Про візовий чи безвізовий режим з Росією: дискусія неможлива

Про візовий чи безвізовий режим з Росією: дискусія неможлива

Аналітика
Укрінформ
Сьогодні, дуже ймовірно, Верховна Рада голосуватиме за введення візового режиму з Росією

Спрогнозувати результат практично неможливо. Судячи з висловлювань політиків напередодні голосування розклад можливих голосів «за» і «проти» дуже непевний.

В Україні суперечка між прихильниками і противниками введення візового режиму з Росією триває від самого початку збройного конфлікту, простіше кажучи – війни, з цією країною, але й досі її, суперечку, можна називати «дискусією» тільки в лапках. Справжня, без лапок, дискусія буває лише тоді, коли сторони хоч у чомусь мають спільну думку і оперують аргументами однакового характеру, від чого з’являється  надія, що суперечка породить істину. Тут цього нема і близько.

Одні оперують аргументами політичної доцільності в умовах війни, які можна звести до безумовного і перевіреного історією принципу «якщо війна – то жодних контактів з ворогом, окрім як стрілянина на фронті», другі підраховують можливі збитки від введення віз у доларах чи гривнях, доводячи, що велика сума чогось може бути виправданням і безвізу, і торгівлі, і дипломатичних стосунків з ворогом навіть під час відкритої війни.

Зближення позицій чи якогось компромісного рішення тут бути не може, бо сторони перебувають ніби у паралельних реальностях, котрі, як відомо з шкільного курсу математики, не перетинаються. Надто різні цінності та інтереси у сперечальників. Як на війні. Спроби поєднати ці два діаметрально протилежні способи мислення призводять лише до відчуття якоїсь ірреальності, як-от, приміром, коли в один і то й же день чуємо від МЗС категоричну пораду українцям взагалі не їздити до Росії, бо небезпечно для життя, і його ж заклики ретельно зважити всі ризики введення візового режиму з Росією.

За кілька годин до голосування нема сенсу долучатися до «дискусії». Нікого ні в чому жодні аргументи вже не переконають. Краще просто трохи почекати, щоб з’ясувати: зі скількох умовних «патріотів» і умовних «бізнесменів» на даний момент складається Верховна Рада України. І вже з урахуванням цього нового розкладу парламенту на «більшість» та «опозицію» щось пояснювати, про щось розмірковувати, робити висновки і прогнози, давати оцінки і закликати когось до чогось.

Юрій Сандул. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-