Путін лякає. А вам страшно?

Путін лякає. А вам страшно?

Аналітика
Укрінформ
Бомбосховища для «всієї Москви», навчання ЦО на 40 млн осіб. Все для того, щоб свідомість змирилася: війна цілком можлива. Ядерна

Мало не щодня з Росії надходять великі і малі повідомлення, які в сукупності малюють картину активної підготовки країни до великої, не виключаючи ядерної, війни. Приміром, масштабні навчання з цивільної оборони (з 4 по 7 жовтня), гучно названі Всеросійським тренуванням, у які залучено 40 мільйонів людей, більше 200 тисяч фахівців аварійно-рятувальних формувань, біля 50 тисяч одиниць техніки, включно з маломірними суднами та авіацією, тощо. Або бадьора доповідь головного у московському МНС, що бомбосховища Москви готові до НП і можуть вмістити 100% населення російської столиці. Чи оголошення російським МНС будівництва підземних споруд під Москвою для захисту її жителів від ядерного нападу.

«Бросай оружие, я контуженный!»

Безумовно, у всіх цих навчаннях-планах-звітах є солідна частка звичної для Росії показухи, що породжує закономірний скепсис, і навіть сміх, щодо  реальності слів російських еменесівців. Але якщо поєднати такі новини з новинами західних ЗМІ про наміри Росії модернізувати свій ядерний потенціал за рахунок введення нового покоління ядерних бомбардувальник, балістичних ракет та ядерної зброї для підводних човнів, а особливо – з новинами про загострення останнім часом стосунків Росії зі США і Заходом, якими переповнені інформаційні стрічки, то вимальовується не така вже й смішна картинка.

Обґрунтовані сумніви щодо того, чи справді російське керівництво збирається воювати ядерною зброєю залишаються, а от те, що така «підготовка» всерйоз лякає людей – очевидно. Тільки кого саме Кремль лякає більше – власних громадян чи закордонних? До переляку росіян Кремлю байдуже, від нього йому нічого не перепаде. Він розраховує, що західний обиватель від новин на кшталт «у Москві будують нові бомбосховища від ядерної зброї» побіжить вимагати від своїх політиків швидше миритися з Росією, бо кому воно оце треба – перестрілюватися ракетами з ядерними зарядами. Тобто, маємо черговий прояв вже звичної кремлівської стратегії і тактики, яку образно називають словами «мента» Толіка Дукаліса: «Бросай оружие, я контуженный!»

Адекватною відповіддю на таку «стратегію» може бути лише спокійний аналіз усіх кроків, які робить Кремль, аби когось налякати. Зокрема, як він насправді готується захищати москвичів від бомбувань.

«Белый пепел кружит над Москвой»

За підсумками Всеросійського перепису населення 2016 року, в столиці Росії проживає 12,3 мільйона чоловік. Однак, неофіційні дані говорять про зовсім іншу цифру - до 20 мільйонів чоловік. Звідси запитання: чи реально розмістити всіх москвичів у надійні укриття?

Відтак «Укрінформ» поцікавився кількістю московських бомбосховищ.

Згідно з даними російського МНС за 2014 рік, в Москві існує 118 захисних споруд цивільної оборони. Найбільше - «Москва-сіті» - вміщує 8 тисяч осіб.

Проте, в матеріалі російського видання КП «Як влаштовані московські бомбосховища» мова йде про дещо більшу кількість споруд цивільної оборони: уздовж МКАДу - 200 сучасних бункерів, а в центрі - близько 1200 бункерів.

За розміром московські бомбосховища діляться на три типи: вміщають до 150 чоловік - маленькі (в основному це підвали житлових будинків), від 150 до 600 - середні (в основному на підприємствах), від 600 - великі.

Відтак давайте порахуємо скільки людей, на випадок години «Ч», матимуть шанс врятуватися, якщо знатимуть куди бігти і добігти встигнуть. За приклад ми беремо великі бомбосховища, що вміщають близько 2 тисяч людей. Таким чином, маємо наступне: 1518 * 2000 = 3 млн 36 тис. осіб (де 1518 – загальна сума усіх бомбосховищ згідно з даними МНС та видання «КП»).

Але це не все… Сховатися від бомб москвичі зможуть у найближчій станції метрополітену, де на кожній станції у вестибюлях і навіть тунелях зможе сховатися від 5 до 25 тисяч чоловік. А це означає, що московське метро врятує близько 2 мільйонів осіб.

В результаті, якщо додати кількість осіб з бомбосховищ і метрополітену, то вимальовується цікава цифра – 5 млн 36 тис. осіб, яку ми округлимо до 6 млн (адже невідомо, яка точна кількість бункерів у Москві).

Виникає питання: а де сховаються ще 14 мільйонів? І тут, нічого іншого не спадає на думку, окрім як крилатого «ну, вы там держитесь», і наспівуйте, теж популярну, російську пісню «Белый пепел кружит над Москвой».    

Юрій Сандул, Мирослав Ліскович. Київ

Між тим

У коментарі російській радіостанції «БФМ.Ру» міністр юстиції РФ Олександр Коновалов заявив, що не вірить в те, що усіх жителів Москви можна розмістити в надійних укриттях: «По-перше, я не вірю, щоб у нас можна розмістити 15-мільйонне місто в надійних укриттях, а по-друге, у МНС напевно розраховують на те, що перевіряти ніхто на практиці не стане. Але відомство відзвітувало, що повністю забезпечило захист цивільного населення. Небезпечно те, що людей привчають до думки, що війна - це щось можливе, і треба бути готовим, особливо, якщо буде дешева горілка і багато бомбосховищ, то, наче б то, і життя налагоджується».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-