5 жовтня: найголовніше за день

5 жовтня: найголовніше за день

Укрінформ
Уряд вимагає змін до «закону Савченко». Справа Сущенка: Рада звернулась до світу. Кличко пообіцяв тепло у київських школах і лікарнях вже за п’ять днів.

05.55

Скандал з Yahoo. Компанія сканувала переписку для спецслужб

На вимогу американських спецслужб компанія Yahoo 2015 року створила програму для аналізу вхідних листів всіх користувачів свого поштового сервісу. Про це повідомляє Reuters.

Програма була призначена для відсіювання в реальному часі всіх вхідних листів, що містять певне поєднання символів. Чи передала компанія при цьому спецслужбам будь-які відомості поки з'ясувати не вдалося.

Це перший відомий випадок, коли перевірка стосувалася аналізу настільки великого обсягу даних у реальному часі.

«Укрінформ»: Цікаво, що за законами США компанії можуть оскаржувати в суді втручання спецслужб у свою діяльність. Міг це зробити і Yahoo, але не став: все одно програє. Навіть всесильні Facebook

та Google пішли на співпрацю зі спецслужбами. При цьому в американському суспільстві й досі йде дискусія: чи є боротьба з тероризмом достатнім виправданням для порушення конфіденційності листування в соцмережах.    

07.45

В Польщі хочуть повністю заборонити аборти. Уряд відхрестився від подібних змін в законі

Польський уряд не працював і не працює над законодавчими змінами, які стосуються заборони абортів в Польщі. Про це повідомила голова Ради міністрів Польщі Беата Шидло, інформує кореспондент Укрінформу.

Водночас, вона викликала на розмову главу МЗС Польщі Вітольда Ващиковського, який розкритикував учасників так званого "чорного протесту" по всій Польщі в понеділок проти заборони абортів. В ефірі радіо RMF.FM він заявив: нехай протестуючі "побавляться", якщо у країні немає інших важливіших проблем.

Станом на сьогодні проект закону про аборти в Польщі є одним з найсуворіших в Європі. Переривання вагітності можливе тільки в разі небезпеки для життя і здоров'я жінки, при важкому невиліковному захворюванні зародка, а також після зґвалтувань та інцесту. У разі прийняття нового закону лікарю, який здійснює аборт, і його пацієнтці може загрожувати до п'яти років тюремного ув'язнення.

«Укрінформ»: Як би там пані Шидло не заперечувала, але законопроект вже в парламенті і його активно нав’язують польському суспільству. Заборону абортів вже підтримує більше 60% поляків. Аргументи прихильників: аборт – це злочин і кожна дитина має право народитися. Якщо правляча партія консерваторів «Право і справедливість» таки дотисне Сейм і прийме цей закон, то Польща стане другою країною в Європі після Ірландії де повністю заборонять аборти.

11.40

«Мандри» львівського сміття. Його відмовились приймати і на Вінниччині

На Вінниччині мешканці Погребищенського району третю добу блокують шість великовантажних автівок зі львівським сміттям. Про це кореспонденту Укрінформу повідомили у Погребищенській міській раді.

«Люди вже третю добу не випускають шість автомобілів зі сміттям, яке нам підкинули зі Львова. Вчора наче питання вирішувалося і те сміття, що встигли викинути, почали вантажити у КамАЗи фірми-перевізника. Але представник компанії не розрахувався з людьми, і сміття знову скинули. Те, що в машинах, почало гнити, текти з машин. Люди бояться, що все так і залишиться, тому і блокують автівки», - повідомили у міськраді.

Наразі біля міського сміттєзвалища чергують близько півсотні осіб. Вони не випускають машини зі сміттям, поки не приберуть те, що вже висипали. Водіїв, які опинились заручниками ситуації, місцеві постачають водою і підгодовують.

«Укрінформ»: Київ, Дніпропетровщина, Миколаївщина, Вінниччина – географія «відмовників» від львівського сміття. Воно для мера Львова Андрія Садового стає фактично «золотим» - за його прийом доводиться переплачувати і обіцяти різні преференції. А все чому? А тому, що 25 років ніхто не бажав займатися проблемою утилізації, будувати відповідні заводи. І проблема Львова – це насправді потенційна проблема всієї Україні.

