок у теорію контрактів

У понеділок, 10 жовтня, у Стокгольмі оголосили лауреатів 48-ї премії Банку Швеції в пам'ять Альфреда Нобеля з економічних наук. Ними стали Олівер Харт з Гарвардського університету та Бенгт Хольмстром з Массачусетського технологічного інституту. Про це повідомив постійний секретар Шведської королівської академії наук Йоран Ганссон, інформує кореспондент Укрінформу.

«Шведська королівська академія наук вирішила нагородити премією Банку Швеції в пам'ять Альфреда Нобеля з економічних наук у 2016 році Олівера Харта та Бенгта Хольмстрома за їхній внесок до теорії контрактів», - сказав Ганссон.

«Укрінформ»: За словами експертів, Харт і Хольмстром розробили найфундаментальнішу теоретичну роботу з питань контрактів. Вчені пояснили усе – від доцільності укладання контрактів до форм виплат працівникам.

14.10

Росію хочуть повернути в асамблею ПАРЄ. Кажуть, її відсутність нікому не на користь

Президент Парламентської асамблеї Ради Європи Педро Аграмунт наполягає на тому, що асамблея має зробити усе необхідне для повернення до пленарної зали представників Росії, які залишили ПАРЄ через санкції. Про це він заявив, відкриваючи осінню сесію ПАРЄ, повідомляє "Європейська правда".

"Ситуація, коли Росія відсутня на асамблеї, не на користь нікому – ні Росії, ні асамблеї, ні комусь з інших 46 країн", - вважає він. Аграмунт також поскаржився на опір окремих сил, які не вважають можливим зняття обмежень з представників РФ.

Президент ПАРЄ зауважив, що і надалі працюватиме над поверненням Росії, та закликав інших політиків підтримати його. Попри це, Аграмунт наголосив, що і надалі треба говорити про порушення з боку РФ. "Діалог не повинен підривати наші принципи", - заявив він.

«Укрінформ»: Ірина Геращенко прокоментувала цю заяву так: «Аграмунту даються взнаки регулярні вояжі до Москви». Тому й не дивно звідки цей тон та ідеї. Шкода, що Аграмунт не назвав хто ж це заважає веденню діалогу з Росією. Чи це раптом не Україна, у якої Росія окупувала територію і веде війну?  Куди простіше назвати тих, лобіює інтереси РФ в ПАРЄ – це представники усіляких ультра – лівих, правих - та ті, хто пов'язаний з російським бізнесом.

15.05

Путін прибув до Туреччини. Вперше після інциденту з Су-24

Президент Росії Володимир Путін прибув до Стамбула для участі у Всесвітньому економічному конгресі, де проведе двосторонні зустрічі зі своїм турецьким колегою Реджепом Тайіпом Ердоганом та президентом Венесуели Ніколасом Мадуро. Про це повідомляє РИА Новости.

Це перший візит Путіна до Туреччини після інциденту з бомбардувальником Су-24, який був збитий турецьким винищувачем за перетин сирійсько-турецького кордону у листопаді минулого року. Пілот бомбардувальника загинув. Росія після цього ввела санкції проти Анкари. У червні-серпні почалося відновлення відносин.

На переговорах Путіна та Ердогана, як повідомляв раніше прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, будуть обговорюватися питання, пов'язані з ходом нормалізації російсько-турецьких відносин. Також відбудеться обмін думок щодо актуальних регіональних і світових питань, насамперед, щодо ситуації у Сирії.

«Укрінформ»: Туреччина і Росія швидкими темпами нормалізують стосунки. Путін з Ердоганом спочатку надули щоки, а потім підрахували збитки від санкцій, і вирішили помиритись. Що з того Україні? А нічого. Головне, щоб позиція Туреччини по Криму не змінювалась.

16.00

Справа Сущенка. Затриманий журналіст дякує за масштабну підтримку

Адвокат Марк Фейгін відвідав затриманого в Росії кореспондента Укрінформу Романа Сущенка, який подякував за підтримку усіх небайдужих, особливо журналістів. Про це Фейгін повідомив у своєму твіттері.

«Вийшов від Романа Сущенко. Передає всім привіт, дякує за підтримку особливо журналістів. Масштаб цієї підтримки його дуже підбадьорив», – пише адвокат.

Голова МЗС України Павло Клімкін заявив, що затримання та арешт Романа Сущенка в Москві - традиційна тактика Росії, його справа є сфабрикованою. "Ми по-перше прекрасно знаємо, що РФ все це фабрикує. По-друге, ми чудово розуміємо, що зараз Росія намагається так сказати піднімати ставки за всіма напрямами. І третє, на жаль, наш консул провідає Романа лише в середу, ми домоглися дозволу лише в середу, 14-го о 14:00. Тоді ми будемо, звичайно, знати більше про стан Романа", - зазначив він.

«Укрінформ»: Поки немає жодних подробиць «шпигунства» Сущенка (а це також показник достовірності справи), експерти змушені робити лише здогадки. Більшість впевнені, що Сущенко потрібен російській владі, як статусний заручник. Подивимось, що зміниться у справі після того, як Романа відвідає консул.

17.10

Безвізовий режим з ЄС. Посол ЄС в Україні сумнівається, що угоду ратифікують до 24 листопада

Голова Представництва ЄС в Україні Хьюг Мінгареллі не виключає, що питання безвізового режиму України з Європейським союзом не буде прийняте до дати саміту Україна – ЄС 24 листопада. Про це він заявив сьогодні під час прес-конференції в Києві, передає кореспондент РБК-Україна.

"Кілька місяців тому Європейська комісія зробила висновок, що Україна виконала всі умови для того, щоб отримати безвізовий режим. Між тим рішення має бути прийняте Радою ЄС та Європейським парламентом - ці два інститути працюють над аспектом лібералізації. Я не можу стверджувати, що до 24 листопада буде прийнято рішення про безвізовий режим", - заявив Мінгареллі.

Також невідомо, чи буде до цього часу вирішене питання про ратифікацію угоди Нідерландами. "Якщо бути абсолютно відкритим і щирим, мені здається, що навряд чи Угода про асоціацію буде ратифікована всіма 28 членами ЄС до 24 листопада", - додав посол.

«Укрінформ»: Не варто зациклюватися на якихось датах чи термінах. Наш шлях до ЄС ще довгий та складний, тому потрібно просто не зупинятися. І не звертати увагу на тих, хто біжить за караваном і гавкає.

Огляд Святослава Василика. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-