Росія заблокувала резолюцію Радбезу ООН щодо Сирії

Росія заблокувала резолюцію Радбезу ООН щодо Сирії

Укрінформ
Російська делегація прогнозовано заблокувала проект резолюції Франції та Іспанії в Раді Безпеки ООН, що містила заклик припинити бомбардування цивільних кварталів Алеппо, вчергове скориставшись правом вето

Українська делегація у цьому зв'язку висловила стривоженість та нагадала, що Москва так чинить не тільки в сирійському питані, але також відносно України, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Україна має честь бути співспонсором і голосувати на підтримку цієї резолюції. Ми високо цінуємо важку роботу французьких і іспанських делегацій з підготовки та проведення переговорів по цьому дуже важливому документу", - заявив з цього приводу Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко.

Він підкреслив, що Україна "вкрай стривожена, втім не здивована, тим фактом, що всі ці зусилля зрештою були зірвані ветом Росії". Це вже п'ятий випадок, коли Росія застосувала своє право вето по відношенню до проектів резолюцій Сирії впродовж останніх років, нагадав український дипломат.

Водночас, представник України висловив розчарування тим, що Політична заява про тимчасове припинення права вето в разі масових звірств (ініціатива, покликана обмежити використання цього права постійними членів Ради) поки не отримала розвитку. "Росія більше зацікавлена у збереженні власних привілеїв, ніж виконання своїх обов'язків перед міжнародною спільнотою", - зазначив дипломат.

Для України це не нове, підкреслив Єльченко. "Ми вже бачили, як Росія користується своїм правом вето зовсім недавно, в березні 2014 року і липні 2015 року. У цих випадках дії Ради Безпеки ООН могли би врятувати тисячі людських життів і надіслати потужний сигнал винним у скоєнні огидних актів проти цивільних осіб, що їх злочини не лишаються безкарними, - наголосив Постійний представник України при ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-