27 вересня: найголовніше за день

27 вересня: найголовніше за день

Укрінформ
Сьомої хвилі мобілізації поки що не буде. Клінтон виграла у Трампа перший раунд дебатів. Сьогодні в Україні продають лише «сірі» iPhone 7.

02.24

Референдум в Азербайджані. Населення підтримало збільшення президентського терміну

На референдумі більшість населення Азербайджану підтримали пакет конституційних реформ, серед яких продовження президентських повноважень. Про це свідчать дані екзит-полів, передає ВВС.

За даними Центру моніторингу "Ряй", 92,5% опитаних громадян підтримали збільшення президентського терміну з п'яти до семи років. Понад 91% виборців висловилися за зняття вікових обмежень для кандидатів на посаду президента.

«Укрінформ»: На перший погляд реформи виглядають як спроби нині діючого президента Ільхама Алієва зміцнити свою владу, або ж взагалі зробити її довічною. Насправді, не все так очевидно. Деякі експерти вважають, що велика влада Алієву потрібна аби стримати ісламістів та реформувати економіку, яка сильно залежить від нафти.

07.46

Дебати Трамп – Клінтон. Перший раунд за Клінтон

За результатами опитування, проведеного в перші години після завершення теледебатів кандидатів у президенти США, Гілларі Клінтон отримала суттєву перевагу над своїм суперником Дональдом Трампом. Такі результати оприлюднив у вівторок телеканал CNN.

"Опитування серед глядачів теледебатів, проведене після завершення події, виявило, що 62% респондентів віддають перемогу Клінтон у порівнянні з 27%, які висловились за Трампа".

«Укрінформ»: Політичний досвід Клінтон дався взнаки і перші теледебати вона виграла з розгромною перевагою. Лідер демократів чітко зіграла на очевидних мінусах Трампа – загравання з Росією, скандальні заяви. У свою чергу Трамп намагався підловити Клінтон на її слабких місцях в економіці. Але вийшло це у нього непереконливо. 

11.25

Безвізовий режим є ЄС. Лише 6,5% українців вірить, що питання вирішать в цьому році

У те, що Україна отримає безвізовий режим з Європейським Союзом до кінця нинішнього року, вірять 6,5% українців, натомість 29,7% переконані, що це станеться пізніше за 2017 рік. Тих, хто вважає, що Україна ніколи не отримає безвізовий режим з країнами ЄС  19,6%. Про це свідчать дані опитування, проведеного Центром Разумкова.

 «Укрінформ»: Показові цифри на тлі гарних новин з Європарламенту, де проголосували за внесення України до переліку країн, з якими ЄС запроваджує безвізовий режим. Скепсис українців пов'язаний і з бюрократичним марафоном, який ще чекає на питання нашого безвізового режиму з ЄС, і з недовірою в цілому до обіцянок політиків.

12.10

Вбивство поліцейських у Дніпрі. Підозрюваний відмовився свідчити, а Деканоідзе сподівається на довічне

Глава Національної поліції Хатія Деканоідзе сподівається, що вбивця поліцейських у Дніпрі Олександр Пугачов отримає довічне ув'язнення. Як передає кореспондент Укрінформ, про це вона заявила сьогодні в коментарі журналістам під час запуску навчального центру для підготовки слідчих та дільничих для Київської області.

"Призначено багато експертиз. Йому вручено підозру і я сподіваюсь, що як тільки завершаться слідчі дії і розпочнеться суд, він опиниться за решіткою на все життя", - сказала Деканоідзе.

Також підозрюваний у вбивстві поліцейських у Дніпрі відмовився від надання свідчень, посилаючись на Конституцію України. "Треба дати повноваження поліцейським для того, щоб реально вони змогли випереджувати злочинців. Злочинців, наприклад, таких як Пугачов, який зараз використовує засади Конституції і говорить, що він нічого не зробив, і відмовився надати свідчення", - сказала Деканоідзе.

«Укрінформ»: Трагедія в Дніпрі має прискорити вирішення цілої низки проблем в нашій правоохоронній системі. Від збільшення повноважень поліцейських до вогневої підготовки та бронежилетів. Чимало запитань і до служб, які видають посвідчення учасника бойових дій. Скільки ще злочинців прикриваються таким посвідченням?

12.41

В Україні ще немає жодного «білого» iPhone 7. Тих, хто зараз продає iPhone 7, Насіров називає злочинцями

Жоден телефон iPhone 7 ще не був завезений в Україну офіційно, однак мобільні групи Державної фіскальної служби працюють над їх імпортом. Про це на засіданні Кабінету міністрів України заявив голова Державної Фіскальної служби Роман Насіров, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«З року в рік, коли випускаються нові телефони, повторюється одна й та сама історія. Вони завозяться у більшості своїй нелегально. Усі iPhone 7, які завезені в Україну сьогодні, завезені нелегально. Вони ще не сертифіковані і жоден телефон не розмитнений офіційно. Тому якщо ви бачите сьогодні таких людей, можете їм сказати, що вони злочинці», - сказав Насіров.

«Укрінформ»: А як покарають тих, хто продає в Україні нелегальні iPhone 7? Бо так завжди – гучні заяви пролунали, а тіньовики та контрабандисти і далі спокійно займаються бізнесом. Як правило, ще й під прикриттям державних чиновників. 

