28 вересня: найголовніше за день

28 вересня: найголовніше за день

Укрінформ
Слідство по МН-17 підтвердило причетність Росії та сепаратистів до збитого «Боїнга». Президент Ізраїлю перервав візит в Україну через смерть Шимона Переса. Затримали вже 18-го українського прокурора – вимагав $200 тисяч.

04.47

В Румунії прогнозують новий землетрус. Сила поштовхів буде понад 7 балів

Колишній директор румунського Національного Інституту Фізики Землі Георге Мэрмуряну не виключає, що наступний землетрус у Румунії по потужності буде аналогічним землетрусу 1940 року, коли сила підземних поштовхів була 7,4 бала за шкалою Ріхтера. Про це передає власний кореспондент Укрінформу.

Згідно з даними Інституту Фізики Землі, потужність землетрусу 1940 року становила 7,4 бала. Більше тисячі людей загинули, багато міст і сіл, розташовані в регіоні Вранча, були зруйновані.

«Укрінформ»: Землетрус в Румунії минулого тижня добряче налякав половину України. Тому до інформації про новий землетрус не варто ставитись як до чергової «страшилки». На тій же Одещині відповідним службам варто бути напоготові найближчі тижні. 

05.55

Помер Шимон Перес. Президент Ізраїлю перервав візит до України

Ветеран ізраїльської політики, екс-президент Шимон Перес помер на 94-му році життя. Про це повідомляє Reuters.

Шимон Перес займав майже всі головні державні посади в Ізраїлі: він відпрацював два терміни на посаді прем'єр-міністра, а також кілька разів очолював міністерство оборони Ізраїлю, міністерство фінансів, міністерство зв'язку, МЗС, МВС та інші відомства. З 2007 по 2014 рік Перес займав пост президента країни.

У 1994 році він був удостоєний Нобелівської премії миру - разом з прем'єр-міністром Іцхаком Рабіном і палестинським лідером Ясіром Арафатом - за роль у мирних переговорах в Осло, які поклали початок процесу передачі влади цивільній владі Палестинської автономії.

Президент Ізраїлю Реувен Рівлін перервав візит до України через смерть Шимона Переса.

«Укрінформ»: Багато аналітиків впевнені, що оцінка політичної спадщини Переса ще попереду. Наразі ж головний висновок – з життя пішов геній, який виявився не до кінця зрозумілим для сучасників. Наскільки Перес був мудрою людиною, настільки він був непрактичним політиком. І навіть попри це його успіхи набагато переважали його провали.

11.31

Скандальні звинувачення Рівліна. Його слова – це повторення радянських міфів, кажуть експерти

Йосип Зісельс не згоден з заявою президента Ізраїлю Реувена Рівліна про бійців ОУН, які нібито вбивали євреїв в Україні. Про це громадський діяч, дисидент, голова Асоціації єврейських організацій і громад України  заявив в ефірі "Громадського радіо", коментуючи вчорашню заяву президента Ізраїлю в українському парламенті.

"Я не можу з ним (президентом Ізраїлю - ред.) погодитися. Він людина похилого віку. Він несе на собі стереотипи минулого, історіографію, яка на сьогодні не вважається об’єктивною. Він вихований на радянській історіографії. Ізраїль, принаймні старше покоління, досі живе під її впливом. Він не відображає думки молодих. Адже молоді, релігійні ізраїльтяни у нас стояли на Майдані. Такі погляди, як він висловив, – це вчорашній день", - зазначив Зісельс.

Він нагадав, що в 2007 році тодішній президент України Віктор Ющенко приїхав до Ізраїлю, делегація прийшла до Яд Вашем і попросила показати документи, які свідчать про причетність Романа Шухевича до подібних злочинів. Але ніхто нічого не зміг показати. 

«Укрінформ»: Українські націоналісти масово вбивали євреїв під час Другої Світової війни – це один з визнаних радянських міфів. І коли його повторює така поважна людина, то це або невігластво, або провокація. Шкода, коли наша дружба і співпраця з Ізраїлем наражається на реанімацію старих кегебешних історій.

13.26

Альтернатива ЖЕКам. Міністр Зубко пропонує мешканцям багатоповерхівок створювати власні комунальні компанії

Людина, яка проживає у багатоповерхівці чи «хрущовці», нічим не відрізняється від власника індивідуального будинку. Вона також мусить обслуговувати територію, як індивідуальний власник. Про це заявив віце-прем'єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко, повідомляє Урядовий портал

«Раніше кошти з місцевих бюджетів виділялися ЖЕКу, і він щось ремонтував, причому ніхто не був задоволений результатами. Зараз з’являється відповідальний власник, який починає контролювати, як утеплений будинок, як відремонтована мережа, скільки це коштувало тощо», - зауважив Зубко.

Він наголосив на важливості створити альтернативу ЖЕКам у вигляді керівних компаній, які надають якісні комунальні послуги. «Ми боремося не за знищення ЖЕКів, а за те, щоб людина, яка управляє своїм будинком, мала альтернативу, могла б оголосити конкурс і отримати найнижчу ціну та найкращу якість», - заявив Зубко.

«Укрінформ»: Ідеї міністра Зубка не нові. Все впирається у гроші та свідомість самих мешканців. Наразі не зовсім зрозуміло, який буде механізм фінансування цих комунальних компаній з місцевих бюджетів. І хто саме контролюватиме витрати.

14.00

Рейс МН-17 збили з російського «Бука». Запуск відбувся з території підконтрольної сепаратистами

Авіалайнер "Малайзійських авіаліній" рейсу МН-17 був збитий над територією України з території, контрольованої сепаратистами, із зенітно-ракетної установки «Бук». Про це повідомили сьогодні на прес-конференції в Нідерландах.  