13.00

Нобелівська премія з хімії. Троє вчених створили молекулярні машини

Нобелівський комітет присудив премію з хімії у 2016 році Жан-П'єру Соважу, Джеймсу Фрейзеру Стоддарту та Бернарду Лукасу Ферінзі за проектування і синтез молекулярних машин. Про це на прес-конференції з нагоди оголошення лауреатів премії повідомив постійний секретар Шведської королівської академії наук Йоран Ганссон, інформує кореспондент Укрінформу.

Француз Соваж, британець Стоддарт та голландець Ферінга розробили молекули з контрольованими рухами, які можуть виконувати певні завдання. Премію у розмірі 8 млн шведських крон розділять порівну між усіма лауреатами.

«Укрінформ»: Якщо вірити коментарям, то ці троє хіміків зробили прорив в науці подібний до створення електричного двигуна в позаминулому столітті. Їх відкриття вже назвали молекулярною машиною. Обєднання молекул в єдиний механізм дозволятиме в малому масштабі проектувати усе – від автомобілів до людських мязів.

13.25

Уряд вимагає змін до «закону Савченко». Він не діятиме для  тих, хто вчинив тяжкі злочини 

Уряд найближчим часом запропонує Верховній Раді внести зміни до "закону Савченко", а наступним кроком стане пропозиція щодо посилення відповідальності для тих громадян, які скоїли тяжкі злочини не вперше. Про це прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив на засіданні уряду в середу, повідомляє кореспондент Укрінформу

"Страшна цифра - 27 навмисних убивств, 12 зґвалтувань, розбої, крадіжки, пограбування. За такі злочини треба давати пожиттєве ув'язнення, а не давати можливості через закон виходити на волю тим, хто починає виходити та знову вбивати", - сказав Гройсман.

У свою чергу, міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що 11% звільнених за "законом Савченко" вчинили нові злочини. Про це Аваков написав на своїй сторінці в Facebook. "Кабмін вніс у паламент зміни до "закону Савченко". Вбивці, ґвалтівники та інші злочинці, засуджені за тяжкими статтями Кримінального кодексу - не повинні мати ніяких поблажок", - заявив він.

«Укрінформ»: За «законом Савченко» достроково вийшли 8,5 тисяч засуджених. З них 906 осіб (11%) вже вчинили нові злочини. Ці цифри прогнозувалися і до них поліцію готували. Так, «закон Савченко» суперечливий, але його мета не поблажки для злочинців, а покращення роботи слідства, аби люди не сиділи в СІЗО по кілька років. Тому тиснути зараз на статистику – це просто популізм влади.

14.00

Новий опалювальний сезон в Києві. 10 жовтня включать тепло в дитсадках, школах і лікарнях

Мер Києва Віталій Кличко дав доручення у зв'язку із похолоданням розпочати подачу тепла лікарням, поліклінікам, дитсадкам та школам з 10 жовтня. Про це під час засідання антикризового штабу заявив мер Києва Віталій Кличко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

За його словами, рішення щодо включення опалення у будинках буде прийматися окремо. "Буде прийнято окремо рішення, ми будемо враховувати циклон, потім синоптики обіцяють нам потепління на деякий час, зараз ми стежимо за погодними умовами і відповідно від погодних умов ми будемо підключати опалення", - зазначив він.

«Укрінформ»: Нарешті ми почули, що комунальні компанії зважають на прогноз погоди. Сподіваємось, що аргумент «несподівано прийшли холоди» поховано назавжди. Тепер чекаємо, що відійде в небуття інша мантра про те, що «а нам не давали вказівки згори». Кличко так і сказав, остаточне рішення приймають на місцях, орієнтуючись по ситуації.

15.20

Рейтинг найбагатших американців від Forbes. Білл Гейтс перший вже 23 роки поспіль

Журнал Forbes опублікував щорічний рейтинг 400 найбагатших американців, який вже 23 рік поспіль очолив один із засновників комп’ютерної корпорації Microsoft 60-річний Білл Гейтс. Як повідомляє офіційний сайт Forbes, статок Гейтса становить $81 млрд.

