За що Володимира Великого «пофарбували» в червоне

За що Володимира Великого «пофарбували» в червоне

Аналітика
Укрінформ
Знаменитий київський монумент - вимазали фарбою. Є дві версії: або це робота російських спецслужб, або – доморощених язичників

Учора в Києві невідомі облили червоною фарбою найстаріший київський пам’ятник - Володимиру Великому на Володимирській гірці. Не схоже, що це були «спонтанні» вандали. Акція була спланована і спланована ретельно – для того, щоб зробити такий висновок, не обов’язково бути професійним слідчим: там лише постамент – заввишки 16 метрів! Кому це потрібно було?

Більше за все це схоже на черговий епізод інформаційної війни, розгорнутої «баштами Кремля» проти України. Святий князь, облитий червоною фарбою, - ідеальна картинка російських ЗМІ. А з «висновками» вони не забаряться; тут і зневажливе ставлення українців до підвалин історії, і взагалі безлад і бардак – святого Володимира(!), у Києві(!), на Володимирській гірці(!)...

Щоправда, це не єдина версія. В середовищі релігієзнавців припускають, що на подібний акт вандалізму могли піти київські  язичники. Вони уже неодноразово зверталися до влади з вимогою демонтувати пам’ятник на Володимирській гірці. Мовляв, Володимир, який «залив Русь кров’ю, хрестив її мечем», стоїть у всіх на виду, а Перун, їхнє верховне божество, - десь «у хащах» скверика між Софійською та Михайлівською площами. Що тут скажеш… У нас, звісно, свобода совісті, можна вірити у будь-кого чи будь-що, або не вірити, але вандалізмом не дозволено займатися нікому.

Доведеться чекати результатів слідства. Поліція зреагувала на інцидент - на місці відпрацювала оперативно-слідча група, зараз вирішують, як кваліфікувати цей злочин, повідомила речник київської поліції Оксана Блищик.

Відомий історик-києвознавець Михайло Кальницький в коментарі Укрінформу зауважив, що кияни по-особливому поважають саме цей пам’ятник. Випадків вандалізму щодо цього монумента за всю його довгу історію експерт не пригадує. На його думку, не в останню чергу це могло трапитися через те, що за вандалізм щодо пам’ятників в Україні ще нікого жодного разу адекватно не покарали. От вандали і знахабніли аж до того, що до святого Володимира добралися.

Кореспондент «Укрінформу» побував біля облитого фарбою пам’ятника: там протягом усього дня працювали співробітники Київського наукового методологічного центру по охороні реставрації та використанню пам’яток (виконавчого органу КМДА). Табличку, на якій зазначено назву, авторів та роки відкриття й реставрації вони вже відмили ацетоном і зафарбували в тон. Пізніше до прибирання навколо пам’ятника долучилися й комунальники.

Або за допомогою альпіністського спорядження, або з рогатки…

Кореспондент «Укрінформу» дістався до місця об 11:30. Перше, що він побачив на Володимирській гірці, – червоні сліди від фарби на бруківці біля пам’ятника. Тобто сліди – реальні, відбитки черевиків. Мабуть, то накивали п’ятами ті, хто все це скоїв. Фарби на пам’ятник святому Володимиру не пошкодували: густо залитий горельєф на фасаді постаменту. Табличка, де вказані дати побудови і реставрації замазано червоним, очевидно, за допомогою невідомого інструменту злочину на кшталт малярського квача. Що вражає, дістали навіть саму фігуру бронзового князя і хрест в його руках, а там лише постамент заввишки – ні багато, ні мало – 16 метрів, як п’ятиповерхівка… 

Ну, ніяк це не схоже на спонтанну витівку хуліганів. По всьому видно: вандали все спланували і добре підготувались.

На Володимирській гірці удень було малолюдно. Поліція – не спостерігалася. Декілька людей, які гуляли неподалік, час від часу підходили до пам’ятника Володимиру. Говорили, що називається, від душі.

Жінка середнього віку, з зовнішністю типової вчительки, саркастично посміхаючись:

- Володя Володю пофарбував...

- Як це, - здивувався кореспондент.

- Ну, Путін, невже не зрозуміло? Це ж їм потрібно. Кому ще?

Обійшовши постамент, щоб зробити ще кілька фото, кореспондент «Укрінформу» почув і таку цікаву розмову літньої пари:

- Хто таке міг зробити? - запитала жінка.

- Як хто? Явно російський слід, - відповів чоловік.

 - Мабуть. Вони (росіяни. - Ред) там собі придумали, що Володимир їхній, але він наш.

- Звичайно, що наш. Коли в Києві Софія і Лавра стояли, в Московії ще ведмеді бігали, - засміявся чоловік.

Група молодих хлопців наводили порядок навколо пам’ятника. Представившись, я запитав, хто вони, та чи відомо їм щось про інцидент. Один з молодиків назвався Юрієм Біляєвим, співробітником структурного підрозділу КМДА - Київського наукового методологічного центру по охороні та використанню пам’яток історії культурних і заповідних територій. За його словами, пам’ятник пошкодили вчора, ближче до вечора. Каже, що сюди і поліція приїжджала, і представники столичної влади (хто саме, не повідомив).