"Лайнер MH-17 збили з "Бука", який доставили з Росії в Україну. Пізніше "Бук" повернули до Росії", - повідомив прокурор Фред Вестербеке.

Міжнародні експерти також представили аудіозаписи перемовин проросійських сепаратистів, які доводять, що «Бук», з якого збили Boeing-777, був доставлений з Росії, а запуск ракети здійснювався з території, підконтрольної сепаратистам.

"Місцем запуску була місцевість біля Первомайського. Це було поле, оточене деревами. На час запуску ця територія контролювалася російськими бійцями", - зазначив експерт. Ці дані грунтуються на численних доказах, як з місця аварії, так і додаткових, наданих США і Європейським космічним агентством.

«Укрінформ»: Нічого принципово нового сьогодні на прес-конференції ми не почули. Про «Бук», Первомайськ та сепаратистів вже було відомо. Тепер хочемо почути від комісії,  хто саме стояв за цим запуском та ступінь  провини кожного з виконавців.

14.20

Екс-керівника київської ДАІ затримали в Москві. Україна чекає на його видачу

Україна підтвердила РФ, що вимагатиме видачі екс-начальника  ДАІ міста Києва Миколи Макаренка. Про це в ефірі телеканалу "112 Україна" заявив заступник генпрокурора України Євген Єнін. 

"Зазначена особа дійсно затримана на підставі оголошення її в міжнародний розшук Інтерполом за клопотанням української сторони. На даному етапі до нього застосовано тимчасовий арешт. Ми перебуваємо в тісному контакті з російською стороною і вже здійснюємо переклад клопотання про затримання та видачу цієї особи Україні. Російській стороні ми підтвердили факт, що будемо вимагати видачі цієї особи", - заявив Єнін.

Після того як російська сторона завершить перевірку Макаренка, буде прийнято рішення про видачу, сказав заступник генпрокурора.

«Укрінформ»: Головного київського даішника звинувачують у банальній корупції і під політичне переслідування він аж ніяк не потрапляє. За словами Єніна таких злочинців російська сторона передає без проблем. Щоправда, формально його можуть засудити і в Росії. Макаренко відкрито пропонував хабар російським правоохоронцям, аби ті його відпустили. 

15.27

Бальчун розповів про нові тепловози. «Укрзалізниця» проведе тендер на закупівлю локомотивів

За роки незалежності «Укрзалізниця» придбала лише 8 нових тепловозів. Про це голова ПАТ «Укрзалізниця» Войцех Бальчун написав на своїй сторінці у Facebook.

«За 25 років незалежності України придбали лише 8 тепловозів, з яких 4 - пасажирські та 4 – маневрові. Жодного магістрального тепловоза придбано не було. Магістральні вантажні тепловози зношені на 99%», - зазначив Бальчун.

Він також розповів, що до кінця цього року відбудеться тендер, на якому буде визначено основного постачальника локомотивів для «Укрзалізниці».

«Укрінформ»: Про старий локомотивний парк говорив ще прем’єр Азаров. Він збирався виробляти нові вітчизняні електровози в Луганську. Нині ці плани вже не актуальні. За словами Бальчуна його пріоритет – виготовляти частину локомотивів в Україні. Наприклад, на Крюківському вагонобудівному заводі. Серед претендентів на основного постачальника: General Electric, Bombardier, Siemens.

17.00

Затримали чергового прокурора. Вимагав у підприємця 200 тисяч доларів

ГПУ спільно з Нацполіцією затримали прокурора відділу Генпрокуратури України та адвоката, які вимагали від підприємця гроші. Про це повідомила у Фейсбуці прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган.

"Департаментом з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки ГПУ спільно з Головним управлінням "К" та Департаментом внутрішньої безпеки Національної поліції України затримано прокурора відділу Генпрокуратури України та адвоката, які вимагали від підприємця гроші в сумі 200 тисяч доларів США за закриття кримінального провадження та зняття арешту з вилученого майна. Зловмисників затримано під час одержання другої частини грошових коштів у сумі 190 тисяч доларів", - повідомила вона. Затриманим буде повідомлено про підозру. Готується клопотання в суд про взяття їх під варту.

«Укрінформ»: Новина, яка стає буденно. Як написав Юрій Луценко, це вже 18-й прокурор затриманий в рамках «очищення системи». Справи щодо 10 хабарників, за його словами, вже в судах. А вироки будуть?

17.30

Україна впала в рейтингу конкурентоспроможності. Ми вже нижче Намібії

У рейтингу конкурентоспроможності Всесвітнього економічного форуму Україна зайняла 85-е місце з 138 країн. Про це йдеться на сайті World Economic Forum, повідомляє "Новое время".

Якщо минулого року Україна займала 79 місце, то цього – аж 85. Нашими "сусідами" є Греція - 86-е місце, на 84-му місці йде Намібія. Серед лідерів рейтингу Швейцарія, Сінгапур, США, Нідерланди, Німеччина. Росія зайняла в рейтингу 43-е місце, піднявшись на два рядки за рік.

Серед найбільших проблем для бізнесу в Україні корупція, інфляція, політична нестабільність, неефективна державна бюрократія, брак доступу до фінансування, нестабільність влади, рівень податків.

«Укрінформ»: Подібні рейтинги – це такий собі концентрований погляд світу на наші проблеми. Судячи з результату, проблем побільшало. Спишемо їх на чергове перезавантаження уряду та зовнішні чинники. Не завадило б і кожному подивитись на себе, адже будь-які реформи починають з себе і свого оточення.

Огляд підготував Святослав Василик, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-