13.43

Відведення військ на Донбасі. Гарбуз попереджає про загрозу втрати Щастя та Луганської ТЕС

Відведення військ в пунктах, визначених останніми угодами в Мінську, може призвести не тільки до втрати Станиці Луганської, а й до більш тяжких наслідків. Таку позицію глави Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Юрія Гарбуза озвучила кореспондентові Укрінформу прес-секретар керівника області Людмила Довгановська.

«В Станиці це зробити просто неможливо. Якщо ми відійдемо на кілометр, ми повністю віддаємо населений пункт - раз. Два: якщо рухаємося далі, ми повністю віддаємо місто Щастя, ми віддаємо Луганську ТЕС, яка в Щасті знаходиться - єдиний постачальник електроенергії на території області. Енергобезпека території - це одне з моїх основних завдань як губернатора», - процитувала прес-секретар Юрія Гарбуза.

Глава Луганської ВЦА вважає, що під час обговорення текстів угод в Мінську повинна враховуватися позиція губернаторів Луганської та Донецької областей, тому що ситуацію вони бачать на власні очі, а не здалеку, з того ж Мінська. І взагалі Україна повинна зайняти на переговорах більш жорстку позицію, виходячи з досвіду, отриманого після «Мінська-2» в Дебальцевому. «Моя позиція ось така - жорстка: жодного сантиметра ми не повинні віддати», - наголосив він.

«Укрінформ»: Маємо черговий дисонанс між рішеннями наших переговорників у Мінську та українською владою на Донбасі. Рішення про відведення військ розширюють «сірі зони». Це, у свою чергу, на руку бойовикам, які отримують оперативний простір для провокацій і наступу.  До того ж «сірі зони» роблять зовсім беззахисним і цивільне населення.

14.10

Головного тренера збірної Англії підозрюють у корупції. Вже пишуть про його відставку

Журналісти газети The Telegraph під час проведення власного розслідування викрили головного тренера збірної Англії з футболу 61-річного Сема Еллардайса у корупції. Розслідування The Telegraph було направлено на пошук доказів хабарництва у британському футболі. 

Відзначається, що журналісти провели з Еллардайсом дві зустрічі. Представники мас-медіа представилися бізнесменами і розповіли, що хотіли б отримати прибуток від трансферного ринку англійської футбольної Прем'єр-ліги (АПЛ). Еллардайс дав згоду на використання свого становища з метою вплинути на переговори про проведення операції на суму 400 тис фунтів. Крім того, він пояснив, як можна обійти правила Футбольної асоціації Англії з трансферів гравців.

«Укрінформ»: За подібні удари по репутації англійської футбольної асоціації Еллардайсу доведеться відповідати. Вже зараз можна стверджувати, що цей скандал призведе до його звільнення.   Не виключено, що Еллардайсом зацікавиться також поліція, адже його і раніше підозрювали у корупції. 

15.40

Генштаб не планує сьому хвилю мобілізації. Кажуть, контрактників вже достатньо

Генеральний штаб Збройних Сил України поки не планує наразі проводити сьому хвилю часткової мобілізації. Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив в.о. начальника Головного управління персоналу - заступника начальника Генштабу генерал-майор Володимир Талалай.

"Генеральним штабом не планується наразі сьома черга мобілізації. Компенсація кількості особового складу, який звільняється в ході демобілізації військовослужбовців шостої черги, здійснюватиметься за рахунок прийняття на військову службу за контрактом. Ми щомісячно приймаємо на військову службу за контрактом щонайменше 6 тисяч осіб", - додав Талалай.

Таким чином, за словами генерала, до кінця року з урахуванням такої динаміки ми очікуємо отримати до лав Збройних Сил ще приблизно 15-18 тисяч осіб, що цілком забезпечить потреби ЗСУ.

«Укрінформ»: З початку року контракт з ЗСУ вже підписали близько 53 тисяч військовослужбовців. Очевидно, тепер актуальним стає завдання якісної підготовки кожного контрактника. Насамперед, найбільш потрібних військових «професій» у зоні АТО – артилеристів, ракетників, снайперів, розвідників. 

17.10

СБУ зірвала спробу «тихої федералізації» Львівщини. Затримали кур’єра з хабаром для облради

У Львівській області правоохоронці затримали зловмисника, який намагався дати 50 тисяч гривень хабара високопосадовцю Львівської обласної ради. Як повідомляє прес-центр СБУ, служба провела затримання спільно з Нацполіцією та прокуратурою.

"Гроші були пропонувані за винесення на розгляд сесії облради проекту рішення про прийняття звернень до Президента України, Прем’єр-міністра та Голови Верховної Ради щодо надання Львівській області спеціального економічного статусу та передачі повноважень встановлення тарифів на комунальні послуги місцевим органам самоврядування. Такі звернення є складовою частиною реалізації проекту т.зв. прихованої федералізації України", - говориться у повідомленні.

«Укрінформ»: Швидше за все, це кремлівська технологія по розгойдуванню човна. Щось подібне було недавно у Харківській облраді і там «кур’єром» була комуністка і екс-народний депутат Алла Александровська. Щодо Галичини, то в регіоні і сьогодні вистачає платних агентів та просто недалеких політиків, які готові пропихувати ідею федералізації.

Огляд підготував Святослав Василик, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-