"Друге місце у рейтингу посів глава і засновник Amazon.com (інтернет-продажі) 52-річний Джеф Безос, чий статок за рік зріс на цілих $20 млрд та склав $67 млрд. На третьому місці опинився 86-річний гендиректор найбільшого американського холдингу Berkshire Hathaway Уоррен Баффет, який вперше за 15 років поступився другим місцем і чиї статки Forbes оцінив у $65,5 млрд", - показує рейтинг.

У п'ятірку найбагатших американців також потрапили засновник і глава соціальної мережі Facebook 32-річний Марк Цукерберг зі статком $55,5 млрд, слідом за яким опинився засновник Oracle (програмне забезпечення) 72-річний Ларрі Еллісон, чий статок оцінюється у $49,3 млрд.

«Укрінформ»: Як жартують, між Трампом та Клінтон американці обирають Гейтса. В США жалкують, що мудрий та скромний Гейтс проміняв велику політику на улюблену гру в брідж. Ігнорує політику і найуспішніший підприємець року Джеф Безос. Польоти в космос його цікавлять куди більше ніж Білий дім.

16.10

Справа Сущенка. За словами Стеця, Мінінфополітики контролює ситуацію,а Рада звернулась до міжнародної спільноти

Міністерство інформаційної політики цілодобово контролює ситуацію із незаконно затриманим у РФ журналістом Укрінформу Романом Сущенком. Про це заявив міністр інформаційної політики Юрій Стець на засіданні Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформполітики у середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"В даному випадку постійно, щохвилини, 24 години на добу від міністерства контролює цю ситуацію мій заступник Артем Біденко. Щохвилини, тому що інформація, в тому числі під грифом "для службового користування", надходить і о третій годині ночі", - сказав Стець.

Він додав, що будь-яка інформація щодо Сущенка під грифом "для службового користування" буде надана будь-кому з народних депутатів. "В тому числі та інформація, яку я зараз не можу озвучити публічно", - сказав міністр.

Крім цього, Верховна Рада звернулася до міжнародної спільноти про консолідування зусиль для звільнення українських журналістів, яких утримують в Росії та окупованому нею Криму. Про це йдеться в заяві парламенту про незаконне позбавлення свободи українських журналістів Романа Сущенка та Миколи Семени до парламентів держав-членів та керівництва Європейського Союзу, ОБСЄ, Ради Європи, а також США, Канади, Японії та Європейського парламенту.

«Укрінформ»: Те, що до Сущенка не пускають консула і обмежили доступ адвоката, підтверджує – Росія нашвидкуруч «шиє» справу. На думку Марка Фейгіна та Рефата Чубарова, Сущенка взяли в заручники аби згодом обміняти. Не виключено, що затримання Сущенка це відповідь російських спецслужб на арешт російських диверсантів, інформацію про який не оприлюднювали.  Останнє – неписане правило світових спецслужб, до якого, як бачимо, ФСБ діла немає…

17.10

Україна намагається повернути «скіфське золото». У Нідерландах розпочався суд

Окружний суд Амстердама розпочав засідання щодо "скіфського золота". Понад півтисячі експонатів із чотирьох кримських музеїв у 2013 році вивезли на виставку спершу до Німеччини, потім - до Нідерландів.

Нагадаємо, конфлікт довкола експонатів кримських музеїв виник через анексію Криму Російською Федерацію. Саме в цей час експонати перебували на виставці в Амстердамі. Однак після завершення виставки нідерландська сторона, незважаючи на надані раніше гарантії, заявила про неможливість повернення кримських експонатів Національному музею історії України.

Контракт, який надавав право на тимчасове зберігання колекції Музеєм Алларда Пірсона, завершився 13.06.2014 року, після чого ці культурні цінності вважаються незаконно вивезеними з України і підлягають поверненню.

«Укрінформ»: Вважатимемо, нам дуже пощастило, що «скіфське золото» на момент окупації опинилось за кордоном. Тепер необхідно виграти у Росії  міжнародний суд і повернути унікальні експонати до України. Судячи з усього, грошей держава не економила. Найняті кращі адвокатські компанії, формується проукраїнська позиція в європейській пресі.

Огляд Підготував Святослав Василик, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-