Експерти надали аудіодокази запуску «Бука» бойовиками

Експерти надали аудіодокази запуску «Бука» бойовиками

Укрінформ
Міжнародні експерти представили аудіозаписи перемовин проросійських сепаратистів, які доводять, що «Бук», з якого збили Boeing-777 рейсу МН17, був доставлений з Росії, а запуск ракети здійснювався з території, підконтрольної сепаратистам.

Про це йшлося в ході прес-конференції у середу в Нідерландах, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«На основі аудіозаписів слідство зробило висновок, що лайнер був збитий ракетою серії 9М38, що була випущена із ЗРК «Бук», і цей комплекс був доставлений з Росії та потім повернутий до РФ», - повідомили експерти.

Оригінали аудіозаписів були оприлюднені на прес-конференції. Проросійські бойовики у своїх розмовах вказують, що потрібен «Бук», аби відправити у місце, де йшли бої, інший аудіозапис містить інформацію про те, що систему вже доставлено. Ще один аудіозапис вказує, що територія була підконтрольна проросійським бойовикам.

Експерти додали, що шлях «Бука» до України відслідковували за допомогою аудіозаписів телефонних розмов у районі, даних з електронних носіїв фіксування та соцмереж.

Як повідомляв Укрінформ, 17 липня 2014 року у небі над селом Грабове Донецької області був збитий літак Boeing-777 "Малайзійських авіаліній", що виконував рейс Амстердам - Куала-Лумпур. Унаслідок цієї трагедії загинули 298 людей - усі пасажири та екіпаж. За кількістю жертв ця авіакатастрофа стала найбільшою в історії України. 

На борту лайнера перебували 192 громадянина Нідерландів (один з них мав подвійне громадянство Нідерланди/США), 44 малайзійці (включаючи 15 членів екіпажу і двох немовлят), 27 австралійців, 12 індонезійців (серед них одне немовля), 10 британців (один із них мав подвійне громадянство Велика Британія/ПАР), чотири німці, чотири бельгійці, три філіппінці, один канадець і один громадянин Нової Зеландії. 

З перших днів катастрофи Україна послідовно дотримувалася висунутого припущення про те, що літак був збитий ракетою ЗРК «Бук» російського походження, випущеною або бойовиками-сепаратистами, або російськими військовими.

Такого самого висновку дійшла Рада з питань безпеки Нідерландів, яка у жовтні 2015 року оприлюднила фінальний технічний звіт щодо катастрофи Boeing рейсу МН-17. Голландський Радбез встановив, що літак було збито боєголовкою 9N314M, запущеною із системи «Бук». Голова Ради з питань безпеки Нідерландів Тібе Йоустра в інтерв'ю голландським ЗМІ сказав, що ракета, якою було збито літак, була випущена з території, контрольованої бойовиками. 

Разом з тим, міжнародна група журналістів-розслідувачів Bellingcat встановила номер зенітного ракетного комплексу «Бук» зі складу російської 53-ї зенітно-ракетної бригади, яким був збитий літак «Малайзійських авіаліній». Крім того, Bellingcat, провівши власне дослідження на основі аналізу соціальних мереж та інших відкритих джерел, підготувала звіт, у якому ідентифікувала 20 російських військових, причетних до катастрофи МН-17. Цей звіт із іменами та фотографіями військових група передала нідерландській прокуратурі. 

У травні 2016 року австралійська юридична фірма LHD подала позов проти Росії і російського президента Володимира Путіна до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) від імені родичів жертв авіакатастрофи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-