Словацький експерт: За МH17 мають відповісти генерали і політики

Словацький експерт: За МH17 мають відповісти генерали і політики

Укрінформ
Звіт Спільної слідчої групи із розслідування збиття літака рейсу MH17 є важливим етапом на шляху до судового процесу.

Таку думку у коментарі власному кореспондентові Укрінформу у Брюсселі висловив словацький громадсько-політичний діяч Юрай Месік.

«Прецедент Нюрнберзького процесу показав, що насправді відповідальними є представники вищого командування, а не лише безпосередні виконавці», - прокоментував експерт заяву слідчої групи про наявність сотні підозрюваних, які причетні до скоєння цього злочину.

Відтак, зауважив Месік, важливим є той чинник, на якому рівні ланки командування зосередяться слідчі. За його словами, чи це буде «мала риба» на рівні офіцерів із екіпажу «Буку» та їхніх командирів у 53-й зенітно-ракетній бригаді (м. Курськ), або це включатиме також генералів і політиків у Москві, які віддали наказ направити «Бук»-убивцю в Україну.

Водночас, він наголосив, що звіт є важливим, адже його висновки мають дійти до суду, хоча для цього потрібний час.

«Також дуже важливо, що Спільна слідча група не повелася на будь-які фальшиві версії, які масштабно запускали російські спецслужби та пропагандистська машина», - відзначив Месік.

Як повідомляв Укрінформ, у середу нідерландські слідчі підтвердили, що ракетний комплекс "Бук", з якого було збито літак Малайзійських авіаліній МН17, був доставлений в Україну з Росії і після запуску ракети з окупованої території вивезений назад в РФ . За інформацією голландського прокурора Фреда Вестербеке, запуск був здійснений з території біля міста Первомайськ, яка на момент катастрофи перебувала під контролем бойовиків.  

Як відомо, до складу міжнародної групи з розслідування катастрофи малайзійського Boeing 777 рейсу MH17 у липні 2014 року над Донбасом увійшли представники України, Нідерландів, Малайзії, Австралії та Бельгії. 

Катастрофа літака Boeing-777 рейсу MH17 забрала життя 298 осіб, у тому числі 80 дітей. Найбільше серед загиблих було громадян Нідерландів, Малайзії та Австралії.  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-