Розведення військ в АТО не означає зміну лінії розмежування - Марчук

Розведення військ в АТО не означає зміну лінії розмежування - Марчук

Відео
Укрінформ
Остаточне вирішення проблеми – це не тільки розвести синхронно підрозділи, це по-перше, розмінувати все.

Про таке в ефірі "5 каналу" заявив представник України в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі Євген Марчук.

"Багато люди з тривогою кажуть, що ми (ЗСУ – ред.) покидаємо території. Нічого ми не покидаємо і не залишаємо, тому що синхронне розведення – це де-факто на мові військовій – передислокація. Чому? Тому що в угоді ми майже три раунди довго гризлися, билися, щоб завести формулу, яка є, і потім добитися, що вони саме так цю формулу розуміють. Там написано: "Без шкоди…" і далі йде перелік трьох головних Мінських документів від вересня 2014 року до лютого 2015 року. В цих документах визначені лінії, сьогодні де-факто лінія для української сторони – це лінія зіткнення. "Без шкоди" означає, що коли сторони підписалися, що розведення на 1 км військових підрозділів, якщо наші війська відійшли на 1 км, це не означає, що змінилася лінія зіткнення, а лінія зіткнення це параметри підконтрольності уряду України. Тобто передислокація на 1 км, це не значить, що лінія підконтрольної території зменшилась на 1 км, абсолютно ні", – сказав Марчук.

За його словами, це записано в угоді. Врешті-решт сторони погодилися. Остаточне вирішення проблеми – це не тільки розвести синхронно підрозділи, це по-перше, розмінувати все, створити 100% умови для патруля СММ ОБСЄ, куди він захоче: "Розмінувати дороги – штука чутлива, бо є дуже велика недовіра сторін. Тому біля Золотого завершене відведення, як і біля Петрівського, це ж не в самих населених пунктах, так само буде і біля Станиці Луганської".

За словами Марчука, ніякого стратегічного значення вищезазначені населені пункти не мають. Їх обирали військові, а не перемовники, за принципом, де найменше ризиків, але вони є, і при умовах, яких потім добивалися переговорники. Він також зауважив, що обрали Станицю Луганську як точку розведення, тому що там через зруйнований міст за липень 2016 року через КПВВ пройшло 100 тис. людей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-