4 жовтня: найголовніше за день

4 жовтня: найголовніше за день

Укрінформ
Розпочався новий призов в ЗСУ. Росія фабрикує справу Сущенка в політичних інтересах. В Україні легалізували iPhone 7.

06.50

НАТО зміцнює східний фланг в Європі. В Польщі базуватиметься танкова бригада США

Важка танкова бригада США, яка буде розміщена в Європі в рамках зміцнення східного флангу НАТО, буде базуватися в країнах Балтії, Румунії, Болгарії, але основа буде перебувати в Польщі. Про це заявив командувач сухопутних військ США в Європі Бен Ходжес в інтерв'ю "Радіо Польща".

За словами Ходжеса, в середині січня 2017 року бригада прибуде з Колорадо в порт Бремерхафен в Німеччині, а звідти – дуже швидко, в рамках навчань, буде перекинута в західну Польщу.

"Таким чином, вже до середини лютого вся бригада буде на місці, після чого почнеться процес, який ми називаємо RSOI – прийом, організація, поступальний рух, інтеграція. Як тільки цей процес завершиться, важка танкова бригада почне свою 9-місячну ротаційну присутність. Частина її буде перебувати в балтійських країнах, ще частина – в Румунії та Болгарії, але основа – залишиться в Польщі", - сказав Ходжес.

«Укрінформ»: Окрім танкової бригади США планує перекинути в Європу додаткові бронемашини та літаки. Подібні дії НАТО – це також санкції проти Росії. Адже ніколи в історії Альянсу її бойові частини не брали РФ в подібну «облогу». Для України – це додатковий фактор стримування гарячих голів в російському Генштабі. 

10.30

Експерти оцінили збитки Росії від санкцій. Це $280 млрд неотриманого капіталу

Через фінансові санкції Росія з другої половини 2014 року недоотримує $280 млрд припливу капіталу, втрати чистого припливу – $160-170 млрд, у тому числі прямих інвестицій – $85 млрд, порахували Овсій Гурвич та Ілля Прилепський з Економічної експертної групи (ЕЕГ), передають Ведомости.

"Вплив санкцій не тільки прямий: фактично вони торкнулися всіх російських компаній і банків. Скорочення прямих іноземних інвестицій, зниження можливостей для позик, зменшення припливу капіталу на ринок держборгу збільшують ефект санкцій приблизно втричі, порахували Гурвич і Прилепський. У 2015 р. прямі інвестиції у Росії скоротилися в порівнянні з 2013 р. на порядок – до $6,5 млрд проти $70 млрд", - йдеться у повідомленні.

За оцінкою Мінекономрозвитку РФ, за два роки дії продовольчого ембарго ціни на продовольство зросли більш ніж на 30%, випередивши інфляцію в 1,2 рази. Імпортозаміщення поки супроводжується зростанням цін й оплачується споживачем.

Нагадаємо, президент Росії Володимир Путін зажадав скасувати всі антиросійські санкції, введені США, в обмін на продовження угоди про утилізацію плутонію. Також глава РФ вимагає компенсувати Росії збиток від санкцій і навіть її власних контрсанкцій.

«Укрінформ»: «Плутонієвий шантаж» вже оцінили як істерику Путіна. Він один з небагатьох в Росії, хто володіє реальними цифрами втрат від санкцій і бачить наближення катастрофи. Звісно, що в США навіть не будуть розглядати цей ультиматум. Навпаки, воєнні злочини Росії в Сирії можуть спровокувати нові санкції.

11.50

Розпочався новий призов. Жоден строковик не поїде в АТО

Від сьогодні розпочався призов громадян на строкову військову службу до Збройних Сил та інших військових формувань України. Про це Укрінформу повідомив керівник прес-служби Генерального штабу ЗС України Владислав Селезньов.

В рамках призовної кампанії, яка триватиме до кінця листопада, до військ планується відправити майже 14 тисяч юнаків віком від 20 до 27 років.

У Генштабі зазначили, що обсяги осіннього призову менші порівняно з минулим весняним призовом на 2 700 осіб, тож підстав для очікування труднощів з невиконанням плану на сьогодні немає.

Жоден строковик не буде направлений до складу сил та засобів АТО.

«Укрінформ»: Попри усі розмови та понад 100 тисяч контрактників, Україна поки що не може відмовитись від призову на строкову службу. Вона потрібна насамперед для підготовки потенційного резерву і тилового забезпечення. Крім цього, нинішні призовники стануть першими хто пройде повний цикл підготовки вже за новими, наближеними до вимог НАТО, стандартами.

13.15

Нобелівська премія з фізики. Нагороджена міжнародна група вчених за вивчення «дивних» станів матерії

У вівторок, 4 жовтня, у Стокгольмі були оголошені лауреати Нобелівської премії з фізики. Про це на прес-конференції з нагоди оголошення лауреатів премії повідомив постійний секретар Шведської королівської академії наук Йоран К. Ганссон, інформує кореспондент Укрінформу.

«Шведська королівська академія наук вирішила нагородити Нобелівською премією з фізики у 2016 році Девіда Джеймса Таулеса, Фредеріка Дункана Майкла Холдейна і Джона Майкла Костерліца за теоретичні відкриття топологічних фазових переходів і топологічних фаз матерій», - оголосив Ганссон. Він додав, що лауреати-фізики «відкрили секрети екзотичної матерії».

Чотири мільйони шведських крон отримає американець Девід Таулес, а ще чотири розділять між собою британці Дункан Холдейн і Джон Костерліц.

