20 вересня: найголовніше за день

20 вересня: найголовніше за день

Укрінформ
Україна назвала нову Держдуму РФ нелегітимною. Коломойський програв суд «Укрнафті». Головна версія вбивства Жиліна – бізнес. Біблійний потоп в Одесі.

04.37

Оновлення захисту ЧАЕС. 29 листопада законсервовану станцію накриють Аркою

Завершення процесу насування Арки на об’єкт «Укриття» Чорнобильської АЕС заплановане на 29 листопада 2016 року. Про це повідомляє у Facebook Державне агентство України з управління зоною відчуження (ДАЗВ).

За проектом, Арка споруджується на відстані 250 метрів від саркофага, саме цей шлях буде «пройдено» у процесі насування Арки.

Новий безпечний конфайнмент (Арка) – найбільша рухома споруда у світі, яка буде оснащена унікальними технологіями та системами. Висота Арки 110 м, що дорівнює висоті Ейфелевої вежі, довжина - 150 м, ширина - 260 м та вага понад 31 тис. тонн. Проектом передбачено, що нова споруда буде експлуатуватись впродовж 100 років.

«Укрінформ»: З безпекою ЧАЕС питання вирішили. Тепер би навчитися заробляти на зоні відчуження. Екскурсії та ліцензії на кінозйомки то вже пройдений етап. Потрібно щось нове. Скажімо, побудувати в «зоні» парк сонячної енергетики. Проектом вже зацікавились у США. 

06.10

Обстріл гумконвою ООН в Сирії. США обурені і можуть переглянути співпрацю з Росією

Офіційний Вашингтон висловив обурення обстрілом гуманітарного конвою ООН під Алеппо, який могли вчинити літаки сил Асада, або російського контингенту, та пригрозив переглянути підходи в подальшому діалозі з Москвою. Про це йдеться в офіційній заяві, оприлюдненій речником Державного департаменту США Джоном Кірбі, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Пункт призначення цього конвою був відомий сирійському режиму і Російській Федерації, однак ці працівники місії допомоги були вбиті у спробі довезти допомогу сирійському народу", - підкреслили в Вашингтоні.

Сполучені Штати висловили намір порушити це питання безпосередньо перед Росією. "З огляду на кричуще порушення режиму припинення бойових дій, ми переглянемо майбутні перспективи співпраці з РФ", - заявили в Державному департаменті США. Вже відомо, що всі гуманітарні конвої Організації Об'єднаних Націй у Сирії призупинені.

«Укрінформ»: Трагедія під Алеппо (загинуло 20 чоловік) здатна перекреслити усі спроби погодити інтереси Росії та США в Сирії. Наразі важко збагнути логіку того, хто вчинив цей злочин. Навмисно чи ні, але цей «хтось» зіграв на руку війні. 

11.05

Вбивство Жиліна. Головна версія – бізнес

Вбивця, який застрелив лідера харківської організації «Оплот» Жиліна в ресторані Одінцовського району Московської області, був загримований. Про це повідомляє Головне слідче управління слідчого комітету Росії по Московській області.

«В ході допитів свідків встановлено, що кілер чекав на потерпілих за сусіднім столом близько 20 хвилин. Після того, як чоловіки прийшли в ресторан і зробили замовлення, кілер підійшов і зробив у них серію пострілів. Зловмисник був ретельно загримований: були накладні вуса, спортивні окуляри з антиполиском, на голові надіта глибоко посаджена панама, за плечима рюкзак», - йдеться у повідомленні.

Як випливає зі свідчень пораненого, зустріч в ресторані була призначена з метою вирішення питань бізнесу. В даний час дана інформація перевіряється. Наслідком відпрацьовується кілька версій скоєного злочину. Пріоритетною є комерційна діяльність, а також не виключаються особисті неприязні стосунки.

«Укрінформ»: Отже, серед версій російських слідчих – проблеми з бізнесом чи особистий конфлікт. Який у Жиліна був бізнес? Через нього йшли гроші для бойовиків «ДНР», але, кажуть, останнім часом Жилін став привласнювати чималенькі суми. За це і отримав кулю. Якби там не було, але одним «клієнтом» у нашої СБУ стало менше.

