21 вересня: найголовніше за день

21 вересня: найголовніше за день

Укрінформ
Рада прийняла проект бюджету. За «кіотські» гроші поліції закуплять нові автомобілі. Рівень злочинності виріс на 23%.

06.16

Вбитий Жилін був партнером Курченка. Він займався доставкою палива в «ДНР»

Поранений товариш лідера "Оплоту" Євгена Жиліна встиг розповісти поліцейським, що зустріч, на якій сталося вбивство, була пов'язана з вугіллям. Як пише російське видання "КоммерсантЪ", посилаючись на свої джерела, Андрій Козирєв, якого важко поранили в горло, прохрипів поліцейським, що "зустріч стосувалася шахт Донбасу".

Співрозмовники видання відмовилися сказати, чи назвав поранений ім'я людини, з яким "оплотівці" збиралися зустрітися. Слідство припускає, що цей чоловік міг бути вбивцею.

Співрозмовник "Коммерсанта", який добре знав лідера "Оплоту", додав, що Жилін брав участь в схемах поставок бензину і дизельного палива на територію "Л/ДНР", якими займався український олігарх Сергій Курченко. Жилін, пише видання, був також причетний і до поставок вугілля, що видобувається на територіях "республік".

«Укрінформ»: Триває бурхливе обговорення та висування різноманітних версій щодо вбивства Жиліна. Якщо брати до уваги останню інформацію, то лідер «Оплоту» вже давно трансформувався з борця за ідею в звичайного гешефтяра. Подібні перетворення відбулись вже й з іншими лідерами бойовиків. А брудні та криваві гроші завжди закінчуються кулею.

10.56

Українські пенсії на окупованих територіях Донбасу. Потрібна верифікація

Для України гостро стоїть питання верифікації призначення та відновлення соціальних і пенсійних виплат людям на окупованій частині Донбасу. Про це у середу написала на своїй сторінці у Фейсбуці перший віце-спікер Верховної Ради, представник України у підгрупі з гуманітарних питань Тристоронньої контактної групи із врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко.

"Під час дискусії з європейськими партнерами піднімалося питання виплат на окупованих територіях. Українська влада не може виконувати свої повноваження на окупованих територіях, де не працюють українські пенсійні фонди, банки, пошта. Тому пенсіонери змушені реєструватися як ВПО", - зазначила Геращенко.

За її словами, для української сторони стоїть гостро питання верифікації призначення та відновлення соціальних та пенсійних виплат, оскільки через відсутність органів державної влади на сході України неможливо отримати доступ до реєстрів. "А виплачувати пенсії "мертвим душам" ми собі дозволити не можемо", - зазначила вона.

«Укрінформ»: В Україні пенсію отримують півмільйона внутрішньо переміщених осіб. Левова частина з них і далі живе на окупованих територіях і їздить по пенсію на український бік. Наскільки це правильно – дискусійне питання. Завдання влади фільтрувати цей потік. Бо якось дивно – вони нам дулю та кулю, а ми їм гроші.

12.51

Нове призначення «кіотських» грошей. За них купують машини для поліції

Національна поліція України завдяки успішним переговорам з японськими компаніями отримає за "кіотські" кошти нові патрульні автомобілі. Про це інформує прес-служба МВС.

"Мінприроди на доручення Кабміну успішно провело переговори з японськими компаніями щодо можливості спрямування 956 млн грн на придбання автомобілів з гібридною силовою установкою. Це гроші, які надійшли від японських приватних компаній за договорами в межах Кіотського протоколу", – зазначив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.

За його словами, нові гібридні автомобілі мають унікальні технічні характеристики і поєднують в собі бензиновий та два електромотори, що значно скорочує викиди парникових газів, і є набагато безпечнішими для довкілля.

«Укрінформ»: Залишок «кіотських» грошей (перше призначення – захист довкілля) витратили з розумом. 651 автомобіль Mitsubishi Оutlander ми купили вже. А зекономивши на паливі 330 млн. гривень, ми згодом зможемо придбати ще 250 таких авто.

13.17

Паливо для українських АЕС. Тепер вироблятимемо його в Казахстані

Україна і Казахстан домовилися детально опрацювати питання спільного виробництва ядерного палива з огляду на економічну ефективність проекту для обох сторін. Відповідної домовленості було досягнуто під час зустрічі міністра енергетики та вугільної промисловості України Ігоря Насалика та голови правління АТ "НАК "Казатомпром" Аскара Жумагалієва.

Основну увагу на зустрічі було приділено питанням виробництва ядерного палива для українських реакторів. Насалик запевнив, що українська сторона зацікавлена і готова співпрацювати в організації взаємовигідного виробництва тепловиділяючих збірок (ТВЗ) на території Казахстану для забезпечення потреб українських АЕС.

«Укрінформ»: Гарна новина. Відмовившись від російського ядерного палива, Україна шукає і знаходить нових партнерів. Казахстан, як і вся Середня Азія, серед нових пріоритетів міждержавної співпраці та українського експорту-імпорту.

14.38

Бюджет-2017. Рада прийняла проект

«Подання проекту закону України про державний бюджет України на 2017 рік №5000 завершено. У відповідності зі статтею 154 Регламенту Верховної Ради, державний бюджет України на 2017 рік вважається прийнятим Верховною Радою для подальшої роботи», - заявив голова Верховної Ради Андрій Парубій після презентації документа урядом в сесійній залі парламенту, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Він також подякував членам Кабінету міністрів і Прем'єр-міністру Володимиру Гройсману «за відверту і чесну дискусію» й за те, що проект головного кошторису країни на наступний рік був внесений до парламенту вчасно.

