Історик розповіла, у чому помилився президент Ізраїлю, виступаючи в Раді

Історик розповіла, у чому помилився президент Ізраїлю, виступаючи в Раді

Укрінформ
На думку фахівця з Сорбонни, президент Ізраїлю Реувен Рівлін напередодні у своєму виступі в українському парламенті сказав лише частину набагато більшої правди.

Відома радянська дисидентка, перекладач, письменниця, історик, доктор з питань релігії Сорбонни Галя Аккерман в інтерв’ю Укрінформу розповіла, у чому помиляється Реувен Рівлін.

«Це не те що неправда, це частина набагато більшої правди. Я вважаю, що потрібно дуже ретельно розслідувати усі переслідування євреїв, що мали місце на території України з тим, щоб встановити відповідальність конкретних осіб», - вважає Аккерман.

Вона поділилася своїми думками з цього приводу. По-перше, за її словами, безумовно, що до таких злочинів мали відношення все ж окремі люди або організації. «За цими переслідуваннями не стояла Українська держава, на відміну від того ж французького уряду Віші”, - сказала Аккерман.

По-друге, на її думку, злочини насправді були - і були українці, які брали у цьому участь. «Це безглуздо заперечувати. Але власне кажучи, не зрозуміло, чому усю провину за це покладають лише на українців, якщо практично у той час уся Європа в тому чи іншому вигляді брала участь у Голокості», - додала вчена. На її переконання, тут насправді, і Йосип Зісельс (голова Асоціації єврейських організацій і громад України, який категорично не погодився з ізраїльським посадовцем) має рацію, багато чого залишилося від старих радянських міфів. «І сьогодні дуже шкода, що окремі єврейські організації та їхні представники, і зокрема, й президент Ізраїлю продовжують користуватися цими радянськими по суті аргументами. У цьому Йосип Зісельс правий», - зазначила вона.

За словами Аккерман, оскільки після війни, коли західні області України були окуповані і боротьба українських націоналістів за незалежність продовжувалася, при чому аж до 1956 року, усіх їх проголосили ворогами радянської влади. «Ці люди насправді вбивали радянських партійних керівників, чиновників, працівників НКВД та військових. Проти них велася люта, тотальна і нещадна війна, тому комуністична влада ще й обвинуватила у вбивстві українських євреїв», - сказала вона, додавши, що при цьому потрібно пам‘ятати, що одночасно з цієї війною відбувалися антисемітські кампанії в усьому Радянському Союзі. «Усі вони були організовані Москвою, Кремлем та ініційовані особисто Сталіним. Це робилося для того, щоб відволікти увагу Заходу від СРСР та повісити ярлики «головних злодіїв» на ОУН. Це був один із пропагандистських радянських козирів, у т.ч. і щодо західного єврейства. Це залишилося саме з тих часів», - додала Аккерман.

Незабаром читайте в інтерв'ю Галі Аккерман Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-