23 вересня: найголовніше за день

23 вересня: найголовніше за день

Аналітика
Укрінформ
Вже 12 людей померло після отруєння алкоголем на Харківщині. Депутатські бої без правил: в Раді побились Гончаренко і Скорик. Збірна України зіграє з Косово у Кракові.

07.55

Розстріл гуманітарної колони ООН. Авіабомби були російськими

Міжнародна група розслідувань Bellingcat встановила, що бомби, якими було здійснено авіаудар по гуманітарній колоні біля сирійського Алеппо, були російськими. У своїй доповіді експерти групи опублікували фото, що були зроблені на місці знищення гуманітарної колони.

На місці удару були знайдені фрагменти авіаційної осколково-фугасної авіабомби ОФАБ-250-270, встановили у Bellingcat. "ОФАБ-250-270 - це некеровані бомби радянського/російського виробництва. Раніше було широко задокументовано використання бомб цього типу як сирійською, так і російською авіацією в ході авіаударів в Сирії. Ці бомби не використовуються авіацією НАТО", - йдеться в доповіді групи.

«Укрінформ»: Усі докази проти Росії. Але визнання своєї вини за 20 вбитих і вибачень від росіян світ, швидше за все, так і не дочекається. Натомість, будуть незграбні виправдання від Міноборони РФ та дипломатів. Там уже придумали версію, що ніби то разом з колоною їхав «пікап терористів з мінометом». Що ж, це ще один МН-17… За військові злочини Росія відплатить по повній.

10.20

Депутатські бої. Після інциденту Вілкул – Парасюк в залі Ради побилися Гончаренко і Скорик

В центрі уваги опинились чергові бійки між народними депутатами. Так, у залі Верховної Ради сталася бійка між заступником голови фракції БПП Олексієм Гончаренком і нардепами від "Опоблоку". Сутичка сталася, коли Гончаренко приніс в сектор фракції "Опоблоку" сухарі і спробував залишити їх на робочому місці нардепа Миколи Скорика. Сухарі – це натяк на те, що Скорика чекає лава підсудних за його злочини проти одеського євромайдану в 2014 році.

А через інцидент за участю народних депутатів Олександра Вілкула та Володимира Парасюка поліція Києва розпочала кримінальне провадження. Сутичка між депутатами сталася після закінчення вечірнього ефіру на одному з українських телеканалів.

 «Укрінформ»: Зауважте, в обох випадках «об’єктами нападів» стали депутати від «Опозиційного блоку».  Якщо відкинути піар-складову інцидентів, то вимальовується чітка тенденція: «опозиційників» б’ють не за їх переконання, а за нахабне насміхання над нами усіма. Мовляв, руки у нашої держави закороткі аби щось нам вдіяти. От і доводиться їх опонентам з Ради застосовувати руки у буквальному розуміння слова.

11.44

Закон про спецконфіскацію. Гройсман наполягає, аби Рада прийняла його чимнайшвидше

У разі ухвалення закону про спецконфіскацію, що дозволить повернути у бюджет 1,5 млрд доларів, заарештовані на рахунках екс-посадовців, ці кошти можуть бути спрямовані на розвиток економіки, соцстандарти, підтримку оборони та безпеки. Про це заявив Прем'єр-міністр Володимир Гройсман під час години запитань до уряду, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я вкотре звертаюсь до парламенту, щоб цей закон (про спецконфіскацію. - Ред.) було внесено у порядок денний і було проголосовано задля того, аби кошти, вкрадені в українського народу, були повернені до бюджету", - сказав Гройсман. Він зауважив, що уряд не може одноосібно розпоряджатися цими ресурсами, тому ці кошти будуть публічно зараховані на рахунки держави, а далі український парламент ухвалить рішення, куди їх спрямувати.

«Укрінформ»: Зазначимо, що уряд вже заклав у бюджет 2017 року кошти від спец конфіскації. 1,5 млрд доларів повинні відібрати у колишніх високо посадовців часів Януковича. Сам закон, навіть після кількох доопрацювань, дуже суперечливий. Знаючи традиції нашого чиновництва можна прогнозувати: це прямий шлях до зловживань та корупції. Щоправда, нині додався фактор НАБУ…

12.20

Українські заручники в ОРДЛО. СБУ знає про 8 катівень

Служба безпеки України встановила адреси 8 катівень, де утримували українських полонених на території ОРДЛО. Про це заявив у п'ятницю на брифінгу голова СБУ Василь Грицак, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"СБУ встановила 8 катівень на території ОРДЛО: 6 - у Донецьку, 2 - у Луганську, - де утримувались наші заручники. Це ті, що ми встановили, а скільки місць залишається невідомими", - сказав Грицак. Зараз, за його словами, СБУ збирає свідчення колишніх заручників за фактами катувань і знущань з них з боку терористів і військових Росії.

«Укрінформ»: Очікуваний удар у відповідь після галасу навколо «таємних в’язниць СБУ». Тепер чекаємо з нетерпінням відеозвіти журналістів та міжнародних спостерігачів з місць, які назвала СБУ. Хоча було б більше користі, якби іноземні борці за права людини просто контролювали перебування у ворога наших заручників.

13.30

Отруєння алкоголем на Харківщині. Вже померло 12 людей

На Харківщині зростає кількість жертв алкоголю невідомого походження - наразі від отруєння померло вже 12 осіб. Серед постраждалих - мешканці трьох районів та обласного центру. Про це повідомляє Держпродспоживслужба.