«Укрінформ»: Інтернаціональна група вчених зробила прорив у вивчені «дивних» станів матерів – надпровідності, надтекучості. Відкриття вчених з часом можуть використовувати в електроніці та космічних технологіях.

14.50

WikiLeaks анонсує нові викриття. Опублікують документи про вибори в США

Засновник сайту WikiLeaks Джуліан Ассанж, який переховується у посольстві Еквадору у Великій Британії, заявив у вівторок, що сайт опублікує близько одного мільйона документів, пов'язаних з виборами у США та урядами трьох країн. Про це він заявив під час відеозв'язку, присвяченого 10-й річниці організації, інформує Reuters.

"Документи будуть опубліковані до кінця року", - зазначив Ассанж. Він також підкреслив, що інформація про те, що WikiLeaks має намір своїми публікаціями "знищити" кандидата в президенти США Гілларі Клінтон, не відповідає дійсності.

«Укрінформ»: Підзабутий світом Ассанж вирішив нагадати про себе і попіаритись на президентських виборах США. Ассанж самовпевнено заявляє, що його документи вплинуть на результати перегонів. Втім, аналітики кажуть, це порожня реклама. На Клінтон у нього нічого немає, а на «загартованих» прихильників Трампа вже не подіє жоден компромат.

15.05

iPhone 7 відсьогодні офіційно дозволений в Україні

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, внесла до реєстру радіоелектронних засобів та випромінюючих приладів дані про нові телефони iPhone 7 та iPhone 7 Plus. Про це повідомила прес-служба регулятора.

Поява у реєстрі означає, що віднині нові смартфони Apple можуть використовуватись на території України у смугах радіочастот загального користування.

«Укрінформ»: На радість усім шанувальникам iPhone, новинка від Apple стане легальним продуктом в Україні. А голові фіскальної служби Роману Насірову, який пропонував вилучати iPhone 7 як контрабанду, радимо не дратувати соцмережі та політичних опонентів.  

15.45

Час великих змін в ООН. Хочуть обмежити право вето в Радбезі

Верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад аль-Хусейн закликав обмежити право вето постійних членів Ради безпеки ООН. Про це повідомляє AP.

За його словами, право вето повинно бути обмежене при вирішенні питань військових злочинів, злочинів проти людяності та геноциду. "Я твердо впевнений, що настав час для сильного лідерства і рішучих дій і що Рада безпеки ООН повинна без зволікання затвердити критерій, що обмежує право членів на використання права вето, коли є серйозна стурбованість, що здійснені військові злочини, злочини проти людяності чи акти геноциду", - сказав він.

«Укрінформ»: Нововведення в ООН стосуються в першу чергу Росії. Не даремно ж, верховний комісар натякнув про інтенсивні авіаудари в сирійському Алеппо, де гинуть мирні мешканці, насамперед діти. Ситуація з вето в Радбезі стосується і збитого «Боїнга» на Донбасі, і війни на Сході України. Саме право вето Росії і заважає прийняти по цим питанням дієві рішення.  

16.30

Справа Сущенка. Росія фабрикує справу в політичних інтересах

Усе вказує на те, що справу кореспондента Укрінформу Романа Сущенка спробують в Росії сфабрикувати. Необхідною є реакція міжнародної спільноти і правові заходи, щоб цього не допустити. Про це в коментарі кореспондентові Укрінформу у Варшаві повідомив експерт Гельсінської фундації з прав людини Ленур Керімов.

"Перш за все, порушено права Романа Сущенка щодо гарантій для нього на етапі досудового слідства, тобто відсутність можливості мати адвоката від самого моменту затримання, і можливості поінформувати про цю ситуацію членів сім’ї. І по-друге, те, що йому відразу надали адвоката за призначенням і не хочуть допустити до нього представників українського консульства й адвоката Марка Фейгіна, дають дуже багато підстав вважати, що цю справу буде сфабриковано і її буде використано в якихось політичних інтересах Росії",- заявив правозахисник.

«Укрінформ»: Все вказує на те, що журналіст Укрінформу стане черговим заручником Росії. Зараз таких вже 29 осіб – 13 перебувають в РФ, 16 – в окупованому Криму. При цьому фігура фактично викраденого Романа Сущенка є однією з ключових, зважаючи на світовий резонанс. Першочергове завдання України в цій ситуації – чинити шалений тиск на російську владу.

17.15

Опалювальний сезон-2016/17. Кабмін запевняє, що готові майже на 100%

Житловий фонд і об'єкти енергетичної інфраструктури по всіх регіонах України готові до проходження опалювального сезону 2016/2017 років майже на 100%, на підготовку місцева влада витратили майже 6 млрд грн. Про це повідомив віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко під час наради щодо готовності до зими.

Згідно з презентацією віце-прем'єр-міністра, лише кілька регіонів відстають від планів підготовки до опалювального сезону. Наприклад, на 95-100% до зими готовий житловий фонд у Київській, Волинській, Херсонській, Запорізькій та Донецькій областях. «Я хочу подякувати органам місцевого самоврядування, які витратили 6 млрд грн на підготовку до опалювального сезону. Наприклад, Донецькій області, яка на ці потреби направила 350 млн грн», - сказав він.

«Укрінформ»: Оптимізм Кабміну поділяють не всі. Зокрема, заступник міністра Едуард Кругляк каже, що наразі підписано менше 90% актів готовності житлового фонду і котелень до зими. Також не всі підписали договори про постачання газу. А це вже готові виправдання на факти зриву опалювального сезону.

Огляд підготував Святослав Василик, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-