11.35

Фірташ продає «Парус». Новий власник, ймовірно, українець

Український підприємець Дмитро Фірташ продає мажоритарну частку в одному з найдорожчих київських бізнес-центрів «Парус». Про це повідомляє НВ Бізнес з посиланням на джерела на ринку, знайомі з процесом переговорів операції.

«Такий варіант розглядається, але я б не хотів вдаватися в деталі до завершення процесу», - відзначає Борис Краснянський, керуючий активами Group DF. Подробиці угоди він назвати відмовився, також, як і ім'я покупця. Те, що "Парус" змінює власника побічно підтверджується інформацією з Єдиного держреєстру юросіб.

Опитані учасники ринку і галузеві фахівці схиляються до того, що новим інвестором "Паруса" стане місцевий бізнесмен. «Ми часто спілкуємося з зарубіжними інвесторами, але вони не дивляться на Україну, оскільки тут дуже великі ризики, пов'язані з військовим конфліктом. Швидше за все, мова йде про локальні інвестиції. З меншою часткою ймовірності це можуть бути іноземці, які вже присутні на українському ринку, вкладаючи гроші в подібні об'єкти», - говорить Володимир Мисак, голова відділу інвестицій DTZ Ukraine

Угоду оцінюють в $40-50 млн.

«Укрінформ»: Ну, і що це значить? На перший погляд Фірташ потроху згортає свій бізнес в Україні. Втім, у бізнес середовищі кажуть, що це політична угода. Фірташ віддає «Парус» за якісь майбутні політичні послуги і залишати Україну він не збирається.

13.40

Україна визнала нову Держдуму Росії нелегітимною. Рада закликає увесь світ зробити так само

Верховна Рада ухвалила постанову про невизнання Україною легітимності виборів до Державної Думи Російської Федерації сьомого скликання, їх результатів та правових наслідків, та відповідно, складу, повноважень, актів та рішень Держдуми. Про це повідомляє Укрінформ.

За відповідну постанову проголосувало 264 народних депутатів. Український парламент визнав, що з огляду на незаконне проведення виборів Держдуми на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, проведення виборів до Держдуми сьомого скликання є порушенням Конституції та законодавства України, основних принципів та норм міжнародного права, Статуту ООН, Гельсінського заключного акту, Будапештського меморандуму 1994 року, резолюції Генеральної асамблеї ООН про територіальну цілісність України та інших міжнародно-правових актів.

Україна також звертається до Ради безпеки і Генеральної асамблеї ООН, парламентів іноземних держав, парламентських асамблей та міжнародних організацій із закликом не визнавати легітимність виборів до Держдуми Росії сьомого скликання.

«Укрінформ»: Для України важливо аби світ підтримав її у невизнанні нової Держдуми. Поки що в Європі обмежились лише невизнанням чотирьох мажоритарників, обраних в Криму. Заперечити увесь новий парламент РФ Заходу буде складно. Там вже кажуть, що голоси Криму суттєво не вплинули на загальні підсумки виборів. Але це ні про що не каже – вся російська Дума №7, увесь час свого існування буде «під сумнівом».

14.10

Потоп в Одесі. Мер скоротив робочий день

Мер Одеси Геннадій Труханов закликав керівників підприємств та установ скоротити сьогодні робочий день для співробітників, зважаючи на 3-місячну норму опадів, які випали за добу. Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У зв'язку з безперервною зливою, складними погодними умовами звертаюся до керівників комерційних підприємств з проханням зробити скорочений робочий день для співробітників. За прогнозами синоптиків, поточні погодні умови зберігатимуться до кінця дня. Міські комунальні служби продовжують усувати наслідки стихійного явища у безперервному режимі", - зазначив Труханов.

Ліквідовували наслідки дощу і штормового вітру вісім бригад КП "Міськзелентрест" і КП "ЖКС". Всього до робіт залучені 92 людини. На автомагістралях міста працювали 35 одиниць спецтехніки і 150 співробітників КП "Міські дороги". Метеорологи уточнили, що на 9 годину ранку випало 85,3 мм опадів, останній раз стільки було в 1887 році.