Юрій Біляєв: «Після скоєння злочину вандали розбіглися в різні боки. Подивіться сліди на бруківці. Один, а може й декілька з них, збігли по доріжці, яка веде вниз до Володимирського узвозу. Інші побігли в бік Європейської площі. Однак, повторюю, скільки їх там було, я не знаю. Це лише мої припущення».

Кореспондент запитав, а яким чином зловмисники могли облити фарбою і саму бронзову фігуру Володимира Великого і Хрест у його руках? Адже там лише висота постаменту – 16 метрів!

Юрій Біляєв: «Версій декілька. Але давайте я вам спочатку дещо продемонструю», -  хлопець узяв банку з-під фарби і запхав до неї  десятки зо два чималеньких каштанів (благо, що на доріжках Володимирської гірки їх у вересні безліч. - Авт.), щоб була важчою і продовжив, - «Припустимо, що це банка з фарбою. Підкидую її догори, щоб подивитися, куди долетить».

Юрій, по всьому видно, хлопець не з слабеньких, підкинув банку і… вона навіть не долетіла до «князівських ніг».

Юрій Біляєв: «От бачите, облити фарбою фігуру Володимира, скажемо так,  непросто. Що тут могло бути? Або, варіант перший, вандали залізли на пам’ятник. Для цього вони могли використати або драбину, або альпіністське спорядження. Тільки діставшись підніжжя фігури Володимира, можна було прицільно облити її фарбою.

Або ж – друга версія -  стрільнули з рогатки. Так, так з рогатки. Звичайно, вона була немалих розмірів, так би мовити, великого калібру. З такої рогатки можна без проблем запустити банку з-під фарби. Кілька банок пролетіло повз Володимира. Подивіться, позаду пам’ятника видно червоні сліди великих розмірів, наче банку кинули з висоти і вона відкрилась, а фарба вилилась. Звісно, остаточно про все розкаже слідчий. А мої версії – це так, узагальнення того, що я чув від людей», - підсумував Юрій.

Журналісту Укрінформу вдалося зняти коротке відео з місця злочину. Ось як виглядав пам’ятник Володимиру Великому станом на 27 вересня, 11:50:

Російські ЗМІ: Володимир почервонів через Бандеру

Російські ЗМІ, ніби підслухавши вищевикладену версію, не забарилися. Щоправда,  встигли придумати (чи це заготовка?) зовсім уже фантастичну версію. Зате – з «бедеровцами». Мовляв, Володимира Великого забризкали фарбою через те, що він обійшов у рейтингу «Найвидатніший державник України» Степана Бандеру:

«У Києві вандали осквернили пам'ятник князю Володимиру. Хулігани облили червоною фарбою постамент у формі каплиці, барельєф і фігуру хрестителя Русі. Напад на найстаріший монумент, який вважається одним із символів міста, пов'язаний з народним голосуванням за найвидатнішого діяча України. На даний момент саме князь Володимир займає перше місце, випереджаючи лідера українських націоналістів Степана Бандеру», передають Вести.ру.

«На думку користувачів соцмереж, акція вандалів пов'язана з народним голосуванням за найвидатнішого історичного діяча, який проводить телеканал "112 Україна".

- Володимир обійшов Бандеру в голосуванні за найвидатнішого історичного діяча. Чи не з цим пов'язана акція вандалів? Київ має бути спокійним і комфортним містом. Такі речі неприпустимі! - пише один з користувачів», - зазначили Life.ru.

Команда 112.ua відібрала 25 найбільш видатних українських державних діячів, які внесли свій вклад у створення України як незалежної країни. Серед них: князі Київської Русі, ватажки Гетьманської України, діячі Української Народної Республіки, учасники визвольної боротьби ОУН та українці-дисиденти. Українцям запропонували проголосувати онлайн за вподобаного історичного діяча.

Зараз в лідерах голосування Володимир Великий – 36,4%, на 2 місці – Степан Бандера – 22%, на 3-му – Богдан Хмельницький – 17%. 

Між тим

В Москві хотіли Володимира вище за київського. Але передумали

Навколо особистості князя Володимира і його приналежності уже давно точиться боротьба на історичному фронті між Україною і Росією – хто має право вважати його власне своїм хрестителем. Найбільше обурює те, що його іменем Росія обґрунтовує анексію Криму: мовляв, Володимир хрестився у давньому Херсонесі, і тому Крим для росіян – за словами Путіна – «сакральноє мєсто».

У Москві незабаром встановлять свій пам’ятник Володимиру Великому на Боровицькій площі. Це навпроти Кремля, але, як кажуть «з корми», бо «сакральная» Красная площа – з прямо протилежного боку. Обіцяють це зробити скоро, до державного свята РФ - «дня народного единства», 4 листопада.

 На пам’ятник «крестителя Руси» зібрали 96 млн рублів. Спочатку висота московського пам’ятника планувалася аж у 24 м, можливо, щоб символічно перевершити київський (наш заввишки 20,4 м). Але експерти Міжнародної ради з охорони пам'яток та історичних місць ІКОМОСА заперечили, бо «це буде монументальна річ, яка почне сперечатися з дзвіницею Івана Великого». Цього допустити не могли і зменшили висоту монумента на 8 м.

Пам’ятники Володимиру Великому також планують встановити у Смоленську та Володимирі. Минулого року Росія навіть «відсвяткувала» 1000-ліття смерті князя Володимира і виділила на це немалі кошти – аж мільярд рублів. 

Юлія Горбань, Мирослав Ліскович, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-