Парубій запевнив посла ФРН: В Україні не бояться виборів на Донбасі

Парубій запевнив посла ФРН: В Україні не бояться виборів на Донбасі

Укрінформ
Проведенню виборів на окупованих територіях має передувати режим повного припинення вогню та забезпечення безпеки громадянам України.

Про це заявив голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час зустрічі з новопризначеним послом ФРН в Україні Ернстом Райхелем у вівторок, повідомляє прес-служба ВР.

"Ми виступаємо за мирне розв'язання ситуації на Сході країни. Ніхто в Україні не боїться виборів на Донбасі. Нас лякають вибори під дулами автоматів, коли проведемо акцію під назвою "вибори", які не матимуть жодного відношення до дійсного волевиявлення громадян України та забезпечення їхніх прав і свобод. Це буде по-великому і зрада українців, що стали заручниками на тих територіях", - сказав Парубій.

Голова Верховної Ради також висловив вдячність уряду Німеччини за послідовну підтримку у питаннях захисту суверенітету і територіальної цілісності: "Позиція Німеччини є визначальною для багатьох інших держав, тому вона і для нас є особливо цінною у багатьох ситуаціях".

Спікер зазначив, що в Україні "провели величезну роботу щодо виконання усіх умов, поставлених перед нею, у тому числі і в питанні щодо надання безвізового режиму, і дуже розраховуємо на ухвалення цього рішення Європейським Парламентом найближчим часом". Він висловив побажання, щоб співпраця між Україною і Німеччиною була "щільною і системною".

Своєю чергою, Райхель зазначив, що Німеччина докладає зусиль для підтримання безвізового режиму для України. "В цілому це вірно, і ми підтримуємо вас спільно з французькими друзями і Сполученими Штатами Америки", - сказав він і підкреслив, що необхідність одночасного ухвалення рішення щодо механізму припинення безвізового режиму викликана в цілому міграційною кризою в країнах Європи.

Дипломат наголосив, що Німеччина і надалі підтримуватиме Україну, яка зробила свій вибір на користь європейських цінностей. Він вважає неприпустимими сумніви у достатній стійкості його країни у цьому питанні. "Вважаю це абсолютно необгрунтованим. Ми і надалі виступаємо за територіальну цілісність і недоторканість України і цим не обмежуємося, а практичними кроками намагаємось довести, що міжнародне право має дотримуватись", - сказав він.

У цьому контексті голова Парламенту зазначив, що "є незгодні з позицією Німеччини, але немає таких, хто її недооцінює". "В Україні дуже добре розуміють і роль, і значення Німеччини. Лідерська позиція і викликає критику, і водночас творить лідерство. Тому думаю, що позиція Німеччини по відношенню до України надзвичайно важлива, з урахуванням того, що вона входила до числа країн за Будапештським меморандумом", - наголосив Парубій.

Торкаючись питання щодо врегулювання ситуації на Сході, сторони були єдиними у тому, що проведенню виборів на окупованих територіях має передувати режим повного припинення вогню та забезпечення безпеки громадянам України. Голова Верховної Ради поінформував дипломата щодо створення у парламенті групи з покрокового виконання пунктів мінських угод. До цієї групи, яку очолює перший заступник спікера Ірина Геращенко, входять представники усіх фракцій.

Фото: rada.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-