В РФ і Криму згадка про Меджліс буде «криміналом» - Чубаров

В РФ і Криму згадка про Меджліс буде «криміналом» - Чубаров

Укрінформ
Відсьогодні в окупованому Криму будь-яка особа при згадці про Меджліс кримськотатарського народу, який рішенням Верховного суду Росії визнаний екстремістською організацією і заборонений, може притягатися до кримінальної відповідальності.

Про це в п'ятницю на прес-конференції у Києві заявив глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

"Сьогодні-завтра, як тільки рішення про заборону Меджлісу набуде чинності, усіх, хто живе на території Росії та в Криму при згадці про Меджліс кримськотатарського народу як організації, яка заборонена в Російській Федерації, можуть притягати до кримінальної відповідальності", - сказав Чубаров.

Голова Меджлісу підкреслив, що якщо раніше окупаційна влада, не чекаючи рішення суду, виносила адміністративні покарання  і штрафи, «як це раніше було з Алі Хамзіним та Ільмі Умеровим, а сьогодні - з Еміне Авамілєвою», то з моменту, коли рішення про заборону Меджлісу  офіційно оприлюднять у державному реєстрі судових рішень, «йтиметься про термін 6-10 років ув'язнення».

За його словами, загроза наразі нависла щодо 3-3,5 тисячі осіб.

"Це члени меджлісів різних рівнів - сільських, селищних, районних, це члени Меджлісу кримськотатарського народу, це 250 делегатів Курултаю, які безпосередньо обирали цих членів Меджлісу", - підкреслив Чубаров.

Він відзначив, що багато експертів схиляються до того, що окупаційна влада в Криму може влаштувати дискримінацію і гоніння за участь у діяльності Меджлісу до того, як рішення про його заборону було прийняте.

"Ми не знаємо, наскільки це рішення буде повернене в минуле - тут правові мотивації не діють. Приміром, учора на засіданні Верховного суду Росії серед мотивацій, чому необхідно заборонити Меджліс, одним із аргументів було те, що Меджліс підготував, організував і провів 26 лютого 2014 року мітинг на підтримку української держави. Хоча навіть за російськими документами, безпосереднє вторгнення до Криму спеціальних сил Росії відбулося 27 лютого", - розповів Чубаров.

Як повідомляв Укрінформ, 29 вересня Верховний суд РФ не задовольнив апеляційну скаргу членів Меджлісу кримськотатарського народу на незаконне рішення так званого Верховного суду Криму від 26 квітня 2016 року про заборону Меджлісу та визнання його екстремістською організацією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-