Звіт щодо МН17 свідчить про політичну волю довести справу до суду - Фейгін

Звіт щодо МН17 свідчить про політичну волю довести справу до суду - Фейгін

Укрінформ
Російський адвокат Марк Фейгін у розслідуванні трагедії рейсу МН17 бачить переплетення юридичних і політичних моментів.

Про це він сказав в коментарі кореспондентові Укрінформу.

"Передусім, важливий сам факт оприлюднення цієї доповіді, причому з такими конкретними параметрами. Значить, держави, що беруть участь у розслідуванні, прийняли загальне і остаточне рішення "дати хід справі". Власне у справі все і раніше було більш-менш ясно. Потрібна була тільки політична воля. Судячи з усього, вона з'явилася", - сказав Фейгін.

А ось далі, за його словами, з'являється багато питань і варіантів розвитку подій, оскільки загальновизнана універсальна юрисдикція - складне питання. У зв'язку з вірогідним судом по збитому "Боїнгу" найчастіше згадують Суд ООН і Міжнародний суд в Гаазі. Але ні та, ні інша інстанція не мають абсолютного визнання більшості держав світу, у тому числі не визнаються і Москвою.

У зв'язку з цим, вважає експерт, можливі кілька варіантів: створення спеціального міжнародного трибуналу або початок судочинства на основі якоїсь з національних юрисдикцій, наприклад, малайзійської (за приналежністю "борту") або української (за місцем скоєння злочину). У таких випадках Росія не визнаватиме цей процес і його рішення. Проте близькі пасажирів зможуть подавати позови в ЄСПЛ, звернені до Росії, від яких, на думку Фейгіна, російській стороні "важко ухилятися".

"Висновки доповіді - достатній привід і для введення нових санкцій відносно РФ. Не виключаю, що на цьому фоні Москва з часом може піти на те, щоб провести по катастрофі МН17 свій судовий процес за своєю юрисдикцією", - вважає адвокат. У такому разі, Кремль отримає деякий проміжок для маніпуляцій. Процес може надовго затягнутися. Все 100 винуватих у злочині, про яких було оголошено у доповіді, можуть виявитися загиблими у боях відпускниками. Але головне, як і раніше, категорично заперечуватиметься відповідальність за катастрофу, як РФ, так і персонально її першої особи.

Як вважає експерт, заява про те, що слідство триватиме до 2018 року, свідчить про те, що зацікавлені сторони залишають собі час для довгих переговорів з Росією. Вони все ж намагатимуться схилити її до того, щоб погодитися на якийсь із варіантів судового процесу.

Як повідомляв Укрінформ, у середу нідерландські слідчі підтвердили, що ракетний комплекс "Бук", з якого був збитий літак Малайзійських авіаліній МН17, був доставлений в Україну з Росії і після запуску ракети з окупованої території вивезений назад до РФ. За інформацією голландського прокурора Фреда Вестербеке, запуск було здійснено з території біля міста Первомайськ, яка на момент катастрофи знаходилася під контролем бойовиків.

Як відомо, до складу міжнародної групи по розслідуванню катастрофи малайзійського Boeing 777 рейсу MH17 у липні 2014 року над Донбасом увійшли представники України, Нідерландів, Малайзії, Австралії і Бельгії.

Катастрофа літака Boeing-777 забрала життя 298 осіб, у тому числі 80 дітей. Найбільше серед загиблих було громадян Нідерландів, Малайзії та Австралії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-