Жертвами отруєння паленою горілкою стали жителі трьох районів та міста Харкова. Зокрема, у Вовчанському районі отруїлося 10 осіб, з них 8 померли. Алкогольні напої постраждалі придбали на розлив у магазині "Мрія" у с. Охримівка. У населених пунктах, де зареєстровано отруєння (с. Охримівка та с. Жовтневе Друге) проводяться подвірні обходи.

В Ізюмському районі отруїлося четверо громадян, які придбали алкогольний напій на розлив у магазині в с. Іванчуківка. Двоє людей померло, один постраждалий втратив зір, ще один перебуває в районній лікарні, його стан задовільний. 

Крім того, три випадки отруєння зафіксовано у с. Кутузівка Харківського району. Тут померло двоє людей, третій постраждалий перебуває на лікуванні в обласній клінічній лікарні.

«Укрінофрм»: Страшна новина з Харківщини, яка не лише демонструє нерозбірливість людей, готових пити дешевий сурогат, але є й застереженням для киян. Буквально вчора в столиці прийняли закон про заборону нічного продажу алкоголю. А сьогодні ми бачимо що в Україні достатньо вмільців готувати і продавати пекельне пійло. Особливо там де на це є попит і обмеження.

13.42

Звинувачений у зраді Краснов вийшов на волю. В СБУ здивовані

СБУ зібрала достатньо доказів провини керівника громадської організації "Громадянський корпус "Азов - Крим" Станіслава Краснова, і його вина є доведеною. Про це заявив голова Служби безпеки Василь Грицак сьогодні на брифінгу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Вина Краснова була беззаперечно доведена. Я дуже очікував на вирок суду. Чому суд так вчинив... треба це питання поставити суду", - сказав Грицак.

Він зауважив, що СБУ зібрала докази провини Краснова, зокрема, у нього вилучено триста грамів тротилу, яку він планував використати для підготовки серії терактів. На думку Грицака, суд мав би продовжити термін тримання Краснова під вартою.

«Укрінформ»: Краснова звинувачують у таких серйозних злочинах як тероризм та шпигунство. І при цьому суд відпускає його, бо сплив термін утримання під вартою, а СБУ лише розводить руками. Таке враження, що або хтось готує втечу Краснова в Росію, або хтось в СБУ погано виконує свої обов’язки. 

14.15

Проти Косово Україна зіграє в Кракові. Стадіон уточнюється

Міжнародна федерація футбольних асоціацій (ФІФА) дала позитивну відповідь на прохання Федерації футболу України провести на нейтральній території кваліфікаційний матч чемпіонату світу-2018 проти збірної Косова, що запланований на 9 жовтня. 

Федерація футболу України планує організувати цю зустріч у сусідній Польщі, а саме у Кракові, повідомляє офіційний сайт ФФУ

Наступного понеділка, 26 вересня, делегація ФФУ прибуде до цього міста для інспектування наявних у Кракові арен "Вісла" та "Краковія" з метою визначення місця проведення матчу.

«Укрінформ»: Україна не визнала Косово державою, тож не може приймати їх футбольну збірну на власному полі. Скажімо, баскетбольна збірна України грала з Косово в Литві. Варіант з Польщею і власне Краковом можна вважати ідеальними. Там достатньо українців і буде кому нас підтримати.

14.55

НАБУ затримало директора заводу Фірташа в Запоріжжі. Його звинувачують у розтраті півмільярда гривень 

Детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та у співпраці з співробітниками управління СБУ 23 вересня у Запорізькій області затримали директора ТОВ "Запорізький титано-магнієвий комбінат" (ЗТМК). Про це йдеться на сайті Національного антикорупційного бюро України.

Слідство встановило, що впродовж 2014-2015 років на модернізацію виробництва ТОВ "ЗТМК", відповідно до договору про заснування, компанія-співвласник TOLEXIS TRADING LIMITED виділила 880 млн грн. Однак директор підприємства, зловживаючи службовим становищем, вчинив розтрату більшої частини отриманих грошових коштів (492 млн грн), перерахувавши їх на користь третіх осіб.

"У разі визнання судом винуватості затриманого директора йому загрожує позбавлення волі на строк від 7 до 12 років з конфіскацією майна та позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років", - зазначили в НАБУ.

«Укрінформ»: ЗТМК створили в 2013 році як частину титанової імперії Дмитра Фірташа. Далі там розпочались дивні речі. Замість того або модернізувати виробництво, директор почав сплачувати старі борги ЗТМК, хоча цим мала займатися компанія-співвласник. Заплутана схема, чи не так? Очікуємо на подробиці в суді.

17.00

Обмін заручниками відкладається. Кучма заявив, що потрібно розібратися зі списками

Представник України в тристоронній контактній групі Леонід Кучма заявив, що найближчим часом не планується обміну заручників, оскільки потрібно розібратися зі списком. Про це він повідомив журналістам у Дніпропетровському національному університеті ім. Олеся Гончара, повідомляє ЛІГА.net.

"Потрібно розібратися з цим списком 600, попередньо такий аналіз показує: там вбивці і кого там тільки немає. Вони не мають жодного стосунку до цієї зони. Вони всіх підряд записують, потрібен аналіз. Ми готові йти на зустріч. Якщо там кажуть, що завтра буде обмін, то це не так", - сказав Кучма.

«Укрінформ»: Як бачимо, інформація про можливий обмін 47 українських полонених на одразу 618 осіб з іншого боку, завчасна. В ОРДЛО вже точно країв не бачать, намагаючись отримати максимальну вигоду від обміну у форматі «всіх на всіх». Зрозуміло, що українська сторона висуне зустрічні вимоги. Скажімо, чому саме 47 українців? За інформацією спецслужб у полоні зараз 115 українців.

Огляд Святослава Василика, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-