«Укрінформ»: Цілком адекватне рішення. Вулиці Одеси перетворились на водоканали та атракціони в аквапарку, тож хай працівники повернуться додому раніше. А взагалі Одеса вже має чималий досвід проти подібного стихійного лиха, тож і цього разу минулося без жертв і руйнувань. Але чому таке повторюється в Одесі ледве не щороку.

14.44

Коломойський програв суд. Його компанія має повернути «Укрнафті» 650 мільйонів

Господарський суд Харківської області зобов'язав компанію "Гарант-УТН" компенсувати "Укрнафті" 648,657 мільйонів гривень боргу. Заборгованість стосується купленої компанією "Гарант-УТН" нафти у "Укрнафти" 15 липня 2015 року на аукціоні, повідомляє biz.nv.ua з посиланням на рішення суду.

"Згідно з домовленістю, "Укрнафта" відвантажила "Гарант-УТН" нафту на суму 1,455 мільярда гривень. У свою чергу, покупець оплатив тільки 733,651 мільйона, не рахуючи 72,753 мільйона біржового гарантійного внеску", - зазначає видання. Компанія "Гарант-УТН", контрольована через офшори, входить в сферу впливу групи «Приват», чиїм засновником є олігарх Ігор Коломойський.

«Укрінформ»: Компанії колишнього губернатора Дніпропетровщини погрузли у різноманітних судових слуханнях, які завершуються для нього з перемінним успіхом. На черзі позови Коломойського на Росію у міжнародний арбітраж в Гаазі. Там він намагатиметься відсудити компенсацію за втрачений бізнес в анексованому Криму. Тут ми точно вболіватимемо «за Бєню»

16.45

Викрито «ювелірну мафію». Державі недоплатили 150 мільйонів гривень податків

Унаслідок спільної операції Генпрокуратури, податкової міліції міста Києва та Головного слідчого управління фінансових розслідувань ДФС України на території 18 областей було викрито схему ухилення від сплати податків орієнтовно на 150 млн грн під час виробництва та реалізації ювелірних виробів. Про це у вівторок на своїй сторінці у Facebook повідомив генеральний прокурор Юрій Луценко. 

За даними Луценка, вилучено ювелірних виробів на суму 500 млн грн; знайдено 59 печаток фізичних осіб-підприємців, які задіяні у злочинній схемі; понад 200 банківських карток ФОП, які використовувалися для отримання готівки; документи "чорної" бухгалтерії, чорнові записи про схеми злочинної діяльності.

«Укрінформ»: Чекаємо на нові подробиці. Розмах і цифри вражають, тож слідство і суд мають стати хітами новин. Ну, і цікаво наскільки глибоко наші правоохоронці доберуться до «мізків» цієї злочинної групи.

17.25

Рада підтримала аграріїв. Прийнято закон про єврокредит на 400 мільйонів євро

Народні депутати ухвалили закон № 0106, внесений до парламенту Президентом, про ратифікацію Фінансової угоди (проект "Основний кредит для аграрної галузі - Україна") з Європейським інвестиційним банком. За відповідне рішення проголосували 269 народних обранців, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як зазначив під час виступу з трибуни ВР заступник міністра фінансів Юрій Буца, фінансовою угодою передбачено залучення кредиту в розмірі 400 млн євро для розширення можливості фінансування малого і середнього бізнесу в аграрному секторі.

За його словами, гроші надаватимуться "на привабливих умовах". Урядовець розповів, що позичальником коштів є держава Україна, яка за участю Мінагрополітики та Укрексімбанку передаватиме кошти через банківську систему кінцевим бенефіціарам.

«Укрінформ»: Ще одна спроба України запустити на повні оберти середній бізнес на селі. Міністр обіцяє аграріям 12 років на погашення всього кредиту, з них перші 4 роки гроші повертатимуть взагалі на пільгових умовах. Це істотно. 

Святослав Василик, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-