«Укрінформ»: За словами прем’єра, вперше за роки незалежності уряд представив «чесний бюджет», заснований на реальних доходах. Зокрема, на 2017 рік закладається зростання ВВП на 3%. Очікується, що дискусії точитимуться навколо витрат на оборону, село, регіони, освіту, здоровя, та ремонт доріг.

15.42

Вибори на Донбасі. Європарламент хоче допомогти у їх проведенні

Європарламент готовий надати Україні допомогу при проведенні виборів на окупованій території Донецької та Луганської областей. Про це глава парламентського комітету Україна-ЄС Андрей Пленкович заявив на зустрічі делегації депутатів Європарламенту з Прем'єр-міністром України Володимиром Гройсманом, повідомляє кореспондент Укрінформу

"Ми готові надати всіляку допомогу, підтримку, в тому числі включно з ОБСЄ, також для того, щоб ці вибори, якщо вони будуть проводитися, пройшли в абсолютно безпечній обстановці і була спочатку гарантована безпека всіх учасників цих виборів", - сказав Пленкович.

Він також прокоментував вибори у Держдуму РФ на території анексованого Криму. За словами Пленковича, позиція Європарламенту з цього питання однозначна та незмінна - вони є неприйнятними та не будуть визнані ЄП.

«Укрінформ»: Сьогодні справжні українські вибори на території окупованого Донбасу в принципі неможливі. Мало того, говорити про те, що Європа може гарантувати безпеку під час цих «виборів» просто смішно. В Європарламенті або погано володіють інформацією, або свідомо заводять стару платівку про те, що Київ повинен йти на поступки в питанні виборів.

16.15

Вбивство директора Caparol. У поліції є перші зачіпки

У розслідуванні справи про вбивство директора українського представництва компанії Caparol Павла Зможного поліція має перші зачіпки. Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Наразі відомо, що 42-річний бізнесмен здійснював щоденну пробіжку за звичним маршрутом. На нього вже чекали злочинці. Поліція має свідчення одного з сусідів, який бачив машину "Газель" біля місця вбивства. Автомобіль правоохоронці вже знайшли – він стояв залишеним. "Ми думаємо, що це була група осіб. Один із автомобілів знайдений, з ним працює слідчо-оперативна група", - повідомив речник обласної поліції Микола Жукович. Наразі справою займаються правоохоронці не тільки Київської області, де вчинили злочин, а й інших підрозділів МВС України.

«Укрінформ»: Дуже хочеться аби справу швидко та професійно довели до кінця і покарали винних. Іноземний бізнес і без того масово втік з України. А тут ще й черговий резонансний кримінал, де жертва керувала українським підрозділом відомої німецької компанії.

16.45

Фільм «Волинь» не повинен погіршити стосунки Києва та Варшави. Так вважає посол Польщі в Україні

Складні сторінки історії українсько-польських відносин не повинні впливати на політику. Про це в інтерв’ю Укрінформу заявив посол Польщі в Україні Ян Пєкло.

"Тут дуже важливо зберегти холодну голову і зробити усе можливе, аби це (історія – ред.) не впливало на політику і не перешкоджало нам у досягненні спільних цілей, що стосуються стратегічної співпраці між Польщею та Україною. І це відбувається",- підкреслив дипломат.

Торкаючись фільму "Волинь", який повинен незабаром вийти у кінопрокат в Польщі, Пєкло зазначив, що цей фільм є художнім, а не документальним і не є якимось історичним документом.

За його словами, цей фільм може викликати певні емоції в польському суспільстві, але це не буде тривалим явищем і не призведе до якогось загострення в українсько-польських відносинах.

«Укрінформ»: 7 жовтня в кінотеатрах Польщі покажуть дуже суперечливий фільм «Волинь», де достатньо сцен насильства. Українці вбивають поляків, поляки вбивають українців. Вочевидь, цей факт нам потрібно просто пережити з найменшими втратами і зачекати, поки у сусідів не осяде піна.

17.25

Злочинність виросла на 23%. Деканоїдзе виправдовується бідністю і «законом Савченко»

Зростання злочинності в Україні останнім часом становило 23 відсотки. Про це заявила голова Національної поліції Хатія Деканоїдзе на засіданні Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Рівень злочинності зріс на 23 відсотки, і я це визнаю. Ми не приховуємо статистику і проблеми", - сказала керівник Нацполіції. Вона виділила кілька причин такої ситуації. Так, Деканоїдзе підкреслила, що серед злочинів 60 відсотків переважно становлять майнові крадіжки. "Головна проблема у тому, що наш народ бідніє", - зазначила вона.

Друга проблема, за її словами, - це так званий "закон Савченко", за яким на свободу скоро вийдуть 34 тисячі ув'язнених. Деканоїдзе підкреслила, що кожен десятий злочин скоюється тими, хто звільнився за цим законом. Третя проблема, як вважає голова Нацполіції, - це низьке фінансове забезпечення поліцейських.

«Укрінформ»: Як модно нині писати, ми досягли дна. Тобто дна досягла наша поліція. Тепер їй є від чого відштовхнутися і почали виправляти ситуацію. Деканоїдзе озвучила головні проблеми поліції і зізналась, аби виросли нові професіонали потрібні час і гроші.

Огляд Святослава Василика

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-